Okul bahçesinde yapılan matematik etkinliklerinin okul öncesi dönemdeki çocukların matematik becerilerine etkisi
The effect of mathematics activities in the schoolyard on the mathematics skills of preschool children
- Tez No: 991252
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MART
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, Matematik eğitimi, Açık havada eğitim, Matematiksel beceri, Sınıf dışı etkinlikler, Sınıf dışı eğitim, Preschool education, Mathematics education, Outdoor education, Mathematical skill, Extracurricular activities
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Çocukların içinde bulundukları öğrenme ortamları onların gelişiminde oldukça önemlidir. Günümüzde uygulanan okul öncesi eğitim programlarında eğitim ortamlarına ve açık hava etkinliklerine sık sık yer verilmektedir. Öğrenme ortamları artık sadece sınıf ile sınırlı kalmanın dışına çıkmıştır. Sınıf dışı öğrenme ortamlarından ise en önemlisi ve en yaygın olarak kullanılanlardan biri de açık havayı içinde barındırması ve ulaşılabilirliğinin de kolay olması itibariyle okul bahçeleridir. Okul bahçeleri, eğitim sürecinde çocukların bilişsel, bedensel ve ruhsal gelişimlerini destekleyen, eğitimde sürekliliği sağlayan ve eğitim kalitesini artıran önemli bir role sahiptir. Özellikle hedeflenen öğrenmeleri sağlamak açısından informal öğrenme imkanları sunar. Geleneksel matematik öğretimi yerine, açık havada gerçekleştirilecek öğretimin çocukların performanslarını etkileyeceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı okul bahçesinde yapılan matematik etkinliklerinin çocukların matematiksel becerilerine etkisini incelemektir. Araştırmada karma yöntemlerden iç içe gömülü desen kullanılmıştır. Çalışmanın nicel boyutunda statik grup zayıf deneysel desen, nitel boyutunda ise araştırmacı tarafından geliştirilen ve uzman görüşü alınarak son şekli verilen kontrol listesi ile yapılandırılmış gözlem yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, kolay ulaşılabilir örnekleme yoluyla belirlenmiştir. Çalışma grubu 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Ankara ili Çankaya ilçesinde MEB'e bağlı bağımsız bir anaokulunda 15'i deney grubunda, 16'sı kontrol grubunda olmak üzere iki ayrı sınıfta eğitim almakta olan 4-5 yaşlarındaki toplam 31 çocuk oluşturmaktır. Nicel veri toplama aracı olarak TEMA-3 ve GEAT ölçekleri kullanılmıştır. Nitel verileri toplama amacıyla ise okul bahçesinde matematik etkinliklerinin uygulandığı esnada çocuklarda gözlemlenen matematiksel becerileri kaydetmek üzere kontrol listesi kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından okul bahçesinde uygulanacak matematik etkinlikleri hazırlanmış, uzman görüşleri alınarak etkinliklere son hali verilmiştir. Deney grubundaki çocuklarla haftada bir gün olacak şekilde 10 hafta boyunca okul bahçesinde matematik etkinlikleri yapılırken, kontrol grubundaki çocuklara MEB'in belirlediği program doğrultusunda tüm okul öncesi eğitim kurumlarında uygulanan program dışında ek bir işlem uygulanmamıştır. Çalışma sonucunda toplanan nicel veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Grupların farklılaşma düzeyinin belirlenmesi için t testi ve ANOVA testi kullanılmıştır. Ayrıca verilerin betimsel olarak ifade edilmesi için de frekans ve yüzde analizine yer verilmiştir. Nitel verilerin analizinde ise betimsel analiz kullanılmıştır. Veri analizi sonucunda deney grubundaki çocukların hem TEMA-3 hem de GEAT son test puanlarının kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde yüksek olduğu, bunun yanında deney grubu izleme testi puanlarının son test puanlarına göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. Nitel veri analizinde ise çocukların sayma, matematiksel muhakeme, matematiksel problem çözme, matematiksel temsil, veri ile çalışma ve veriye dayalı karar verme becerilerinde oldukça başarılı oldukları tespit edilmiştir. Araştırma sonucuna dayalı olarak, okul bahçesi gibi açık hava ortamlarında uygulanan matematik etkinliklerinin, çocukların matematiksel öğrenmelerini ve becerilerini geliştirmede sınıf içi etkinliklere kıyasla daha etkili olduğu, bu öğrenme ve becerilerin zaman içerisinde korunarak kalıcı hale geldiği belirlenmiştir. Ayrıca araştırma sonuçlarına dayalı olarak erken dönemlerde açık hava ortamlarında matematik etkinliklerinin, matematiksel beceri gelişiminde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The learning environments in which children are immersed play a crucial role in their development. In contemporary preschool education programs, significant emphasis is placed on educational environments and outdoor activities. Learning environments are no longer limited solely to the classroom. Among out-of-class learning environments, school gardens stand out as one of the most important and commonly used settings due to their inclusion of outdoor spaces and ease of accessibility. School gardens play a vital role in the educational process by supporting children's cognitive, physical, and emotional development, ensuring continuity in education, and enhancing the quality of learning. They particularly provide informal learning opportunities that help achieve targeted learning outcomes. It is believed that instruction conducted outdoors, as opposed to traditional classroom-based mathematics teaching, can positively influence children's performance. The purpose of this study is to examine the effect of mathematics activities conducted in the school garden on children's mathematical skills. The study employed an embedded mixed-methods design. In the quantitative dimension, a static group weak experimental design was used, while in the qualitative dimension, structured observations were conducted using a checklist developed by the researcher and finalized based on expert feedback. The study group was determined through convenience sampling. The participants consisted of a total of 31 children aged 4–5, enrolled in two separate classrooms during the 2024–2025 academic year at an independent public kindergarten affiliated with the Ministry of National Education in the Çankaya district of Ankara. Of these children, 15 were assigned to the experimental group and 16 to the control group. The TEMA-3 and GEAT scales were used as quantitative data collection instruments. For qualitative data collection, a checklist was used to record the mathematical skills observed in children during the implementation of mathematics activities in the school garden. The mathematics activities to be conducted in the school garden were prepared by the researcher and finalized after receiving expert opinions. Mathematics activities were carried out with the experimental group in the school garden once a week for a period of 10 weeks. No additional intervention was applied to the control group beyond the standard preschool education program implemented nationwide in accordance with the curriculum determined by the Ministry of National Education. The quantitative data obtained from the study were analyzed using the SPSS software. Independent samples t-tests and ANOVA were used to determine the level of differentiation between groups. Additionally, frequency and percentage analyses were conducted for descriptive purposes. Descriptive analysis was employed for the analysis of qualitative data. The results of the data analysis revealed that the posttest scores of the experimental group on both the TEMA-3 and GEAT were significantly higher than those of the control group. In addition, it was determined that the follow-up test scores of the experimental group were significantly higher compared to their post-test scores. Qualitative data analysis indicated that children demonstrated high levels of proficiency in counting, mathematical reasoning, mathematical problem solving, mathematical representation, working with data, and data-driven decision-making skills. Based on the findings of the study, it was concluded that mathematics activities conducted in outdoor environments such as school gardens are more effective than classroom-based activities in developing children's mathematical learning and skills, and that these learning outcomes and skills are retained over time. Additionally, the results suggest that engaging children in mathematics activities in outdoor environments during early childhood is effective in supporting the development of mathematical skills.