Bir eğitim ve araştırma hastanesinde perkütan endoskopik gastrostomi uygulanan hastaların değerlendirilmesi: Tek merkezörneği
  1. Tez No: 991393
  2. Yazar: İBRAHİM ERYILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖZGE UÇMAN TUNCER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Geriatri, Gastroenteroloji, Family Medicine, Geriatrics, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Gastrotomi, malnütrisyon, komplikasyonlar, ölüm oranı, yaşlı, enteral beslenme, Gastrostomy, mortality, complications, Malnutrition, Aged, Enteral nutrition
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, bir üçüncü basamak sağlık kuruluşunda Perkütan Endoskopik Gastrostomi (PEG) uygulanan hastaların klinik, demografik ve biyokimyasal özellikleri değerlendirilerek, kısa (30 günlük) ve uzun dönem (10 yıllık) mortalite ve komplikasyonlarla ilişkili faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 2014–2024 yılları arasında PEG uygulanan 495 hastanın retrospektif verileri analiz edilmiştir. Demografik bilgiler, laboratuvar parametreleri, komplikasyonlar ve mortalite verileri değerlendirilmiştir. 30 günlük mortalite için çok değişkenli lojistik regresyon, uzun dönem sağkalım için Cox regresyon analizi uygulanmıştır. İşlem öncesi belirteçlerle PRS-30 adlı yeni bir risk skoru geliştirilmiş ve ROC analizi ile tahmin gücü test edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalaması 76,4 ± 13,1 yıl olup, %57,4'ü kadındır. 30 günlük mortalite oranı %19,6 olarak belirlenmiştir. 30 günlük mortalitede; serum albümin düşüklüğü (OR: 0,487; p=0,004), yüksek CRP (OR: 1,005; p=0,007), Charlson Komorbidite skoru(CCI) artışı (OR: 1,178; p=0,008), epilepsi (OR: 2,188; p=0,039), işlem sonrası komplikasyon varlığı (OR: 2,805; p=0,011), <1 ve >5 NLO değerleri (OR: 2,447; p=0,001) ve düşük kreatinin (<0,5 mg/dL) düzeyi (OR: 2,251; p=0,031) anlamlı prediktörler olarak saptanmıştır. 90 günlük mortalite oranı %39,8; 1 yıllık mortalite oranı %64,4; 10 yıllık mortalite oranı ise %87,5'tir. Cox regresyon analizinde yaş (HR: 1,027; p<0,001), düşük albümin (HR: 0,619; p<0,001), düşük hemoglobin (HR: 0,92; p=0,012), yüksek CRP (HR: 1,002; p=0,003), CCI (HR: 1,069; p=0,009) ve NLO (HR: 1,028; p=0,022) uzun dönem mortalite ile anlamlı ilişkili bulunmuştur. İşlem öncesi biyobelirteçler ve CCI skorları kullanılarak işlem sonrası 30 günlük mortaliteyi yordayıcı PRS-30 Skoru geliştirilmiştir. PRS-30 skoru, 30 günlük mortaliteyi öngörmede güçlü bir performans göstermiştir (AUC: 0,779; %95 GA: 0,728–0,830) ve %89 negatif prediktif değeri ile dikkat çekmiştir. Sonuç: PEG öncesi biyobelirteçler ve klinik durum, kısa ve uzun dönem sağkalımı öngörmede kritik rol oynamaktadır. PEG açılmadan önce kolay uygulanabilir skorlama sistemleri, hasta seçiminde objektiflik sağlayarak gereksiz işlemleri azaltabilir ve hasta güvenliğini artırabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the clinical, demographic, and biochemical characteristics of patients who underwent percutaneous endoscopic gastrostomy (PEG) in a tertiary care hospital, and to identify factors associated with short-term (30-day) and long-term (10-year) mortality and complications. Materials and Methods: A retrospective analysis was conducted on 495 patients who underwent PEG between 2014 and 2024. Demographic data, laboratory parameters, complications, and mortality outcomes were collected. Multivariate logistic regression was used to analyze 30-day mortality, and Cox regression was employed for 10-year survival analysis. A novel risk score named PRS-30 was developed based on pre-procedural biomarkers and was evaluated using ROC analysis. Results: The mean age of the patients was 76.4 ± 13.1 years, and 57.4% were female. The 30-day mortality rate was 19.6%. The 30-day mortality rate was 19.6%. Logistic regression analysis revealed that low serum albumin (OR = 0.487; p = 0.004), elevated C-reactive protein (CRP) levels (OR = 1.005; p = 0.007), higher Charlson Comorbidity Index (CCI) scores (OR = 1.178; p = 0.008), presence of epilepsy (OR = 2.188; p = 0.039), post-procedural complications (OR = 2.805; p = 0.011), extreme neutrophil-to-lymphocyte ratio (<1 or >5) (OR = 2.447; p = 0.001), and low creatinine levels (<0.5 mg/dL) (OR = 2.251; p = 0.031) were significant independent predictors of 30-day mortality. The 90-day, 1-year, and 10-year mortality rates were 39.8%, 64.4%, and 87.5%, respectively. In the Cox regression analysis, age (HR: 1.027; p<0.001), low albumin (HR: 0.619; p<0.001), low hemoglobin (HR: 0.92; p=0.012), high CRP (HR: 1.002; p=0.003), elevated CCI (HR: 1.069; p=0.009), and high NLR (HR: 1.028; p=0.022) were significantly associated with long-term mortality. A predictive scoring system, PRS-30 (PEG Risk Score–30), was developed using pre-procedural biomarkers and the Charlson Comorbidity Index (CCI). PRS-30 demonstrated strong predictive performance for 30-day mortality (AUC = 0.779; 95% CI: 0.728–0.830), with a notably high negative predictive value of 89%. Conclusion: Pre-procedural biomarkers and clinical indicators play a critical role in predicting both short- and long-term outcomes after PEG. Easily applicable scoring systems like PRS-30 may improve clinical decision-making, reduce unnecessary interventions, and enhance patient safety.