Akut göğüs ağrısı hastalarında SVEAT skoruna göre kardiyak risk değerlendirmesi
Cardiac risk assessment based on SVEAT score in patients with acute chest pain
  1. Tez No: 991352
  2. Yazar: ALİ AYVAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKKAN AVCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Göğüs ağrısı, akut koroner sendrom, SVEAT skoru, majör istenmeyen kardiyak olay, acil servis, Chest pain, acute coronary syndrome, SVEAT score, major adverse cardiac events, emergency department
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Akut Göğüs Ağrısı Hastalarında Sveat Skoruna Göre Kardiyak Risk Değerlendirmesi Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı, akut göğüs ağrısı ile acil servise başvuran hastalarda başvuru anında hesaplanan SVEAT skorunun, 90 gün içerisinde gelişen majör istenmeyen kardiyak olayları (MİKO) ve mortaliteyi öngörmedeki tanısal değerini değerlendirmek ve performansını HEART ve TIMI risk skorları ile karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli, prospektif ve gözlemsel çalışmada, 01 Aralık 2024 - 30 Eylül 2025 tarihleri arasında akut göğüs ağrısı ile Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne başvuran 348 hasta değerlendirildi. Tüm hastalarda başvuru anında ve iki saat sonra seri troponin I ölçümleri yapıldı; elektrokardiyografik ve klinik veriler kaydedilerek SVEAT, HEART ve TIMI skorları hesaplandı. Hastalar 90 gün boyunca majör istenmeyen kardiyak olaylar açısından izlendi. Skorların prediktif performansları ROC eğrisi analizi ile değerlendirildi ve p < 0,005 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışma popülasyonunun ortalama yaşı 51±16 yıl olup, 90 günlük izlem süresinde hastaların %7,2'sinde MİKO gelişti. Yaş, cinsiyet ve klasik kardiyovasküler risk faktörleri ile MİKO gelişimi arasında anlamlı ilişki saptanmazken, ikinci troponin ölçümünün yüksekliği ile MİKO gelişimi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu (p=0,007). ROC analizinde SVEAT skoru, 0,806 AUC değeri ile en yüksek ayırt edici gücü gösterirken, HEART ve TIMI skorlarının AUC değerleri sırasıyla 0,756 ve 0,753 olarak hesaplandı. SVEAT skoru en yüksek özgüllüğe (%86) sahipken, HEART ve TIMI skorları daha yüksek duyarlılık (%72) gösterdi. Sonuç: SVEAT skoru, akut göğüs ağrısı ile acil servise başvuran hastalarda 90 günlük majör istenmeyen kardiyak olayların öngörülmesinde etkili ve güvenilir bir risk sınıflandırma aracıdır. Yüksek özgüllüğü ile yüksek riskli hastaların doğrulanmasında, HEART skorunun ise yüksek duyarlılığı ile düşük riskli hastaların güvenli biçimde dışlanmasında tamamlayıcı rol üstlenebileceği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Cardiac Risk Assessment Based on SVEAT Score in Patients with Acute Chest Pain Introduction and Objective: The aim of this study was to evaluate the diagnostic value of the SVEAT score, calculated at the time of admission, in predicting major adverse cardiac events (MACE) and mortality within 90 days in patients presenting to the emergency department with acute chest pain, and to compare its performance with the HEART and TIMI risk scores. Materials and Methods: This single-center, prospective, and observational study included 348 patients who presented to the Emergency Medicine Clinic of Adana City Training and Research Hospital with acute chest pain between December 1, 2024, and September 30, 2025. Serial troponin I measurements were obtained at admission and two hours later in all patients. Electrocardiographic and clinical data were recorded, and SVEAT, HEART, and TIMI scores were calculated. Patients were followed for 90 days for the occurrence of major adverse cardiac events. The predictive performance of the scores was evaluated using receiver operating characteristic (ROC) curve analysis, and a p value < 0.005 was considered statistically significant. Results: The mean age of the study population was 51 ± 16 years, and MACE occurred in 7.2% of patients during the 90-day follow-up period. No significant association was found between age, sex, or traditional cardiovascular risk factors and the development of MACE; however, elevated second troponin levels were significantly associated with MACE (p = 0.007). In ROC analysis, the SVEAT score demonstrated the highest discriminatory power with an area under the curve (AUC) of 0.806, whereas the AUC values for the HEART and TIMI scores were 0.756 and 0.753, respectively. The SVEAT score showed the highest specificity (86%), while the HEART and TIMI scores demonstrated higher sensitivity (72%). Conclusion: The SVEAT score is an effective and reliable risk stratification tool for predicting 90-day major adverse cardiac events in patients presenting to the emergency department with acute chest pain. Its high specificity makes it particularly useful for confirming high-risk patients, while the higher sensitivity of the HEART score may allow safer exclusion of low-risk patients, indicating that these scores may serve complementary roles in clinical practice.