The effect of family integrated care program on the growth and development of premature infants: A Systematic Review
Aile Katılımlı Bakım Programının Prematüre Bebeklerin Büyüme ve Gelişimi Üzerindeki Etkisi: Sistematik Derleme
  1. Tez No: 991477
  2. Yazar: BETÜL BAY
  3. Danışmanlar: DR. EMMA ROWLAND
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: prematüre bebekler, aile katılımlı bakım, FICare, FIC, yenidoğan sonuçları, premature infants, family integrated care, FICare, FIC, neonatal outcomes
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kıng's College London
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Arka Plan: Preterm doğum, bebeğin yenidoğan biriminde bakım görmesini gerektirebilir ve bu durum hem bebekler hem de ebeveynler için fizyolojik ve psikolojik açıdan travmatik bir deneyim olabilir. Aile Katılımlı Bakım (Family Integrated Care – FICare), ailelerin resmi eğitim yoluyla bebek bakımına katılmalarını, sağlık ekibinin bir parçası olarak karar verme süreçlerine dâhil olmalarını ve psikososyal destekle güçlendirilmelerini sağlayarak bu travmanın etkisini azaltmayı amaçlamaktadır. Sonuç olarak FICare, ebeveyn rolünü güçlendirerek, ebeveynlerin bakım verme becerilerini artırarak ve sağlık profesyonelleri ile aileler arasındaki iletişimi sürdürerek olumlu yenidoğan sonuçları elde etmeyi hedefler. Günümüzde, FICare modelinin yenidoğan sonuçları üzerindeki etkinliğini inceleyen bir sistematik derleme bulunmamaktadır. Amaç: Bu sistematik derlemenin amacı, FICare modelinin rutin yenidoğan bakımının bir parçası olarak kullanıldığı durumlarda, ebeveynlerin bakım ekibinin parçası olmadığı standart bakıma kıyasla, yenidoğan ünitelerinde tedavi edilen bebeklerin sonuçlarına ilişkin mevcut literatürü değerlendirmektir. Yöntem: İlgili çalışmaları bulmak amacıyla MEDLINE, EMBASE, COCHRANE Library, PsycINFO ve CINAHL olmak üzere beş temel veri tabanında belirlenmiş arama stratejisi kullanılarak literatür taraması yapılmıştır. Ayrıca ek çalışmalara ulaşabilmek için Web of Science ve ClinicalTrials.gov üzerinden de tarama gerçekleştirilmiştir. Bu sistematik derlemeye dâhil edilme kriterleri arasında FICare uygulamasına dâhil edilen bebeklerin kısa ve uzun dönem sonuçlarını standart bakım alan bebeklerle karşılaştıran çalışmalar yer almaktadır. Yalnızca İngilizce yazılmış makaleler dâhil edilmiştir. Sağlık profesyonellerinin bakış açılarını, karşılaştıkları zorlukları veya FICare'in aileler üzerindeki etkilerini inceleyen çalışmalar kapsam dışı bırakılmıştır. Bulgular: Bu derlemeye toplam 5 çalışma dâhil edilmiştir. Çalışmaların üçü öncesi-sonrası tasarımını kullanırken biri küme randomize kontrollü çalışma, biri ise analitik kohort çalışmasıdır. Derlemede toplam 3.268 bebek değerlendirilmiştir. Emzirme, kilo alımı ve hastanede kalış süresi açısından FICare'in yararlı etkileri olduğu görülmüştür. Ancak FICare'in bronkopulmoner displazi, intraventriküler kanama, nekrotizan enterokolit, prematüre retinopatisi ve sepsis görülme sıklığını anlamlı ölçüde azaltmadığı belirlenmiştir. FICare'in bebekler üzerindeki uzun dönem etkileri incelenen hiçbir çalışmada değerlendirilmemiştir. Sonuç: FICare, prematüre bebeklerde kilo alımı ve erken oral beslenmeye geçiş açısından yararlı etkilere sahiptir. Ancak farklı çalışma tasarımlarının kullanılması ve çalışmalara dâhil edilen bebeklerin başlangıç özelliklerindeki farklılıklar nedeniyle kesin bir sonuca ulaşmak güçtür. Gelecekte yapılacak çalışmaların metodolojik zayıflıkları azaltacak şekilde tasarlanması ve FICare'in yenidoğan sonuçları üzerindeki uzun dönem etkilerine yönelik daha güçlü kanıtlar sunması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Abstract Background: Preterm birth may require the infant to be cared for in a neonatal unit, and this is a physiologically and psychologically traumatic experience for both the infants and the parents. Family Integrated Care (FICare) aims to reduce the impact of trauma by enabling families to participate in infant care through formal education, to be included in decision-making process as part of the healthcare team, and to empower through psychosocial support. As a result, FICare aims to achieve positive neonatal outcomes by strengthening the parental role, increasing parents' caring abilities, and maintaining communication between healthcare professionals and families. Currently, there is no systematic review looking into the effectiveness of FICare on neonatal outcomes. Aims: The aim of this systematic review is to evaluate the current literature on the outcomes of infants treated in neonatal units using the FICare model as a routine part of neonatal care rather than standard care where parents are not part of the caring team. Methods: In addition to the research conducted on 5 main databases (MEDLINE, EMBASE, the COCHRANE Library, PsycINFO and CINAHL) using a search strategy to search for relevant papers, a search was conducted through the Web of Science and Clinical Trials.gov for additional papers. The primary inclusion criteria in this systematic review were studies comparing the short and long-term outcomes of infants involved in the FICare implementation to infants receiving standard care in the neonatal unit. Only articles written in English were included. Papers that review healthcare professionals' perspectives and challenges and FICare's impact on families were excluded in this review. Results: A total of 5 papers were included in this review. Three studies used pre-and-post design while one was a cluster randomised control trials and the other a cohort analytical approach. A total of 3,268 infants were included in this review. Concerning breastfeeding, weight gain and length of stay, FICare was noted have beneficial effects. However, FICare was not associated with significant reduction in the occurrence of bronchopulmonary dysplasia, intraventricular haemorrhage, necrotising enterocolitis, retinopathy of prematurity and sepsis. Long-term effects of FICare on infants were not evaluated in any of the studies. v Conclusions: FICare has beneficial effects for weight gain and the initiation of early oral feeding in premature infants. However, due to the use of different study designs and the differences in baseline characteristics of the infants included, a complete conclusion may not be reached. Future studies should be designed to reduce the methodological weaknesses to provide stronger evidence for the long-term effects of FICare on neonatal outcomes.