Assessing computational thinking beyond programming: A test development study for grades 5 and 6
Programlamanın ötesinde bilgi işlemsel düşünmenin değerlendirilmesi: 5. ve 6. sınıflar için bir test geliştirme çalışması
  1. Tez No: 991219
  2. Yazar: BEYZANUR YALVAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi işlemsel düşünme, Computational thinking
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 5. ve 6. sınıf öğrencilerinin Bilgi İşlemsel Düşünme (BİD) becerilerini ölçmek için geçerli ve güvenilir bir değerlendirme aracı geliştirmeyi amaçlamıştır. Çalışma; soyutlama, algoritma, örüntü tanıma ve ayrıştırma olmak üzere dört bileşenden oluşan kuramsal bir çerçeveye dayanmaktadır. İlk aşamada 41 maddelik bir havuz hazırlanmış, uzman görüşleriyle içerik geçerliliği sağlanarak 26 maddeye indirgenmiştir. Küçük ölçekli bir pilot çalışmanın ardından, testin son hâli 429 öğrenciye uygulanmıştır. Yapı geçerliliğini incelemek amacıyla Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) ve Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) gerçekleştirilmiştir. Güvenilirlik analizleri, her alt ölçek için düşük iç tutarlılık (Cronbach's α = 0,30 - 0,50) ortaya koymuş ve bu durum, her bileşen için daha fazla maddeye ihtiyaç olduğunu göstermiştir. Ayrıca, 2-Parametreli Lojistik Model altında Çok Boyutlu Madde Tepki Teorisi (MIRT) analizi, maddelerin ayırt ediciliği ve güçlüğü hakkında ayrıntılı bilgiler sağlamıştır. Model kabul edilebilir bir uyum göstermekle birlikte, alt ölçekler arasındaki düşük iç tutarlılık, aracın mevcut hâliyle bireysel BİD bileşenlerini ölçmedeki yeterliliğini sınırlamaktadır. Bununla birlikte, çalışma, bütüncül BİD değerlendirmesi için umut verici bir prototip sunmakta ve teorik BİD yapılarının“unplugged”(programlama gerektirmeyen) bağlamlarda psikometrik olarak güvenilir araçlara dönüştürülmesinde karşılaşılan ampirik zorluklar hakkında önemli bilgiler sağlamaktadır. Bulgular, eğitim ortamlarında geçerli ve güvenilir BİD değerlendirme araçlarının geliştirilmesini desteklemek için hem teorik modelin hem de madde havuzunun daha güçlendirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to develop a valid and reliable assessment tool to measure Computational Thinking (CT) skills among 5th and 6th-grade students, based on a four-component theoretical framework: abstraction, algorithm, pattern recognition, and decomposition. An initial pool of 41 items was developed and subjected to expert review for content validity, resulting in a 26-item version. After a small-scale pilot study, the final version of the test was administered to 429 students. Exploratory Factor Analysis (EFA) and Confirmatory Factor Analysis (CFA) were conducted to investigate the construct validity. The reliability analysis revealed low internal consistency for each subscale (Cronbach's α = 0.30 - 0.50), suggesting the need for more items per component. Additionally, Multidimensional Item Response Theory (MIRT) analysis under the 2-Parameter Logistic Model provided detailed information on item discrimination and difficulty. While the revised model showed acceptable fit, the low internal consistency across subscales limits the tool's current utility for diagnosing individual CT components. Nevertheless, the study contributes a promising prototype for holistic CT assessment, and the findings offer critical insights into the empirical challenges of translating theoretical CT constructs into psychometrically sound tools in unplugged contexts. These findings highlight the need for further refinement of both the theoretical model and item pool to support the development of valid and reliable instruments for CT assessments in educational settings.