Petek malzemesi üretiminde kullanılan kağıtların güçlendirilmesi üzerine araştırmalar
Investigations on strengthening of paper used in honeycomb core material production
  1. Tez No: 991382
  2. Yazar: EMRULLAH ÇOPURKUYU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇİÇEKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Atık kağıt, Waste paper
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, petek malzemesi üretiminde kullanılan kağıtların mukavemet özelliklerini artırmak ve yanma davranışlarını iyileştirmek amaçlanmıştır. Bu doğrultuda geri kazanılmış fabrika hamuru, atık gazete kağıdı hamuru ve CTMP türü mekanik hamurlar farklı oranlarda harmanlanarak 150, 160 ve 170 g/m² gramajlarında laboratuvar tipi kağıtlar üretilmiştir. Mekanik testler, %50 fabrika hamuru + %50 atık gazete kağıdı hamuru içeren karışımın tüm gramajlarda kopma indisi, patlama indisi ve SCT açısından en yüksek performansı sağladığını göstermiştir. Optimum karışımla üretilen kağıtlara ek olarak, borik asit ve boraks %1, %2 ve %3 konsantrasyonlarında uygulanmış ve katkıların yanma davranışı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Yanma testleri, her iki bor türevinin de kontrol örneklerine kıyasla yanma alanını azalttığını, alev ilerlemesini yavaşlattığını ve karbonlaşmayı artırarak yangın dayanımını geliştirdiğini ortaya koymuştur. Özellikle %3 borik asit uygulamasında yanma alanında belirgin azalma elde edilmiştir. SEM görüntüleri, bor bileşiklerinin lif yüzeyinde koruyucu bir tabaka oluşturarak yanma davranışını olumlu yönde etkilediğini göstermiştir. Mekanik test sonuçlarında ise bor katkılarının dayanımı olumsuz etkilemediği, bazı durumlarda hafif iyileştirmeler sağladığı belirlenmiştir. Genel olarak, lif harmanlama stratejileri ile borik asit–boraks uygulamalarının kağıt bazlı petek malzemelerin performansını artırmada etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to improve the mechanical strength and fire performance of papers used in honeycomb core material production. For this purpose, recycled factory pulp, waste newspaper pulp, and CTMP-type mechanical pulps were blended in various proportions, and laboratory papers were produced at 150, 160, and 170 g/m² basis weights. Mechanical tests revealed that the mixture containing 50% factory pulp + 50% waste newspaper pulp exhibited the highest performance in terms of tensile strength, bursting index, and SCT values across all tested grammages. In addition to the optimum mixture, boric acid and borax were applied at concentrations of 1%, 2%, and 3%, and their effects on combustion behavior were evaluated. Fire tests demonstrated that both boron compounds reduced the burned area, slowed flame propagation, and enhanced char formation, thereby improving fire resistance. Particularly, the 3% boric acid treatment resulted in a notable decrease in the burned area. SEM images showed that boron compounds formed a protective layer on fiber surfaces, contributing positively to the combustion behavior. Mechanical test results indicated that boron additives did not adversely affect strength properties and, in some cases, provided slight improvements. Overall, the findings indicate that both fiber-blending strategies and boric acid–borax applications are effective in enhancing the performance of paper-based honeycomb materials.