Miyokard infarktüsü sonrası erken dönemde gözetimli kardiyak rehabilitasyon programının etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of a supervised cardiac rehabilitation program in the early-phase after myocardial infarction
  1. Tez No: 991302
  2. Yazar: ÖZGE OCAKER AKTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ ÖZALEVLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kardiyoloji, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Cardiology, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Miyokard infarktüsü, Erken, Kardiyak rehabilitasyon, Egzersiz kapasitesi, Myocardial infarction, Early, Cardiac rehabilitation, Exercise capacity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, miyokard infarktüsü (MI) hastalarında erken dönemde uygulanan, egzersiz temelli, gözetimli kardiyak rehabilitasyon (KR) programının fonksiyonel egzersiz kapasitesi, kavrama gücü, yorgunluk, uyku kalitesi ve sağlıkla ilgili yaşam kalitesi (SİYK) üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Yöntem: Çalışma, 32 MI hastasının dahil edildiği randomize kontrollü bir çalışmadır. Katılımcılar çalışma ve kontrol grubu olarak ikiye ayrıldı. Çalışma grubuna, MI sonrası ilk gün başlatılan solunum egzersizleri, yatak içi - yatak kenarı egzersizleri ve hasta eğitimini kapsayan faz I KR ve ilk hafta içinde başlatılan, sekiz hafta süren aerobik, kalistenik ve güçlendirme egzersizlerinden oluşan gözetimli faz II KR'yi içeren kapsamlı bir KR programı uygulandı. Kontrol grubuna ise taburculuk öncesi hasta eğitimi ve olağan bakım uygulandı. Birincil ve ikincil sonuçlar arasında 6 dakikalık yürüme testi mesafesi (6DYT), 30 saniyelik otur-kalk testi (30-sn OKT), kavrama gücü, yorgunluk (FACIT-Yorgunluk), uyku kalitesi (PUKİ) ve SİYK (SF-12 ve MacNew) yer aldı. Bulgular: Çalışmaya katılan grupların yaş ortalaması Kontrol Grubu; 55,9 ± 8,0 yıl, Çalışma Grubu; 52,5 ± 5,4 yıl idi ve iki grup arasında yaş açısından anlamlı bir fark yoktu (p=0,164). Her iki grup arasında cinsiyet, boy, kilo, vücut kitle indeksi, ve bel/kalça oranı bakımından istatistiksel olarak benzerdi (p>0,05). Çalışma grubunun 6DYT mesafesi (Ortalama Fark=97,3 m, p<0,001), 30-sn OKT tekrarları (Ortalama Fark=3,1 tekrar, p=0,001), kavrama gücü (Ortalama Fark=5,7 kg, p=0,04), FACIT-Yorgunluk puanları (Ortalama Fark=8,8 puan, p<0,001), PUKİ uyku puanları (Ortalama Fark=−2,7 puan, p<0,001) ve SİYK alt alanları (p<0,05), kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler gösterdi. Sonuç: MI sonrası hastalarda erken dönemde başlanan egzersiz temelli gözetimli kardiyak rehabilitasyon programı egzersiz kapasitesini, kavrama gücünü, uyku kalitesini ve SİYK'yi arttırıp yorgunluğu azaltmaktadır. MI sonrası hastalarda daha hızlı klinik iyileşme ve günlük yaşama dönüşün desteklenmesi amacıyla kardiyak rehabilitasyonun erken dönemde başlatılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study is to investigate the effects of an exercise-based, supervised cardiac rehabilitation (CR) program implemented in the early stages of myocardial infarction (MI) on functional exercise capacity, grip strength, fatigue, sleep quality, and health-related quality of life (HRQOL). Methods: The study is a randomized controlled trial involving 32 MI patients. Participants were divided into an intervention and a control group. The intervention group received a comprehensive CR program consisting of Phase I CR, which included breathing exercises, bedside exercises, and patient education initiated on the first day after MI, and Phase II CR, which consisted of supervised aerobic, calisthenic, and strengthening exercises initiated within the first week and lasting for eight weeks. The control group received patient education and routine care prior to discharge. Primary and secondary outcomes included the 6-minute walk test distance (6MWT), 30-second sit-to-stand test (30-s STT), grip strength, fatigue (FACIT-Fatigue), sleep quality (PUKI), and HRQoL (SF-12 and MacNew). Results: The mean age of the groups participating in the study was 55.9 ± 8.0 years for the Control Group and 52.5 ± 5.4 years for the Study Group, and there was no significant difference between the two groups in terms of age (p=0.164). Both groups were statistically similar in terms of gender, height, weight, body mass index, and waist-to-hip ratio (p>0.05). The study group had significantly lower 6MWD distance (Mean Difference=97.3 m, p<0.001), 30-s STS repetitions (Mean Difference=3.1 repetitions, p=0.001), grip strength (Mean Difference=5.7 kg, p=0.04), FACIT-Fatigue scores (Mean Difference=8.8 points, p<0.001), PSQI sleep scores (Mean Difference=−2.7 points, p<0.001), and HRQOL subdomains (p<0.05) showed statistically significant improvements compared to the control group. Conclusion: Exercise-based supervised cardiac rehabilitation programs initiated early in patients after MI increase exercise capacity, grip strength, sleep quality, and HRQOL while reducing fatigue. Cardiac rehabilitation should be initiated early in patients after MI to promote faster clinical recovery and return to daily life.