Erken çocukluk döneminde dijital hikayelerle matematik eğitimi
Mathematics education with digital stories in early years
  1. Tez No: 991253
  2. Yazar: RABİA BAŞKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MART
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Erken çocuk eğitimi, Matematik gelişimi, Dijital hikâye, Okul öncesi eğitim, Hikâye, Dijital öyküleme, Hikaye, Early childhood education, Mathematical development, Digital storytelling, Preschool education, Story, Early child education, Matematik gelişimi
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada erken çocukluk döneminde dijital hikayelerle matematik eğitiminin çocukların matematik becerilerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2024-2025 eğitim öğretim yılında Konya ili Selçuklu ilçesinde bulunan MEB'e bağlı bir ilkokul bünyesindeki iki ayrı anasınıfına devam eden 60-72 ay arasındaki çocuklar oluşturmaktadır. Araştırmada 18'i deney grubunda, 19'u kontrol grubunda olmak üzere 37 çocuk yer almıştır. Karma araştırma yönteminin kullanıldığı araştırmanın nicel boyutunda statik grup ön test-son test zayıf deneysel desenden faydalanılmıştır. Çalışmanın nitel boyutunda ise yapılandırılmış gözlem tekniği kullanılarak çocuklardaki değişimler kontrol listesi ile kayıt altına alınmıştır. Araştırmada verilerin toplanması için Erken Matematik Yeteneği Testi (TEMA-3), kontrol listesi ve kişisel bilgi formundan yararlanılmıştır. Dijital hikayelerle matematik eğitiminden önce kontrol ve deney grubuna ön test uygulanmıştır. Ön test uygulandıktan sonra 10 hafta boyunca haftada bir gün olmak üzere deney grubuna dijital hikayelerle matematik eğitimi uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Okul Öncesi Eğitim Programı çerçevesinde matematik eğitimi verilmiştir. Dijital hikayelerle matematik eğitimi sürecinin sonunda deney ve kontrol grubuna son test uygulanmıştır. Gruplara son test uygulandıktan bir ay sonra ise deney grubuna kalıcılık (izleme) testi uygulanmıştır. Veriler SPSS 27 programı ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda deney ve kontrol grubunun ön test puanları arasında anlamlı farklılık bulunmazken, son test puanları arasında deney grubunun lehine anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Erken çocukluk döneminde dijital hikayelerle matematik eğitiminin çocukların matematik becerilerinin gelişiminde etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effect of mathematics education through digital stories in early childhood on children's mathematical skills. The study group consisted of children aged 60–72 months attending two different kindergarten classrooms within a public primary school affiliated with the Ministry of National Education in the Selçuklu district of Konya during the 2024–2025 academic year. The sample included a total of 37 children, 18 in the experimental group and 19 in the control group. The study employed a mixed-methods research design. In the quantitative dimension, a static group pre test–post test weak experimental design was used. In the qualitative dimension, changes observed in children were recorded using a checklist through structured observation. Data collection tools included the Test of Early Mathematics Ability (TEMA-3), a Checklist, and a Personal Information Form. Prior to the mathematics education through digital stories, pre-tests were administered to both the experimental and control groups. Following the pre-test, the experimental group received mathematics education through digital stories once a week for 10 weeks. The control group, on the other hand, received mathematics education in accordance with the Türkiye Century Education Model Preschool Education Program. At the end of the instructional process, post-tests were administered to both groups. One month after the post-test, a retention (follow-up) test was administered to the experimental group. The data were analyzed using SPSS 27. The results indicated no significant difference between the pre-test scores of the experimental and control groups; however, a significant difference was found in favor of the experimental group in the post-test scores. It was concluded that mathematics education through digital stories in early childhood is effective in the development of children's mathematical skills.