Siyasal partilerin seçim kampanyalarının seçmen üzerindeki etkisi: Program, ideoloji mi, kampanya mı? (Kahramanmaraş örneği)
The impact of political parties' election campaigns on voters: Is it the program, the ideology, or the campaign? (The case of Kahramanmaraş)
  1. Tez No: 991421
  2. Yazar: BAYRAM ŞAMİL DEMİRKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL AKKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Siyaset, Siyasal İletişim, Oy Verme Davranışı, Deprem ve Afet Etkisi, Siyasal Aidiyet, Retrospektif ve Prospektif Oy Verme, Oy kullanma, Political Communication, Voting Behavior, Earthquake and Disaster Impact, Political Identification, Retrospective and Prospective Voting, Voting use, Politics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada 2023 Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimleri bağlamında, Kahramanmaraş ilinde yaşayan seçmenlerin siyasal seçim kampanyalarına ilişkin algıları ile deprem afetinin gölgesinde seçmenlerin oy verme davranışlarını incelemektedir. Çalışma, doğal afetlerin seçmen tercihlerini ne ölçüde dönüştürdüğü üzerine yoğunlaşmaktadır. Araştırmada nitel yöntem tercih edilmiş, yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla depremlerden etkilenme düzeyindeki farklılaşmayı ortaya koymak adına hem konteyner kentlerde hem de şehir merkezinde yaşayan katılımcılardan veri toplanmıştır. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler, tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiş ve seçmenlerin siyasal aidiyet düzeyleri, kampanya mesajlarına duyarlılıkları, yardım ve vaat algıları ile deprem öncesi ve sonrası oy verme tutumları arasındaki benzerlikler ve farklılıklar ortaya konmuştur. Bulgular, siyasal aidiyetin afet koşullarında dahi seçmen davranışının en güçlü belirleyicisi olduğunu göstermektedir. Ancak düşük aidiyetli seçmenlerde, özellikle yardım süreçlerine ilişkin memnuniyetsizlik ve yakın kayıpların etkisiyle oy tercihlerinde anlamlı değişimler görülmüştür. Konteyner kent seçmenleri arasında retrospektif oy verme eğilimi öne çıkarken, yardım ve vaatlerden doğrudan faydalanan bireylerde iktidara yönelik desteğin sürdüğü görülmüştür. Prospektif oy verme ise, geleceğe yönelik beklentiler üzerinden şekillenmiş; seçmenlerin bir kısmı fayda-maliyet değerlendirmeleriyle daha rasyonel tercihlerde bulunmuştur. Araştırma, afet koşullarında seçmen davranışının tek bir modelle açıklanamayacağını, siyasal aidiyet, ekonomik beklenti ve stratejik yönelimler gibi etmenlerin seçmen eğilimlerinde birlikte etkili olduğunu ortaya koymuştur. Deprem süreci seçmen davranışında köklü bir değişim yaratmamış, ancak özellikle kırılgan gruplarda anlamlı farklılaşmalar meydana getirmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the perceptions of voters residing in Kahramanmaraş province regarding political election campaigns in the context of the 2023 Turkish presidential elections, as well as their voting behaviour in the shadow of the earthquake disaster. The study focuses on the extent to which natural disasters transform voter preferences. A qualitative method was preferred in the research, and data was collected from participants living both in container cities and in the city centre through structured interviews to reveal the differences in the level of exposure to earthquakes. The data obtained from the interviews were evaluated using thematic analysis, revealing similarities and differences between voters' levels of political affiliation, their sensitivity to campaign messages, their perceptions of aid and promises, and their voting attitudes before and after the earthquake. The findings show that political affiliation is the strongest determinant of voter behaviour even in disaster conditions. However, among voters with low affiliation, significant changes in voting preferences were observed, particularly due to dissatisfaction with the aid processes and the impact of recent losses. While retrospective voting tendencies were prominent among container city voters, support for the ruling party persisted among individuals who directly benefited from aid and promises. Prospective voting, on the other hand, was shaped by future expectations; some voters made more rational choices based on cost-benefit assessments. The research revealed that voter behaviour under disaster conditions cannot be explained by a single model; factors such as political affiliation, economic expectations, and strategic orientations jointly influence voter tendencies. The earthquake process did not create a fundamental change in voter behaviour but did produce significant differences, particularly among vulnerable groups.