Gathering knowledge, shaping selves:Ethnographic insights into young arab women's informal-learning experiences in Istanbul
Bilgi toplamak, kendini şekillendirmek:İstanbul'daki genç Arap kadınlarının gayri resmi öğrenme deneyimlerine etnografik bakışlar
  1. Tez No: 991216
  2. Yazar: GHENA RAHMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TESNİM KHRİJİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: gayrı resmi öğrenme, Arap göçmenler, kadınların öğrenme çevreleri, asabiyet, sosyal sermaye, informal-learning, Arab migrants, women's learning circles, asabiyyah, social capital
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu etnografik çalışma, İstanbul'daki genç Arap kadınları arasındaki gayrı resmi öğrenme ve bilgi paylaşım pratiklerini ve bunun bir topluluk oluşturmalarına nasıl yardımcı olduğunu incelemektedir. Suriye, Irak, Filistin, Yemen, Libya, Lübnan ve Mısır'dan Müslüman ve Arap olma ortak kimliğine sahip kadınlara odaklanmaktadır. Dini çalışma çevrelerinden kitap kulüplerine veya siyaset, tarih ve toplumsal konular üzerine derslere kadar uzanan bu buluşmaların, göç ve yerinden edilme bağlamında eğitim, anlam yaratma, kimlik oluşturma ve kolektif iyileşme için nasıl kritik alanlar olarak hizmet ettiğini incelemektedir. Bu etnografik araştırma, katılımcı gözlem ve bu buluşmalara düzenli olarak (haftalık olarak) katılan 15 genç kadınla yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelere dayanmaktadır. Ayrıca, katılımcıların WhatsApp, Telegram grupları ve sosyal medya platformları aracılığıyla etkileşimlerini ve topluluk oluşturma süreçlerini nasıl genişlettiklerini anlamak için dijital etnografiden de yararlandım. Genellikle kültür merkezlerinde, kahvehanelerde, vakıf kuruluşlarında, evlerde, camilerde veya parklarda düzenlenen toplantılar, katılımcıların göç ve dindarlığın karmaşıklıklarında gezinmelerine ve din, siyaset, tarih, toplumsal meseleler ve öz yönetim, kişilerarası iletişim, kültürlerarası uyum, duygusal zekâ gibi yaşam becerileri alanlarındaki önemli akademisyenlerden ampirik bilgi edinmelerine olanak tanırken, aynı zamanda yeni aidiyet ve öz anlayış biçimleri de geliştiriyorlar. Aynı anda hem dışsal hem de içsel düzeyde kendilerine yardımcı olan bir topluluk inşa ediyorlar. Teorik olarak, çalışma, İbn Haldun'un asabiyet (sosyal dayanışma) kavramı ve Bourdieu'nün sosyal sermaye teorisinden yararlanarak, bu genç kadınların nasıl yeni arkadaşlıklar kurduklarını, bir topluluk kurduklarını ve yeni fırsatlar bulduklarını analiz ediyor. Aynı zamanda din, siyaset ve kişisel gelişim veya büyüme gibi konularda ampirik bilgi ediniyorlar. Bu öğrenme çevrelerinin hem epistemik topluluklar hem de duygusal sığınaklar olarak işlev gördüğünü savunuyorum; Katılımcıların bir araya gelip yeni aidiyet biçimleri oluşturdukları, anlamı birlikte yarattıkları, eylemliliklerinin koşullarını yeniden şekillendirdikleri, dayanıklılık geliştirdikleri, yeni bir yuva duygusu yarattıkları ve hem ev sahibi toplumda hem de diasporik hayallerinde görünürlük kazandıkları bir çalışma. Bu çalışma, göç bağlamlarında gayrı resmi öğrenme ve topluluk oluşturma konusunda İstanbul'daki genç Arap kadınlarının deneyimlerine ilişkin sınırlı sosyolojik literatüre katkıda bulunmakta ve günlük mekanların dayanıklılığı geliştirmede, umut, eylemlilik ve topluluk oluşturmada ve aynı zamanda gelecekleri yeniden hayal etmedeki önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This ethnographic study explores the informal-learning and knowledge-sharing practices among young Arab women in Istanbul and how that helps them build a community. Focusing on women from Syria, Iraq, Palestine, Yaman, Libya, Lebanon, and Egypt, with the shared identity of being Muslim and being Arab. It examines how these gatherings—ranging from religious study circles to book clubs or lectures on politics, history and social issues—serve as critical spaces for education, meaning-making, identity formation, and collective healing in the context of migration and displacement. This ethnographic research is grounded in participant observation and semi-structured interviews with 15 young women who regularly attend these gatherings; on a weekly basis. I also drew on digital ethnography to understand how participants extend their engagement and community-making through WhatsApp, Telegram groups and social media platforms. The gatherings, often held in cultural centres, coffee shops, waqf organizations, homes, mosques, or, parks allow participants to navigate the complexities of migration, religiosity, and gather empirical knowledge from great scholars in the fields of religion, politics, history, social issues and life skills; like self-management, interpersonal communication, cross-cultural adjustment, emotional intelligence, while articulating new forms of belonging and self-understanding. They are building a community that helps them on an external level and an internal level at the same time. Theoretically, the study is informed by Ibn Khaldun's concept of asabiyyah (social solidarity), Bourdieu's theory of social capital, to analyse how these young women form new friendships, build a community and find new opportunities. While also gaining empirical knowledge on topics like religion, politics and self-development or growth. I argue that these learning circles function as both epistemic communities and affective sanctuaries; where participants come together and articulate new forms of belonging, co-create meaning, reshape the terms of their agency, cultivate resilience, create a new sense of home and find visibility within both the host society and their diasporic imaginaries. This study adds to the limited sociological literature on young Arab women's experiences in Istanbul when it comes to informal-learning and community building in migration contexts and highlights the importance of everyday spaces in cultivating resilience and fostering hope, agency and community while also reimagining futures.