Motherhood experience of mothers in Turkey: A qualitative study of motherhood identity
Türkiye'deki kadınların annelik deneyimi: Annelik kimliğine dair nitel bir çalışma
  1. Tez No: 991214
  2. Yazar: SELEN İMGE EKEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAY AKÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Annelik, Yorumlayıcı fenomenolojik analiz, Motherhood, Interpretative phenomenological analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, ilk kez anne olan kadınların annelik kimliklerini nasıl inşa ettiklerini ve bu süreçte kendi anneleriyle olan ilişkilerini nasıl yeniden yapılandırdıklarını incelemeyi amaçlamıştır. Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz (YFA) yöntemiyle yürütülen çalışmada, bebekleri 1,5 ila 8 ay arasında değişen altı anneyle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bulgular, anneliğe geçişin pasif bir uyum sürecinin ötesinde, kadının geçmiş ilişkisel ve bireysel benlik temsillerini yeni (annelik) kimliğiyle bütünleştirdiği dinamik bir psikolojik dönüşüm olduğunu göstermektedir. Çalışmada annelik deneyiminin hem fedakârlık ve sevgi duygularını hem de yetersizlik ve tükenmişlik gibi zorlayıcı hisleri bir arada barındırdığı ortaya çıkmıştır. Analizler sonucunda sekiz ana tema ve on alt tema belirlenmiştir. Bu ana temalar, 1) İnşa Edilebilen Bir Şey Olarak Annelik, 2) Anneliğin Yüce Gücü, 3) Vermekle Yetersiz Kalmak, 4) Yeni Annenin Kendi Annesi ile İlişkisindeki Dönüşüm 5) Bakım Vermeye Başlayan Annelerin Bakım İhtiyaçları 6) Şimdi Kimim?: Anne Kimliği, 7) Anne Kimliğinin Düzenleyicisi Olarak Bebek, 8) Anneden Bebeğe Bir Miras: Mutluluk başlıkları altında toplanmaktadır. Bulgular, anneliğin sadece biyolojik değil, psikolojik ve ilişkisel boyutları olduğunu göstermektedir. Annelerin, kendi annelerinin anneliğini referans noktası olarak alarak, kendi çocuklarıyla ilişkileri içinde yeniden yorumladıkları görülmüştür. Bu araştırma, annelik kimliğinin bireysel olduğu kadar kültürel ve ilişkisel bir inşa süreci olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışmadan elde edilen bulgular, literatür ışığında tartışılmış; çalışmanın uygulamaya dönük yansımaları ve sınırlılıkları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine how first-time mothers construct their maternal identities and how they restructure their relationships with their own mothers during this process. Using Interpretative Phenomenological Analysis (IPA), the study conducted semi-structured interviews with six mothers whose babies ranged in age from 1.5 to 8 months. The findings suggest that the transition to motherhood is not a passive process of adaptation, but rather a dynamic psychological transformation in which women integrate their past relational and individual self-representations into their new (maternal) identities. The study revealed that the experience of motherhood encompasses both feelings of self-sacrifice and love, as well as challenging emotions such as inadequacy and burnout. Eight main themes and ten subthemes were identified through the analyses. The main themes are as follows: 1) Motherhood as Something That Can Be Constructed, 2) Supreme Power of Motherhood, 3) Not Being Enough with Giving, 4) The Transformation in a New Mother's Relationship with Her Own Mother, 5) The Caregiving Needs of Mothers Who Begin Caregiving, 6) Who Am I Now?: Mother Identity, 7) Baby as the Organizer for the Mother Identity, and 8) A Legacy from Mother to Baby: Happiness. The findings demonstrate that motherhood has not only biological, but also psychological and relational dimensions. Mothers were observed to reinterpret their own experiences of motherhood within their relationships with their children, using their own mothers as a reference point. This research highlights that maternal identity is both a cultural and relational construction process, as well as an individual one. The findings are discussed in light of the existing literature, and the study's practical implications and limitations are addressed.