Gerede Türk devri yapıları
Turkish-period structures in Gerede
  1. Tez No: 991420
  2. Yazar: RAMAZAN GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVAY ATILGAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Gerede, Türk Devri Mimarisi, Kültürel Miras, Tipoloji, Gerede, Turkish-Period Architecture, Cultural Heritage, Typology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Bolu'nun Gerede ilçesi ve köylerinde yer alan Türk Devri mimari eserlerini kapsamlı biçimde incelemektedir. Araştırmanın temel amacı, 12. yüzyıldan Cumhuriyet dönemine kadar inşa edilen cami, mescit, türbe, han, hamam, arasta, köprü, çeşme, saat kulesi ve geleneksel konutları belgelemek; bu yapıları tipolojik ve üslupsal açıdan değerlendirmektir. Karadeniz ile İç Anadolu bölgeleri arasında bir geçiş noktasında yer alan Gerede, tarih öncesi dönemlerden itibaren kesintisiz bir yerleşim alanı olmuştur. 12. yüzyılda Türk egemenliğine giren bölgenin mimari kimliği ise büyük ölçüde Osmanlı dönemiyle birlikte şekillenmiştir. Araştırma; arşiv belgeleri, salnameler, seyahatnameler, literatür taraması, detaylı saha çalışmaları ve sözlü kaynaklara dayanmaktadır. Yapılar; plan şeması, yapı malzemesi, inşa tekniği, cephe düzeni ve süsleme özellikleri açısından incelenmiş; Türk-İslam mimarisi bağlamında karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Gerede şehir merkezi ve köylerinde toplam 30'a yakın yapı tespit edilmiştir. Ancak tarihî kaynaklar, geçmişte mimari dokunun çok daha yoğun olduğunu göstermektedir. Depremler ve sosyo-kültürel dönüşümler, erken dönem mirasın günümüze ulaşmasını engellemiştir. Bu çalışma, Gerede'nin Türk Devri mimari mirasını bütüncül şekilde ele alan ve alandaki bilimsel boşluğu doldurmayı amaçlayan ilk akademik monografidir.
Özet (Çeviri)
This dissertation presents a comprehensive examination of the architectural works of the Turkish period located in the district of Gerede and its villages in Bolu Province. The primary aim of the study is to document mosques, masjids, tombs, caravanserais, baths, bazaars (arastas), bridges, fountains, clock towers, and traditional houses constructed between the 12th century and the Republican period, and to evaluate these structures in terms of typology and stylistic characteristics. Situated at a transitional zone between the Black Sea and Central Anatolia regions, Gerede has been a continuously inhabited settlement since prehistoric times. Although the region came under Turkish rule in the 12th century, its architectural identity was largely shaped during the Ottoman period. The research is based on archival documents, provincial yearbooks (salnames), travel accounts, an extensive literature review, detailed field surveys, and oral sources. The buildings were examined with respect to plan schemes, construction materials, building techniques, façade organization, and decorative features, and were comparatively analyzed within the context of Turkish-Islamic architecture. Approximately thirty structures were identified in the town center of Gerede and its surrounding villages. However, historical sources indicate that the architectural fabric was much denser in the past. Earthquakes and socio-cultural transformations have prevented much of the early architectural heritage from surviving to the present day. This study is the first academic monograph to address the Turkish-period architectural heritage of Gerede in a holistic manner and aims to fill a significant gap in the scholarly literature.