Kars yöresinde atık yapan koyunların kan serumlarında chlamydia psittaciye karşı oluşan antikorların komplement fikzasyon (CF) ve enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) testleri ile saptanması
The Detection of antibodies against chlamydia psittaci using complement fixation test (CFT) and enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) in aborted sheep in Kars district
  1. Tez No: 99120
  2. Yazar: ETHEM BAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FUAT AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Chlamydia psittaci (C. psittaci), serolojik tanı, CFT, ELISA, koyun, yavru atma, Chlamydia psittaci (C. psittaci), serological diagnosis, CFT, ELISA, sheep, abortion
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
55 5. ÖZET Kars Yöresinde Atık Yapan Koyunların Kan Serumlarında Chlamydia psittaci 'ye Karşı Oluşan Antikorların Komplement Fikzasyon (CF) ve Enzyme- Linked Immunosorbent Assay (ELISA) Testleri ile Saptanması Bu çalışmada, Kars yöresinde atık yapan 273 adet koyuna ait kan serumu, C. psittacfye karşı oluşan antikor varlığının saptanması amacıyla serolojik kontrole tabi tutuldu. Bu amaçla CFT ve ELISA yöntemlerinden yararlanıldı ve her iki testin duyarlılıkları karşılaştırıldı. CFT yönteminde Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'nden sağlanan C. psittaci S 26/3 susu ile infekte edilen embriyolu tavuk yumurtalarının san keselerinden hazırlanan süspansiyon antijen olarak kullanıldı. Hemolizin olarak Behring-Werke (Almanya) firmasından sağlanan Amboseptör 4000, komplement olarak kobay serumları, bu yöntemin tüm aşamalarında sulandırıcı olarak da Veronal Buffer (pH 7.4) kullanıldı. ELISA yönteminde antijen olarak Moredun Research Institue (MRI)'den sağlanan klamidyal LPS antijeni, konjugat olarak Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'nden sağlanan Donkey anti-sheep Horseradish Peroxidase (HRP), substrat olarak 2,2 azmo-di-3-emyl-benzthiazoline-6-sulfonic acid (ABTS) ve durdurma solüsyonu olarak da Sodium Dodecyl Sulphate (SDS) kullanıldı. Çalışmada atık yapan 273 adet koyuna ait kan serumunun CFT yöntemi ile 52' si (% 19.05), ELISA yöntemi üe de 49'u (% 17.95) pozitif olarak değerlendirildi CFT yöntemi ELISA yöntemine göre daha duyarlı bulunurken, ELISA yönteminin de alternatif test olarak kullanılabileceği ancak standart bir ELISA yönteminin56 geliştirilmesinin gerektiği, Kars yöresinde koyunlarda görülen atık olaylarında C. psittacfvm yol açtığı Koyunların Enzootik Abortusu'nun ihmal edilmemesi, kontrol ve eradikasyon çalışmalarına biran önce başlanması gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
57 6. SUMMARY The Detection of Antibodies Against Chlamydia psittaci using Complement Fixation Test (CFT) and Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) in Aborted Sheep in Kars District In this study, serum samples from 273 sheep that aborted were subjected to serological control to determine the presense of antibodies against C.psittaci in Kars district. To this end a CFT and ELISA were employed and the sensitivity of both assays was compared. In the CFT, a soluble antigen which was prepared by infecting yolk sac membranes of embryonated chicken eggs with C.psittaci S 26/3 obtained from Pendik Veterinary Control and Research Institue was used. Amboceptor 4000 from Behring- Werke (Germany) as hemolysin, guinea pig sera as complement and throughout this test Veronal Buffer (pH 7.4) as diluent were used. In the ELISA, chlamydial LPS antigens obtained from Moredun Research Institue (MRI) as the antigen, Donkey anti-sheep Horseradish Peroxidase (HRP) obtained from Etlik Central Veterinary Control and Research Institue as conjugate, 2,2 azmo-di-3-emyl-benzthiazoline-6-sulfonic acid (ABTS) as substrate and Sodium Dodecyl Sulphate (SDS) as stopper were used. In the study, sera from 273 sheep that aborted showed seropositivity in 52 samples (19.05 %) in the CFT and in 49 samples (17.95 %) in the ELISA. The CFT appeared to be more sensitive than the ELISA, whereas it was concluded that the ELISA could be used as an alternative test but a standard ELISA should be improved, Enzootic Abortion of Ewes (EAE) in Kars district should not be ignored and immediately58 investigations in control and eradication of the disease, should be launched.