Trablus/libya'daki gebe kadınlarda tiroid hormon bozuklukları ile insülin direnci arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the correlation between thyroid hormone disorders and insulin resistance in pregnant women in Tripoli/Libya
- Tez No: 991139
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ ADEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Biyokimya, Chemistry, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Glükoz, Tiroid hormonları, İnsülin direnci, Glucose, Thyroid hormones, Insulin resistance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, pratik gebelerde tiroid hormonu bozuklukları ile insülin direnci arasındaki ilişkiyi incelemektir. Sonuçlar, incelenen üç grup için kadınların ortalama yaşlarında önemli bir fark olduğunu gösterdi. Sonuçlar, yüksek tiroid bezli iki kadın grubunun ve düşük tiroidli kadınların, kontrol grubuna (sağlıklı kadınlar) kıyasla sırasıyla 37.0 ve 37.82 yaş olarak kaydedilmesiyle, kadınların ortalama yaşı açısından sağlıklı kadınlar grubuna göre önemli ölçüde üstün olduğunu göstermiştir. Sonuçlar, üç grubun hamile kadınların ortalama ağırlık değerleri açısından farklılık gösterdiğini ortaya koydu. Sonuçlar, hipotiroidi hastası kadın grubunun 69.74 kg ile diğer gruplara göre önemli ölçüde üstün olduğunu doğruladı. Sağlıklı kadın grubu 56.28 kg kayıt yaparken, hipertiroidi hastası kadın grubu kontrol grubuyla (sırasıyla 54.89 kg ve 56.28 kg) önemli bir fark kaydetmedi. Sonuçlar, ortalama TSH düzeyinin çalışılan gruplar için önemli bir farklılık gösterdiğini ortaya koydu. Hipotiroidizmi olan hamile kadın grubunda en büyük anlamlı artış görüldü ve kontrol grubunda 1.50 mIU/L'ye kıyasla 8.72 mIU/L'ye ulaştı, hipertiroidizmi olan hamile kadın grubunda ise 0.29 mIU/L'lik anlamlı bir düşüş gözlendi. Sonuçlar, çalışılan grupların ortalama T3 değerleri açısından farklılık gösterdiğini ortaya koydu; hipertiroidizmi olan kadınlar, 1.69 µg/dL olarak kaydeden sağlıklı kadınlara kıyasla önemli ölçüde üstünlük göstererek 3.55 µg/dL değerini kaydetti, hipotiroidizmi olan kadınlar ise ortalama T3 değerini sırasıyla 0.71 µg/dL'ye düşürdü. Bulgular, çalışılan üç grubun T4 seviyeleri açısından farklılık gösterdiğini, hipertiroidili hamile kadınların T4 seviyesini sağlıklı kadın grubuna kıyasla (10.52 µg/dL) önemli ölçüde 18.73 µg/dL'ye yükselttiğini, hipotiroidili hamile kadınların ise T4 seviyesini önemli ölçüde 4.40 µg/dL'ye düşürdüğünü göstermiştir. Sonuçlar, hamile kadınlar grubunda serbest T3 düzeyinin sağlıklı hamile kadınlarda 99.33 ng/dL iken 140.46 ng/dL olarak önemli ölçüde yükseldiğini gösterdi. Hamile kadınlarda ise serbest T3 düzeyinde 59.94 ng/dL olarak kaydedilen bir düşüş gözlendi. Serbest T3'ün üst seviyesi 154.20 ng/dL olarak kaydedilirken, alt seviyesi hamile kadın grubunda (1.16 ng/dL) kaydedildi. Sonuçlar, test edilen üç grubun değerleri arasında önemli bir fark olduğunu gösterdi. Hipertiroidizmi olan hamile kadın grubu, FT4 değerini 1.22 ng/dL'ye kıyasla 3.40 ng/dL'ye yükseltmede diğer gruplara göre önemli bir üstünlük gösterirken, hipotiroidizmi olan kadın grubu 0.55 ng/dL'lik önemli bir düşüş yaşadı. Sonuçlar, hipotiroidizmi olan hamile kadınların, enfeksiyonu olmayan ve tiroid bozuklukları olmayan sağlıklı hamile kadınlara kıyasla (sırasıyla %6,46 ve %4,73) HbA1c değerinin yükselmesi açısından önemli ölçüde üstün olduğunu gösterdi. Hipertiroidizmi olan hamile kadınlarda ise HbA1c ortalamasında hafif bir artış (5,30%) kaydedildi. Sonuçlar, tiroid bozukluğu olan iki gebelik grubunda (tiroid aktivitesinde artış veya azalış) kontrol grubuna (tiroid bozukluğu olmayan gebeler) kıyasla açlık kan şekeri (AKŞ) değerlerinde önemli bir artış olduğunu ortaya koydu. Hipertiroidi hastası kadın grubunda ortalama açlık kan şekeri değerlerinde 135.54 mg/dL'ye ulaşan önemli bir artış kaydedilirken, düşük tiroid bozukluğu olan kadın grubunda 118.12 mg/dL, tiroid bozukluğu olmayan hamile kadın grubunda ise 87.16 mg/dL olarak kaydedildi. Sonuçlar, tiroid bozukluğu olan iki hamile kadın grubunda insülin hormonu seviyesinde kontrol grubuna kıyasla hafifçe anlamlı bir artış olduğunu gösterdi. Düşük tiroidli hamile kadın grubu en yüksek insülin değerlerini kaydederek 6.40 µU/ml'ye ulaşırken, yüksek tiroidli hamile kadın grubu kontrol grubu için 5.17 µU/ml'ye kıyasla 6.34 µU/ml değerini kaydetti. Sonuçlar, HOMA-IR ortalama değerlerinde bir fark olduğunu gösterdi; yüksek tiroidli kadın grubu değerleri 2.11'e yükseltmede önemli ölçüde üstünken, düşük tiroidli kadın grubu sağlıklı kadın grubuna kıyasla 1.86 değer kaydetti.
Özet (Çeviri)
This study aimed to study the correlation between thyroid hormone disorders and insulin resistance in pragmatic pregnant women. The results showed that there is a significant difference in the average age of women for the three groups studied. The results recorded that the two groups of women with high thyroid glands and women with low thyroid were significantly superior to the group of healthy women in the average age of women, as they were recorded at 37.0 and 37.82 years. respectively, compared to 32.20 years for the control group (healthy women). The results showed that the three groups differed in the values of the average weight of pregnant women. The results confirmed that the group of women with hypothyroidism was significantly excellent of the groups, as they recorded 69.74 kg, while the group of healthy women recorded 56.28 kg, While the group of women with hyperthyroidism did not record any significant difference with the control group (54.89 versus 56.28) kg, respectively. The results revealed that the average TSH level showed a significant difference for the groups studied. The group of pregnant women with hypothyroidism had the largest significant increase, amounting to 8.72 mIU/L compared to 1.50 mIU/L for the control group, while the group of pregnant women with hyperthyroidism had a significant decrease of 0.29 mIU/L. The results revealed that the groups studied varied in their mean T3 value, women with hyperthyroidism were significantly superior recording 3.55 µg/dL as compared with healthy women who recorded 1.69 µg/dL while women with hypothyroidism decreased the mean of T3 value to 0.71 µg/dL respectively. The findings pointed out that the three groups studied varied in values of T4 levels, pregnant women with hyperthyroidism significantly elevated the value of T4 level to 18.73 µg/dL as compared with 10.52 µg/dL for the healthy women group while pregnant women with hypothyroidism significantly decreased the level of T4 to 4.40 µg/dL. The results showed that the level of free T3 in the pregnant women group was significant elevation recorded at 140.46 ng/dL as compared with 99.33 ng/dL for healthy pregnant women, while pregnant women recorded a decrease in the level of free T3 which was recorded 59.94 ng/dL. The upper level of free T3 was recorded at 154.20 ng/dL while the lower level was recorded at the pregnant women group (1.16 ng/dL). The results showed that there was a significant difference between the values of the three groups tested. The group of pregnant women with hyperthyroidism showed a significant superiority over the rest of the groups in raising the value of FT4 to 3.40 ng/dL compared to 1.22 ng/dL, while the group of women with hypothyroidism significant decrement by 0.55 ng/dL. The results pointed out that pregnant women with hypothyroidism were significantly superior in elevated value of HbA1C which recorded 6.46% as compared with healthy pregnant women without infection with thyroid disorders which recorded 4.73 %, while pregnant women with hyperthyroidism recorded a slight increase in mean of HbA1C (5.30%). The results revealed that there was a significant increase in FBS values for the two groups of pregnant women with a thyroid disorder (increase or decrease in thyroid activity) compared to the control group (pregnant women without a thyroid disorder). The group of women with hyperthyroidism recorded a significant increase in Average FBS values reaching 135.54 mg/dL, while the group of women with low thyroid disorder recorded 118.12 mg/dL, while the group of pregnant women without thyroid disorder recorded 87.16 mg/dL. The results showed that there was a slightly significant increase in the level of the hormone insulin for the two groups of pregnant women with thyroid disorders compared to the control group. The group of pregnant women with low thyroid recorded the highest insulin values, reaching 6.40 µU/ml, while the group of pregnant women with high thyroid recorded 6.34. µU/ml compared to 5.17 µU/ml for the control group. The results showed that there is a difference in the average values of HOMA-IR, where the group of women with high thyroid was significantly superior in increasing the values to 2.11, while the group of women with low thyroid recorded 1.86 compared to 1.12 for the group of healthy women.