ALS hasta kökenli uyarılmış pluripotent kök hücrelerin kardiyomiyositlere farklılaştırılarak hücre canlılığının incelenmesi
Investigation of cell survival in ALS patient-specific induced pluripotent stem cell derived-cardiomyocytes
- Tez No: 991394
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA ÇAĞAVİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Genetik, Medical Biology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: ALS, Hücre canlılığı, Miyosit-kardiyak, Pluripotent kök hücreler, Cell survival, Myocytes-cardiac, Pluripotent stem cells
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS), motor nöron dejenerasyonu ile karakterize, ilerleyici bir nörodejeneratif hastalıktır. Literatürde ALS'nin merkezi sinir sistemi hücrelerine olan etkisi araştırılmakla beraber, hastalarda sıklıkla kardiyovasküler komplikasyonlar raporlanmaktadır. ALS ve kardiyovasküler sistem arasındaki ilişkiyi in vitro inceleyen tek çalışma, laboratuvarımızda tamamlanan ALS hasta kökenli uyarılmış pluripotent kök (uPK) hücrelerin kardiyomiyositlere farklılaştırılması sonucu oksidatif stres, ritim bozuklukları vb patolojik bulguların tespitidir. Bu tez kapsamında, ALS ile ilişkili C9ORF72 mutasyonu taşıyan uPK hücrelerinden farklılaştırılan kardiyomiyositlerde hücre canlılığı, apoptoz ve hücre yaşlanmasına bağlı parameterler incelenmiştir. C9ORF72 mutasyonu taşıyan kardiyomiyositlerde, sağlıklı ve isogenik kontrollere kıyasla istatiksel olarak canlılığın azaldığı, MTT testi ve Calcein/PI boyaması ile tespit edildi (p= 0,0354 ve p< 0,0001). Kesilmiş kaspaz-3 immün boyamaları ile apoptozun hasta kökenli kardiyomiyositlerde istatiksel anlamlı olarak arttığı belirlendi (p= 0,0004). İlaveten, hücresel yaşlanma β-galaktosidaz boyaması ile incelendi ve hasta kökenli kardiyomiyositlerde anlamlı olarak azaldığı tespit edildi (p= 0,0003). Ayrıca, otofaji, apoptoz ve yaşlanma ilişkili genlerin mRNA düzeyinde değişimleri temel düzeyde incelendi. Sonuç olarak, bu tez çalışmasında C9ORF72 mutasyonunun insan uPK hücrelerinden türetilen kardiyomiyositlerde hücre canlılığını azaltarak apoptotik ve hücre yaşlanması süreçlerini patolojik olarak etkilediğine yönelik bulgular ilk kez in vitro olarak gösterildi. Bu özgün veriler, ALS ile ilişkili motor nöron kaybına benzer mekanizmaların kardiyomiyositlerde de görüldüğünü destekler niteliktedir ve tedaviye yönelik yeni yaklaşımlar önermektedir.
Özet (Çeviri)
Amyotrophic Lateral Sclerosis (ALS) is a progressive neurodegenerative disease characterized by motor neuron degeneration. Although most ALS studies in the literature focus on the central nervous system, cardiovascular complications are frequently reported in ALS patients. The only study investigating the relationship between ALS and the cardiovascular system in vitro was conducted in our laboratory, where pathological findings such as oxidative stress and arrhythmias were detected in induced pluripotent stem cell (iPSC)- derived cardiomyocytes. In this thesis, cell viability, apoptosis, and cellular senescence- related parameters were investigated using iPSC-derived cardiomyocytes. C9ORF72 mutation-carrying cardiomyocytes displayed significantly reduced cell viability compared to healthy and isogenic controls using MTT assay and Calcein/PI staining (p= 0.0354 ve p< 0.0001). Apoptosis was significantly elevated in ALS patient-derived cardiomyocytes, as indicated by Cleaved Caspase-3 immunostainings (p = 0.0004). Additionally, cellular senescence was evaluated using the senescence-associated β-galactosidase staining, and significantly decreased SA-β-gal was observed in patient- derived cardiomyocytes (p= 0.0003). Furthermore, the relative mRNA fold-changes of apoptosis, autophagy, and cellular senescence-associated genes were evaluated. In conclusion, this thesis demonstrates for the first time in vitro that the C9ORF72 mutation reduces cell viability and pathologically influences apoptosis and cellular senescence in iPSC- derived cardiomyocytes. These findings support the hypothesis that mechanisms similar to those involved in ALS-associated motor neuron loss may also have a role in cardiomyocytes and could suggest new therapeutic approaches.