Libya'daki diyabet hastaları için koroner kalp hastalığını erken tespit etmek amacıyla koagülasyon faktörü ve CRP-HS'nin erken tanısal araçlar olarak değerlendirilmesi
Evaluation of clotting factor and CRP-HS as early diagnostic tools to detect coronary heart disease for diabetic patients in Libya
- Tez No: 991138
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ ADEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Biyokimya, Chemistry, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: C reaktif protein, Diabetes mellitus-tip 1, Pıhtılaştırma, C reactive protein, Diabetes mellitus-type 1, Clotting
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Koroner kalp hastalığı (KKH), özellikle tip 2 diyabet mellituslu (T2DM) hastalarda dünya çapında morbidite ve mortalitenin önde gelen nedenlerinden biri olmaya devam etmektedir. Libya'da, diyabet dahil olmak üzere bulaşıcı olmayan hastalıkların yüksek prevalansı, KKH yükünü daha da artırmaktadır. Bu çalışma, Libya'daki diyabetli hastalar arasında koroner kalp hastalığı (KKH) için erken biyobelirteçler olarak pıhtılaşma faktörlerinin (özellikle protrombin zamanı (PZ), kısmi tromboplastin zamanı (KTZ), uluslararası normalleştirilmiş oran (INR) ve D-dimer) ve yüksek duyarlıklı C-reaktif proteinin (hs-CRP) tanısal potansiyelini değerlendirmektedir. Toplam 150 denek incelendi; 75'i diyabet hastası, 75'i sağlıklı kontrol grubu olmak üzere. Bu biyobelirteçlerin farklılıklarını ve öngörü yeteneklerini değerlendirmek için t-testleri, Mann-Whitney U testleri ve lojistik regresyon dahil olmak üzere çeşitli istatistiksel analizler yapılmıştır. Bulgular, diyabet grubunda KTZ, INR ve hs-CRP seviyelerinde önemli yükselmeler olduğunu ortaya koydu; özellikle hs-CRP, KHD riski için erken bir gösterge olarak umut verici sonuçlar verdi. Bu sonuçlar, diyabetli popülasyonlarda KKH'nin erken tespiti ve risk sınıflandırması için hs-CRP ve seçilmiş pıhtılaşma parametrelerinin kullanımını desteklemektedir. Bu bulguları doğrulamak ve bu biyobelirteçleri Libya'da gelişmiş kardiyovasküler sonuçlar için klinik uygulamaya entegre etmek amacıyla daha fazla çalışma yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Coronary heart disease (CHD) remains a leading cause of morbidity and mortality worldwide, particularly in patients with type 2 diabetes mellitus (T2DM). In Libya, the burden of CHD is exacerbated by a high prevalence of non-communicable diseases, including diabetes. This study evaluates the diagnostic potential of clotting factors—specifically prothrombin time (PT), partial thromboplastin time (PTT), international normalized ratio (INR), and D-dimer—and high-sensitivity C-reactive protein (hs-CRP) as early biomarkers for CHD among diabetic patients in Libya. A total of 150 subjects were studied, comprising 75 diabetic patients and 75 healthy controls. Various statistical analyses, including t-tests, Mann-Whitney U tests, and logistic regression, were conducted to assess the differences and predictive capabilities of these biomarkers. The findings revealed significant elevations in PTT, INR, and hs-CRP levels in the diabetic group, with hs-CRP showing particular promise as an early indicator of CHD risk. These results support the use of hs-CRP and selected clotting parameters in the early detection and risk stratification of CHD in diabetic populations. Further studies are recommended to validate these findings and to integrate these biomarkers into clinical practice for improved cardiovascular outcomes in Libya.