Evre 3-4 kronik böbrek hastalığı ve hipertansiyon tanılı hastalarda dipper ve nondipper kan basıncı paterninin klinik ve laboratuvar verileri üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of dipper and nondipper blood pressure patterns on clinical and laboratory data in patients diagnosed with stage 3-4 chronic kidney disease and hypertension
- Tez No: 991395
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ ULUSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Nefroloji, Internal diseases, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Nondipper, Dipper, Kronik böbrek hastalığı, Hipertansiyon, 24 saat ambulatuvar kan basıncı ölçümü, Nondipper, Dipper, Chronic kidney disease, Hypertension, 24-hour ambulatory blood pressure measurement
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kronik böbrek hastalığı (KBH) ve hipertansiyon (HT) tanılı hastalarda 24 saat ambulatuvar kan basıncı ölçümü ile dipper ve nondipper kan basıncı paterni mevcut hasta grupları arasında ki klinik ve laboratuvar verilerin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 2020-2025 yılları arasında, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Polikliniklerinde değerlendirilen evre 3-4 KBH ve HT tanısı alan çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 213 hasta alınmıştır. Çalışmaya dahil edilen hastalar 24 saat ambulatuvar kan basıncı ölçümü (AKBÖ) ile nondipper hipertansiyon (NDHT) ve dipper hipertansiyon (DHT) gruplarına ayrılarak yaş, cinsiyet, boy, vücut ağırlığı, beden kitle indeksi, laboratuvar parametreler, ek hastalıklar ve kullanılan antihipertansif ilaçlar ile ilgili verileri değerlendirilmiştir. Çalışma tek merkezli ve retrospektif dosya taraması ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızdaki hastalarda %70,4'ünde (n=150) nondipper hipertansiyon(NDHT) , %29.6'sında (n=63) ise dipper hipertansiyon (DHT) tespit edildi. NDHT hastalarının %64,7'si (n=97) DHT hastalarının ise %69,8'i (n=44) erkekti ve aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p:0,569). NDHT hastalarının yaş ortalaması 64,4±14 yıl iken DHT hastalarının 59,6±14,3 yıldı ve DHT hastalarının yaşı NDHT hastalarına göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşüktü (p:0,024). NDHT hastalarının vücut kitle indeksi (VKİ) ortalaması 28,4±4,8 iken DHT hastalarının 29,1±5,8 idi ve aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p:0,330). NDHT hastalar ile DHT hastalar arasında diyabetes mellitus (DM), koroner arter hastalığı (KAH), hiperlipidemi sıklığı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamış iken serebrovasküler olay (SVO) sıklığı açısından Nondipper HT hastalarında istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksekti (p:0,012). Komorbid hastalıklar evre 3 ve evre 4 KBH grupları arasında da karşılaştırıldı ve evre 4 KBH hastalarında konjestif kalp yetmezliği (KKY) sıklığı istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksekti (p:0,022). Hastalar hipertansif retinopati (HTRP) sıklığı açısından değerlendirildiğinde ise NDHT ve DHT gruplar arasında anlamlı bir farklılık saptanamamıştır. Kullanılan antihipertansif ilaç grupları açısından değerlendirildiğinde NDHT ve DHT gruplar arasında anlamlı bir fark saptanamamasına rağmen evre 4 KBH hastalarında evre 3 KBH hastalarına göre beta blokör kullanımı sıklığı istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksekti (p:0,037). NDHT ve DHT gruplar laboratuvar parametreler açısından incelendiğinde hemoglobin, tahmini glomerüler filrasyon hızı (eGFR) ve 24 saatlik idrarda kreatinin klirensi (CrCL) ortalaması NDHT hastalarında istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşüktü (p:0,005>). NDHT hastalarının %40'ı (n=60) DHT hastalarının %19'u (n=12) evre 4 KBH idi ve NDHT hastalarında evre 4 KBH sıklığı istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksekti (p:0,005>). Kreatinin ve parathormon (PTH) ortalamaları ise NDHT hastalarında istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksekti (p:0,005>). Lipit profili, potasyum, sodyum, fosfor, kalsiyum, albümin değerleri açısından anlamlı bir farklılık saptanamadı. Hastaların 24 saatlik idrar tetkikleri incelendiğinde NDHT grupta istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha düşük seviyede sodyum atılımı tespit edildi. Albuminüri ve proteinüri düzeylerinde ise anlamlı bir fark tespit edilemedi. Sonuç: Çalışmamız nondipper kan basıncı paterninin KBH progresyonunda ve komorbid hastalıkların gelişiminde risk faktörü olabileceğini ortaya koymaktadır. Özellikle 24 saatlik ambulatuvar kan basıncı ölçümünün maliyet etkin, kolay erişilebilir ve hızlı sonuç veren bir tanısal araç olarak önemi gösterilmiştir. Nondipper kan basıncı paterninin erken tanısı ile son dönem böbrek hastalığına ilerlemenin önlenebileceği, ayrıca komorbid hastalık ve hedef organ hasarının da azaltılabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was designed to evaluate and compare the clinical and laboratory findings of patients with dipper and nondipper blood pressure patterns, as assessed by 24-hour ambulatory blood pressure monitoring, among individuals with chronic kidney disease (CKD) and hypertension (HT). Materials and Methods: A total of 213 patients who met the inclusion criteria and were diagnosed with stage 3–4 chronic kidney disease (CKD) and hypertension (HT) between 2020 and 2025 at the Outpatient Clinics of Internal Medicine, Karadeniz Technical University Faculty of Medicine, were enrolled in the study. The included patients were divided into nondipper hypertension (NDHT) and dipper hypertension (DHT) groups based on 24-hour ambulatory blood pressure monitoring (ABPM), and data regarding age, sex, height, body weight, body mass index, laboratory parameters, comorbidities, and the use of antihypertensive drugs were evaluated. This was a single-center, retrospective chart review study. Results: In our study population, nondipper hypertension (NDHT) was detected in 70.4% (n=150) of the patients, while dipper hypertension (DHT) was observed in 29.6% (n=63). Among the NDHT patients, 64.7% (n=97) were male, compared to 69.8% (n=44) of the DHT patients, with no statistically significant difference between the groups (p=0.569). The mean age of NDHT patients was 64.4 ± 14 years, whereas that of DHT patients was 59.6 ± 14.3 years, and the age was significantly lower in the DHT group compared to the NDHT group (p=0.024). The mean body mass index (BMI) was 28.4 ± 4.8 in the NDHT group and 29.1 ± 5.8 in the DHT group, with no statistically significant difference between them (p=0.330). No statistically significant differences were found between NDHT and DHT patients regarding the prevalence of diabetes mellitus (DM), coronary artery disease (CAD), or hyperlipidemia. However, the frequency of cerebrovascular events (CVE) was significantly higher in the NDHT group (p=0.012). When comorbidities were compared between stage 3 and stage 4 CKD groups, the prevalence of congestive heart failure (CHF) was significantly higher in stage 4 CKD patients (p=0.022). Evaluation of hypertensive retinopathy (HTRP) prevalence revealed no significant differences between the NDHT and DHT groups. Similarly, no statistically significant differences were observed between NDHT and DHT groups in terms of the use of antihypertensive drug classes. However, beta-blocker use was significantly more frequent in stage 4 CKD patients compared to stage 3 CKD patients (p=0.037). When laboratory parameters were analyzed, mean hemoglobin, estimated glomerular filtration rate (eGFR) , and 24-hour urinary creatinine clearance (CrCl) levels were significantly lower in NDHT patients. Stage 4 CKD was present in 40% (n=60) of NDHT patients and in 19% (n=12) of DHT patients, with a significantly higher prevalence in the NDHT group (p=0.005). Mean creatinine and parathyroid hormone (PTH) levels were also significantly higher in NDHT patients (p<0.005). No significant differences were found in lipid profile, potassium, sodium, phosphorus, calcium, or albumin values between the groups. Analysis of 24-hour urine samples showed significantly lower sodium excretion in the NDHT group. However, no significant differences were observed in albuminuria or proteinuria levels between NDHT and DHT patients. Conclusion: Our study demonstrates that the nondipper blood pressure pattern may be a risk factor for the progression of chronic kidney disease (CKD) and the development of comorbidities. In particular, the importance of 24-hour ambulatory blood pressure monitoring as a cost-effective, easily accessible, and rapid diagnostic tool has been highlighted. It has been suggested that early identification of the nondipper blood pressure pattern may help prevent progression to end-stage renal disease (ESRD) and reduce the development of comorbid conditions as well as target organ damage.