Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniğinde takip edilen büllöz pemfigoid olgularının tedavi protokollerinin retrospektif incelenmesi
Retrospective analysis of the treatment protocols in patients with bullous pemphigoid under follow up at Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital Dermatology Clinic
  1. Tez No: 991132
  2. Yazar: SİNEM GÜREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞİRİN YAŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Büllöz Pemfigoid, Dapson, Mikofenolat Mofetil, Omalizumab, Bullous Pemphigoid, Dapsone, Mycophenolate Mofetil, Omalizumab
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Büllöz Pemfigoid ileri yaşlı popülasyonda sık görülen ve tedavide zorlandığımız bir otoimmün büllü hastalık grubudur. Çalışmadaki amacımız büllöz pemfigoid hastalarına ait demografik özellikleri, laboratuvar verileri ve tedavi protokollerini retrospektif olarak değerlendirip literatüre hastalık yönetimi açısından katkı sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 2015-2025 yılları arasında Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Kliniği Takipli Hasta Polikliniği'ne başvuran tanısı histopatolojik olarak kesinleşmiş 56 büllöz pemfigoid hastası dahil edilmiştir. Veriler retrospektif olarak incelenmiştir. Yaş, cinsiyet, mukozal tutulum, hastalık şiddeti ve süresi, Total serum Ig E, eozinofil sayısı, eozinofil/lenfosit oranı, kaşıntı varlığı, komorbiditeleri, düzenli kullanılan ilaçlar, büllöz pemfigoide yönelik kullanılan tedavi protokolleri, yanıtlar ve nüksler değerlendirilmiştir. Bulgular: Dahil edilen 56 hastanın %81,4'ü (n:45) kadın ve %83'ünün (n:47) 60-90 yaş arası olduğu görüldü. Hastaların mukozal tutulum oranları %36 idi. Tutulum yüzdeleri incelendiğinde %46,4'ünde vücut yüzey alanına göre şiddetli tutulum tespit edildi. Komorbiditeler değerlendirildiğinde en sık rastlanılan hastalıklar %66,1'inde hipertansiyon, %60,7'sinde diyabetes mellitus, %14,3'ünde kronik böbrek yetmezliği ve %12,5'inde nörolojik hastalık olduğu görüldü. Düzenli ilaç kullanımları incelendiğinde beta blokerler %28,6 asetilsalisilik asit %21,4 ve dipeptidil peptidaz-4 inhibitörlerinin %19,6 oranında kullanıldığı ortaya çıktı. Total serum Ig E bakılan 48 hastanın %85'inde (n:41) bu oran yüksek tespit edildi. Eozinofil yüksekliği ve kaşıntı varlığı, total serum Ig E yüksekliği olan hastalarda anlamlı olarak daha yüksek bulundu x (p=0.02 ve 0.03, sırasıyla). Hastaların tamamı dönem dönem kortikosteroid kullanmaktaydı ve %87,5'i düşük doz (<0,5 mg/kg/gün) şeklinde almaktaydı. Adjuvan ilaçlar incelendiğinde en sık kullanılan ajanlar dapson, omalizumab ve mikofenolat mofetildi. Birinci yıldaki tam yanıt oranları değerlendirildiğinde sırasıyla %66, %80 ve %90 olarak görüldü. Refrakter hastalıkta en sık tercih edilen kombinasyon tedavisi mikofenolat mofetil ve omalizumab idi. Birinci yılda tam yanıt oranı %80'di. Omalizumab standart dozda kullanılırken diğer adjuvan tedavilerde tolerasyon sorunları ve/veya yan etkiler nedeniyle suboptimal dozların da tercih edildiği olmuştur. Genel relaps oranı %55 (n:31) olarak bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma literatüre büllöz pemfigoid hastalarına ait tek merkezli yerel epidemiyolojik veri sunmuştur. Bunun yanı sıra tedavi protokolleriyle ilgili rakamsal veriler bize tedavi başarılarını etkileyen birçok etken olduğunu ve bireyselleşmiş tedavi seçeneklerini belirlerken bu verileri dikkatle yorumlamak gerektiğini göstermiştir. Uygun tedavi protokolünü seçmek ve hastalık seyrini yorumlayabilmek için daha geniş çaplı, çok merkezli ve prospektif çalışmalara halen ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Bullous pemphigoid is a group of autoimmune bullous disease that are frequently seen in the elderly population and are challenging to treat. The aim of this study is to retrospectively evaluate the demographic characteristics, laboratory data, and treatment protocols in patients with bullous pemphigoid and to contribute to the literature in terms of disease management. Materials and Methods: Our study included 56 patients with histopathologically confirmed bullous pemphigoid who presented to the Dermatology and Venereal Diseases Clinic of Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital between 2015 and 2025. Data were retrospectively analyzed. Age, gender, mucosal involvement, disease severity and duration, total serum Ig E, eosinophil count, eosinophil/lymphocyte ratio, presence of pruritus, comorbidities, regularly used medications, treatment protocols used for bullous pemphigoid, treatment response, and relapse were evaluated. Results: Of the 56 patients included, 81.4% (n:45) were female and 83% (n:47) were between 60 and 90 years old. The rate of mucosal involvement was 36%. When the percentages of involvement were examined, severe involvement according to body surface area was detected in 46.4%. Regarding comorbidities, the most common diseases were hypertension in 66.1%, diabetes mellitus in 60.7%, chronic renal failure in 14.3%, and neurological disease in 12.5%. Regular medication use was found to be 28.6% for beta-blockers, 21.4% for acetylsalicylic acid, and 19.6% for dipeptidyl peptidase-4 inhibitors. Total serum Ig E was found to be high in 85% (n:41) of the 48 patients that analysis was performed. Eosinophil level and the presence of pruritus were significantly higher in patients with high total serum Ig E level (p=0.02 xii and 0.03, respectively). All patients were using corticosteroids intermittently, and 87.5% were taking them at low doses (<0.5 mg/kg/day). When adjuvant drugs were examined, the most frequently used agents were dapson, omalizumab, and mycophenolate mofetil. Complete response rates at one year were evaluated as 66%, 80%, and 90%, respectively. The most frequently preferred combination therapy in refractory disease was mycophenolate mofetil and omalizumab. The complete response rate at one year was 80%. While omalizumab was used at the standard dose, suboptimal doses were sometimes preferred for other adjuvant therapies due to tolerance issues and/or side effects. The overall relapse rate was found to be 55% (n:31). Conclusion: This study presents single-center local epidemiological data on patients with bullous pemphigoid. In addition, the numerical data regarding treatment protocols show that there are many factors affecting treatment success and that these data should be interpreted carefully for determining individualized treatment options. Larger, multicenter, and prospective studies are still needed to choose the appropriate treatment protocol and interpret the course of the disease.