Elit alp disiplini sporcularında BCAA ve L-Karnitin alımının yarışma performansı ve laboratuvar test performansı üzerine etkilerinin incelenmesi
Research of the effects of BCAA and L-carnitine supplementation on competition and laboratory test performance in elite alpine skiers
- Tez No: 991313
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ATASEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Alp Disiplini Kayağı BCAA, L-Karnitin, Sprint Performansı, Anaerobik Güç, Dikey Sıçrama, Ergojenik Destekler, Alpine Skiing, Bcaa, L-Carnitine, Sprint Performance, Anaerobic Power, Vertical Jump, Ergogenic Aids
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Sağlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Sağlık Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, elit alp disiplini sporcularında BCAA ve L-Karnitin alımının yarışma performansı ile anaerobik güç, sprint ve dikey sıçrama gibi laboratuvar ortamında ölçülen performans parametreleri üzerindeki akut etkilerini incelemektir. Yüksek hız, patlayıcı kuvvet ve teknik yeterlilik gerektiren alp disiplini branşında, bu iki ergojenik desteğin performans bileşenlerine olan duyarlılık düzeylerinin belirlenmesi ve elde edilen bulguların branşa özgü performans gereklilikleriyle ilişkilendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma, nicel araştırma deseniyle yürütülmüş olup çalışmaya 18–23 yaş aralığında, aktif olarak yarışan elit alp disiplini milli takım sporcuları (n=10) gönüllü olarak katılmıştır. Sporcular kontrol, BCAA ve L-Karnitin koşullarında değerlendirilmiştir. Palandöken Kayak Merkezi'nde slalom parkurunda yarış performansı; laboratuvar ortamında ise Wingate anaerobik güç testi, 10 m ve 20 m sprint testleri, countermovement jump (CMJ) ve drop jump testleri uygulanmıştır. Verilerin analizinde normallik testleri sonrasında tekrarlı ölçümler ANOVA ve uygun post-hoc testler kullanılmış, istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Bulgular, 10 m ve 20 m sprint performansında BCAA ve L-Karnitin kullanımının kontrol koşuluna kıyasla anlamlı iyileşmeler sağladığını göstermiştir (p<0,05). Dikey sıçrama performansında yalnızca L-Karnitin grubunda anlamlı artış saptanmıştır (p<0,05). Buna karşın iniş performansı, Wingate testi güç çıktıları ve drop jump performansında gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Sonuç olarak, BCAA ve L-Karnitin'in sprint ve patlayıcı güçle ilişkili parametrelerde kısa vadeli olumlu etkiler oluşturabildiği; ancak teknik ve çok boyutlu yapıya sahip performans göstergelerinde etkilerinin sınırlı kaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to examine the acute effects of BCAA and L-carnitine supplementation on competition performance and laboratory-based performance parameters, including anaerobic power, sprint, and vertical jump performance, in elite alpine skiing athletes. The study sought to determine the sensitivity of specific performance components to these ergogenic aids and to relate the findings to discipline-specific performance demands. Method: This study employed a quantitative research design. Elite alpine skiing national team athletes aged 18–23 years (n = 10), who were actively competing, voluntarily participated. Athletes were evaluated under control, BCAA, and L-carnitine conditions. Competition performance was assessed on a slalom course at Palandöken Ski Center, while laboratory assessments included the Wingate anaerobic power test, 10 m and 20 m sprint tests, countermovement jump (CMJ), and drop jump tests. After testing for normality, data were analyzed using repeated-measures ANOVA and appropriate post-hoc tests, with statistical significance set at p < 0.05. Findings: Both BCAA and L-carnitine supplementation resulted in significant improvements in 10 m and 20 m sprint performance compared to the control condition (p < 0.05). A significant increase in vertical jump performance was observed only in the L-carnitine condition (p < 0.05). No significant differences were found among conditions for downhill performance, Wingate power outputs, or drop jump performance (p > 0.05). Result: BCAA and L-carnitine supplementation may produce short-term positive effects on sprint and explosive power-related performance parameters in elite alpine skiers; however, their effects appear limited in performance indicators characterized by technical complexity and multidimensional demands.