Voter behaviors in Turkey: The case of 2007 General Elections in İstanbul Gaziosmanpaşa
Türkiye'de seçmen davranışları: İstanbul Gaziosmanpaşa'da 2007 Genel Seçimleri örneği
  1. Tez No: 239454
  2. Yazar: TÜLİN TUNA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİCHELANGELO GUİDA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Political Participation, Voter Behaviors, 2007 General Elections, Social Cleavages, Kulturkampf
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmanın amacı 2007 genel seçimlerinde İstanbul Gaziosmanpaşa ilçesinde seçmen davranışlarının dinamiklerini anlamak ve ilçedeki sosyal ayrılıkları göstermektir.Araştırma Gaziosmanpaşa'nın yüzde 28'ini kapsayan 8 mahallede Temmuz 2008'de yapılmıştır. İlçede toplam seçmenin binde 1,14 üne tekabül eden 601 kişi ile yüz yüze görüşülerek anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir.Anahtar KelimelerSiyasal Katılım, Seçmen Davranışları, 2007 Genel Seçimleri, Sosyal Ayrılıklar, Kulturkampf.Yapılan araştırmanın sonucunda, toplum içerisinde hala derin ayrılıkların olduğu görülmüştür. Özellikle, seçmen tercihlerinde sosyo-ekonomik faktörlerin yanı sıra etnik kimlik ve din daha etkilidir.Araştırmanın birinci bölümü kavramsal çerçeveden meydana gelmektedir. Ayrıca, bu bölümde Türkiye'de seçmen davranışlarının nasıl değiştiği ve nasıl şekillendiği görülmektedir. İkinci bölümde 2007 genel seçimleri, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin etkisi, siyasal partilerin kampanyaları ve seçim programları incelenmektedir. Üçüncü bölümde Gaziosmanpaşa'nın coğrafi durumu, insani ve siyasal yapısı dikkatle incelenmektedir. Ayrıca, bu bölümde Gaziosmanpaşa belediyesi ve Adalet ve Kalkınma Partisi ilçe teşkilatının çalışmaları araştırılmıştır. Dördüncü ve son bölümde araştırmanın kapsamı, yöntemi ve örneklemi ve veri toplama tekniği detaylı bir şekilde analiz edilmektedir. Ayrıca, bu bölümde demografik faktörlerin, bölgesel dağılımın, etnik yapının, bölgesel ayrılıkların, merkez-çevre ayrılıklarının, Kulturkampf, korku faktörünün, parti imajlarının ve oy değişkenliklerinin seçmen davranışları üzerindeki etkisi analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this dissertation is to understand the dynamics of voter behaviors and to present the social cleavages in Istanbul Gaziosmanpaşa district in 2007 general elections.The survey was conducted in July 2008 in eight quarters of Gaziosmanpaşa district which covers 28 percent of voters. A questionnaire has been applied to sample including 601 people through face to face meeting. The data are analyzed by the SPSS program.As a result of this survey, it appears that deep cleavages still existe in Turkish society; especially, the ethnic identity and religion have a crucial effect on voter behaviors as well as socio-economic factors.The first chapter of this dissertation draws a conceptual frame. Indeed, this chapter includes how the electoral behaviors has changed and in what ways they have transformed in Turkey. The second chapter investigates the 2007 general elections, the effect of the presidential election process, the campaigns of political parties and their election programs are examined. The third chapter scrutinizes Gaziosmanpaşa?s geographical position, human and political geography. Furthermore, this chapter investigates Gaziosmanpaşa municipality and the works of Justice and Development Party district organization. The forth and the last chapter analyzes the scope, method and sample of the survey and collected in details. In addition, this chapter analyzes the effect of demographic factors, regional distribution, ethnic structure, regional cleavages, center-periphery cleavage, `Kulturkampf?, `threat factor?, party images and vote volatility on voter behaviors.