Gemi işletme firmalarında dijital dönüşüm stratejilerinin geliştirilmesi: DEMATEL yöntemi ile dijital olgunluk boyutlarının analizi
Development of digital transformation strategies in ship management companies: Analysis of digital maturity dimensions with DEMATEL method
  1. Tez No: 991240
  2. Yazar: FEYZULLAH DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK KARAYEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Denizcilik, Gemi Mühendisliği, Business Administration, Marine, Marine Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: DEMATEL, Dijital olgunluk, DEMATEL, Digital maturity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Gemi işletme firmaları, küresel deniz taşımacılığının sürdürülebilirliği açısından kritik bir role sahiptir ve artan rekabet koşulları, çevresel mevzuatlar ve maliyet baskıları nedeniyle dijital dönüşüm bu firmalar için stratejik bir zorunluluk hâline gelmiştir. Bu çalışma, gemi işletme firmalarında dijital dönüşüm stratejilerinin geliştirilmesi amacıyla dijital olgunluk boyutlarının analiz edilmesini konu edinmektedir. Dijital dönüşüm, yalnızca teknolojik gelişmelerin uygulanması ile değil, aynı zamanda stratejik yönelim, organizasyonel yapı, operasyonel süreçler ve yenilik kapasitesinin etkileşimi ile şekillenmektedir. Bu bağlamda araştırmada, gemi işletme firmalarına özgü belirlenmiş dijital olgunluk boyutları ve bu boyutlar arasındaki nedensel ilişkiler DEMATEL yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Gemi işletme firması yöneticilerinin uzman görüşleri ile elde edilen verilere dayalı olarak yapılan analizler, dijital dönüşüm sürecinde tetikleyici (neden)- etkilenen (sonuç) öncelikli boyutları ve bu boyutların diğer boyutlar ile etkileşimini ortaya koymuştur. Ayrıca elde edilen ilişkisel yapı, firmaların dijital dönüşümlerini en verimli şekilde yönetmelerini sağlayacak somut bir dijital dönüşüm yol haritası sunmaktadır. Çalışma, literatürde gemi işletme firmaları özelinde dijital olgunluk boyutlarını DEMATEL yöntemiyle analiz eden ilk çalışma olması itibarıyla özgün değer taşımaktadır. Elde edilen sonuçların hem akademik literatüre katkı sunması hem de gemi işletme firmaları için dijital dönüşüm stratejilerinin bilimsel temellere dayalı biçimde geliştirilmesine rehberlik etmesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Ship management companies play a critical role in the sustainability of global maritime transportation, and increasing competitive pressures, environmental regulations, and cost constraints have made digital transformation a strategic necessity for these firms. This study focuses on analyzing digital maturity dimensions in order to develop effective digital transformation strategies for ship management companies. Digital transformation is not limited to the adoption of technological advancements; rather, it is shaped by the interaction of strategic orientation, organizational structure, operational processes, and innovation capacity. In this context, the study analyzes the digital maturity dimensions specific to ship management companies and the causal relationships among these dimensions using the DEMATEL method. Based on expert opinions obtained from managers of ship management companies, the analysis identifies the key driving (cause) and dependent (effect) dimensions influencing the digital transformation process. The findings reveal the priority dimensions that shape digital transformation and clarify how these dimensions interact with one another. Furthermore, the resulting relational structure provides a concrete digital transformation roadmap that can guide ship management companies in managing their transformation processes more effectively.This study contributes to the literature as one of the first to examine digital maturity dimensions in ship management companies through the DEMATEL method. The findings are expected to contribute both to academic research and to the development of evidence-based digital transformation strategies for ship management companies.