Sıçanlarda demir sükroz ile oluşturulan uzatılmış akut toksisite modelinde alfa lipoik asit'in oksidatif karaciğer hasarı üzerine olası koruyucu etkisine aracılık eden moleküler mekanizmalarının tanımlanması
Identification of molecular mechanisms mediating the possible protective effect of alpha lipoic acid on oxidative liver injury in a model of extended acute toxicity with iron sucrose in rats
  1. Tez No: 991403
  2. Yazar: AYSAN AFAGH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAHİDE ÇAVDAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: alfa lipoik asit, demir sükroz, karaciğer hasarı, oksidatif stres, fibrosiz, alpha lipoic acid, iron sucrose, liver injury, oxidative stress, fibrosis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Tıp Bilim Dalı
Özet
Demir, DNA sentezi, hemoglobin sentezi ve elektron transport zincirinde oksidasyon-redüksiyon reaksiyonları gibi pek çok temel fizyolojik süreçlerde kritik rol oynayan başlıca bir elementtir. Ancak organizmada aşırı demir birikimi, Fenton reaksiyonu aracılığıyla oksidatif strese yol açmaktadır. Bu çalışmanın amacı, güçlü bir antioksidan olarak bilinen alfa lipoik asit'in (ALA), sıçanlarda demir yüklenmesi ile oluşturulan oksidatif karaciğer hasarı modelinde olası koruyucu etkisini ve bu etkiye aracılık eden moleküler mekanizmaları araştırmaktır. Çalışmada, 28 adet erkek Wistar albino sıçan Kontrol, ALA (100 mg/kg), demir sükroz (DS; 40 mg/kg) ve DS+ALA grupları olmak üzere dört gruba ayrılmıştır. ALA ve DS uygulamaları, kuyruk veni yoluyla intravenöz olarak haftada bir kez olacak şekilde dört hafta boyunca gerçekleştirilmiştir. Hayvanlar 29. günde sakrifiye edilmiştir. Karaciğer dokusunda morfolojik yapı, bağ dokusu mimarisi ve demir birikimi histolojik olarak değerlendirilmiştir. Karaciğer fonksiyon göstergeleri olarak serum alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST) ve total bilirubin düzeyleri değerlendirildi. Ayrıca, karaciğer dokusu malondialdehit (MDA) düzeyleri, süperoksit dismutaz (SOD) aktivite düzeyleri, NADPH oksidaz alt birimleri olan NOX4 ve p22phox ile alfa düz kas aktinine (α-SMA) ait mRNA ifade düzeyleri, aktif kaspaz-3, proliferatif hücresel nükleer antijen (PCNA) protein ifadeleri analiz edildi. Bunlara ek olarak transforme edici büyüme faktörü-β (TGF-β)/Smad2/3, p38MAPK ve Nrf-2/Hem oksijenaz-1 (HO-1) sinyal ileti yolaklarının aktivasyonları da değerlendirildi. DS grubunda serum AST, ALT ve total bilirubin düzeyleri, kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak daha yüksek bulundu. DS+ALA grubunda ALA uygulamasının ALT ve total bilirubin düzeylerini anlamlı düzeyde azalttığı belirlendi. Ayrıca, DS uygulaması sırasında ALA'nın karaciğerde MDA düzeylerini anlamlı olarak azalttığı ve SOD aktivite düzeylerini ise anlamlı olarak artırdığı saptandı. ALA ile DS ile indüklenen NOX4 ve p22phox mRNA ifadeleri anlamlı düzeyde azalırken, karaciğer dokusunda hasarın azaldığını gösteren histolojik bulguları destekleyici yönde α-SMA mRNA ile aktif kaspaz -3 ve PCNA protein ifadelerini de anlamlı olarak azalttı. Bu bulgulara ek olarak, ALA ile DS süresince anlamlı olarak artan TGF-β/Smad2/3, p38MAPK ve Nrf-2/HO-1 sinyal ileti yolaklarının aktivasyonları anlamlı düzeyde azaldı. Sonuç olarak, ALA'nın DS ile indüklenen oksidatif karaciğer hasarının azaltılmasında etkili bir strateji olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Iron is a key element playing a critical role in many fundamental physiological processes, including DNA synthesis, hemoglobin synthesis, and oxidation-reduction reactions in the electron transport chain. However, excessive iron accumulation results in oxidative stress via the Fenton reaction. The aim of this study was to investigate the protective effect of alpha-lipoic acid (ALA), a powerful antioxidant, and the molecular mechanisms underlying its effects in an iron overload–induced oxidative hepatic injury model in rats. 28 male Wistar Albino rats were divided into four groups: Control, ALA (100 mg/kg), iron sucrose (IS; 40 mg/kg), and IS+ALA. Intravenous injections of ALA and IS were administered once weekly for four weeks via the tail vein. Animals were sacrificed on day 29. Liver tissue morphology, connective tissue architecture, and iron deposition were evaluated histologically. Serum alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), and total bilirubin levels were evaluated as indicators of liver function. In addition, liver tissue malondialdehyde (MDA) levels, superoxide dismutase (SOD) activity levels, mRNA expression levels of NADPH oxidase subunits NOX4 and p22phox, and alpha smooth muscle actin (α-SMA), active caspase-3, and proliferative cellular nuclear antigen (PCNA) protein expression were analyzed. Moreover, the activations of transforming growth factor-β (TGF-β)/Smad2/3, p38MAPK and Nrf-2/Hem oxygenase-1 (HO-1) signaling pathways were evaluated. In the IS group, serum AST, ALT, and total bilirubin levels were significantly higher than those in the control group. ALA administration significantly decreased ALT and total bilirubin levels in the IS+ALA group. Besides, it was found that during DS administration, ALA significantly reduced MDA levels and significantly increased SOD activity levels. ALA significantly decreased DS-induced NOX4 and p22phox mRNA expression, while also significantly reducing α-SMA mRNA, active caspase-3, and PCNA protein expression, supporting histological findings that indicated reduced liver tissue damage. In addition to these findings, ALA significantly decreased the activations of TGF-β/Smad2/3, p38MAPK, and Nrf-2/HO-1 signaling pathways, which had significantly increased during DS. In conclusion, ALA may be an effective strategy for attenuating IS-induced oxidative liver injury.