The effectiveness of agile methodologies in enhancing organizational agility: A case study of startups in the mena region
Kurumsal çevikliği artırmada çevik metodolojilerin etkinliği: Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki girişimlere ilişkin bir vaka çalışması
  1. Tez No: 991217
  2. Yazar: JUMMA OMER HAMAD AL HAWELI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEM UFUK BAYTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel çeviklik, Organizational agility
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu tez, çevik yöntemlerin MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) bölgesindeki girişimlerde örgütsel çevikliğe uygulandığında da aynı derecede etkili olup olmadığını araştırmaktadır. Bölgedeki girişimler, yenilikçi olma ve pazar değişikliklerine ve iç dinamiklere hızla tepki verme baskısı altındadır. Scrum, Kanban ve Yalın gibi çevik yöntemler uyarlanabilir, hızlı yineleme özelliğine sahiptir ve müşteriyle çalışmayı içerir; bu da hızlı girişim ortamları için idealdir. Araştırma, çevik uygulamaların MENA girişimlerinde örgütsel çeviklik üzerindeki etkisini ölçmek için son sektör raporlarından, pazar araştırmalarından ve akademik literatürden ikincil verileri kullanmaktadır. Sonuçlar, çevik tekniklerin iş birliğini, karar alma hızlarını ve piyasa dalgalanmalarına duyarlılığı artırdığını göstermektedir. MENA girişimleri, değişime direnç, deneyimli profesyonel eksikliği ve çevik yöntemleri bölgesel örgütsel ve kültürel bağlamlara uygulamada zorluklar gibi bazı kritik sorunlar yaşamaktadır. Tüm bu sorunlara rağmen araştırma, bu sorunlar ele alındığı sürece çevik uygulamaların örgütsel çeviklikte etkili bir şekilde çalışabileceği sonucuna varmaktadır. Eğitime yatırım yapmak, iş birliğine dayalı bir kültür oluşturmak ve çevik araçları daha güçlü ve duyarlı hale getirmek için kullanmak gibi rehberlikler sağlanarak sorun çözümlerine işaret edilmektedir. Bu çalışma, MENA girişimlerinin hızla değişen pazarlarda rekabetçi olabilmeleri için çevik uygulamaların nasıl doğru bir şekilde ele alınması gerektiğini anlamamıza yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates whether agile methods are as effective when applied to organizational agility in startups in the MENA (Middle East and North Africa) region. Startups in the region are under pressure to be innovative and rapidly react to market changes and internal dynamics. Agile methods like Scrum, Kanban, and Lean are adaptable, have fast iteration, and include working with the customer, which are ideal for fast startup environments. The research employs secondary data from recent industry reports, market research, and scholarly literature to measure the effect of agile practices on organizational agility in MENA startups. The results show that agile techniques enhance collaboration, decision-making speeds, and responsiveness to market fluctuations. MENA startups experience some critical issues, such as resistance to change, a shortage of experienced professionals, and challenges in applying agile methods to regional organizational and cultural contexts. Despite all these issues, the research concludes that agile practices can work effectively in organizational agility, as long as these issues are addressed. Problem solutions are hinted at by providing guidance such as investing in training, building a collaborative culture, and leveraging agile tools to make them more robust and responsive. This study helps one understand how agile practices need to be properly addressed in MENA startups so that they become competitive in the context of rapidly changing markets.