Yüz yerleşimli malign lezyonların dermoskopik, klinik, histopatolojik bulgular ile değerlendirilmesi
Evaluation of facial malignant lesions through dermoscopic, clinical, and histopathological findings
- Tez No: 1012634
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞİRİN YAŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Dermoskopi, yüz, bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom, lentigo maligna, lentigo malign melanom, Dermoscopy, face, basal cell carcinoma, squamous cell carcinoma, lentigo maligna, lentigo maligna melanoma
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Yüz yerleşimli malign deri lezyonları, hem tanı güçlüğü hem de kozmetik ve fonksiyonel sonuçları nedeniyle dermatoloji pratiğinde ayrı bir önem taşır. Bu çalışmada yüz bölgesinde yerleşen malign deri lezyonlarının klinik, dermoskopik ve histopatolojik özellikleri birlikte değerlendirildi. Temel amaç, bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve lentigo maligna/lentigo malign melanom grupları arasında ayırıcı tanıya katkı sağlayabilecek ipuçlarını ortaya koymaktı. Gereç ve Yöntem: Araştırma, 10.10.2022-10.10.2025 tarihleri arasında SBÜ Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği'nde değerlendirilen olgular üzerinden retrospektif olarak yürütüldü. Çalışmaya, yüz bölgesinde yerleşen ve punch biyopsi ya da eksizyon sonrasında histopatolojik olarak malign tanı alan 154 hasta ve 154 lezyon dahil edildi. Saçlı deri lezyonları çalışma dışında bırakıldı; kulak yerleşimli lezyonlar yüz bölgesi içinde değerlendirildi. Klinik kayıtlar, lezyon süresi, anatomik lokalizasyon, dermoskopik görüntüler ve mevcut patoloji raporları incelendi. Dermoskopik bulgular var/yok şeklinde kodlandı ve istatistiksel analizlerde ki-kare, Fisher exact testi, odds oranı hesaplamaları, multinomiyal lojistik regresyon ve uygun olgularda ordinal lojistik regresyon kullanıldı. Bulgular: Olguların yaş ortalaması 71,4±11,7 yıl idi ve hastaların %61,7'si erkekti. En sık tümör grubu bazal hücreli karsinomdu (n=106, %68,8); bunu skuamöz hücreli karsinom (n=25, %16,2) ve lentigo maligna/lentigo malign melanom (n=23, %14,9) izledi. Alt tipler içinde nodüler BCC ilk sıradaydı. Lokalizasyon dağılımında BCC en sık burunda, LM/LMM en sık malar bölgede izlendi. SCC'de alın sayısal olarak önde olsa da kulak ve dudak yerleşimi bu grup için daha ayırt edici göründü. Dermoskopik değerlendirmede BCC'de arborizan damarlar, mavi-gri yapılar, yaprak benzeri alanlar ve tekerlek benzeri yapılar; SCC'de keratinizasyon, skuam, ülserasyon/erozyon, beyaz yapılar ve damar paternleri; LM/LMM'de ise asimetrik pigmente foliküler açıklıklar, rhomboid yapılar, anüler-granüler patern ve foliküler ix obliterasyon ön plana çıktı. Bazı bulgu kombinasyonları özellikle pigmente BCC ve melanom ayrımında klinik olarak dikkat çekici sonuçlar verdi. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, yüz yerleşimli malign deri lezyonlarında dermoskopinin yalnızca tanıyı destekleyen bir yöntem olmadığını, aynı zamanda tümör grubunu öngörmede de pratik katkı sağlayabileceğini düşündürdü. Burun yerleşimi ve klasik pigmente-vasküler yapılar BCC lehine; keratinizasyon odakları SCC lehine; folikül ilişkili pigment değişiklikleri ve malar yerleşim ise LM/LMM lehine değerlendirilebilir. Bununla birlikte çalışma retrospektif tasarıma sahiptir ve bazı alt gruplarda olgu sayısı sınırlıdır. Bu nedenle bulgular kesin tanısal kurallar olarak değil, klinik ve histopatolojik değerlendirmeyi tamamlayan yardımcı veriler olarak ele alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Facial malignant skin lesions have a particular place in dermatology because they may be diagnostically challenging and may cause cosmetic or functional consequences. This study evaluated the clinical, dermoscopic and histopathological features of facial malignant skin lesions. The main aim was to identify clues that may help differentiate basal cell carcinoma, squamous cell carcinoma and lentigo maligna/lentigo maligna melanoma. Materials and Methods: This retrospective study included cases evaluated at the Dermatology Clinic of University of Health Sciences Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital between 10 October 2022 and 10 October 2025. A total of 154 patients with 154 facial lesions histopathologically diagnosed as malignant after biopsy or excision were included. Scalp lesions were excluded, while auricular lesions were considered within the facial region. Clinical records, lesion duration, anatomical localization, dermoscopic images and available histopathology reports were reviewed. Dermoscopic findings were coded as present or absent. Statistical analyses included chi-square test, Fisher exact test, odds ratio calculations, multinomial logistic regression and, where appropriate, ordinal logistic regression. Results: The mean age of the patients was 71.4±11.7 years, and 61.7% were male. Basal cell carcinoma was the most common tumor group (n=106, 68.8%), followed by squamous cell carcinoma (n=25, 16.2%) and lentigo maligna/lentigo maligna melanoma (n=23, 14.9%). Nodular BCC was the most frequent subtype. Regarding localization, BCC was most commonly observed on the nose, whereas LM/LMM was most common in the malar region. Although the forehead was numerically the leading site in SCC, auricular and lip involvement appeared more distinctive for this group. Dermoscopically, arborizing vessels, blue-gray structures, leaf-like areas and spoke-wheel-like structures were prominent in BCC. Keratinization, scale, ulceration/erosion, white structures and vascular patterns were more evident in SCC. In LM/LMM, asymmetric pigmented follicular openings, rhomboidal structures, annular-granular pattern and follicular obliteration were the xi leading findings. Some combinations of dermoscopic features yielded clinically notable results, particularly for pigmented BCC and melanoma differentiation. Conclusion: The findings suggest that dermoscopy may contribute not only to the recognition of facial malignant skin lesions, but also to estimating the probable tumor group. Nasal localization with classical pigmented and vascular structures may favor BCC; keratinization-related findings may favor SCC; and follicle-related pigment changes with malar localization may support LM/LMM. However, this was a retrospective study and some subgroups included a limited number of cases. Therefore, the results should be interpreted as supportive clues that complement clinical and histopathological assessment rather than as definitive diagnostic rules.