Hopur içmesi (Türkoğlu-Kahramanmaraş) ve çevresindeki çamur örneklerinin kimyasal ve minerolojik bileşiminin balneoterapi yönünden değerlendirilmesi
Evaluation of the chemical and mineralogical composition of mud samples from hopur spring (Türkoğlu-Kahramanmaraş) and its surroundings from the perspective of balneotherapy
- Tez No: 991530
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEMİN DARBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cevher mineralojisi, Ore mineralogy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde yer alan Hopur İçmesi'nde kullanılan su ve çamurun balneoterapi açısından taşıdığı özellikler araştırılmıştır. Bölge, Güneydoğu Anadolu otoktonuna ait birimleri içermektedir. Çalışma alanı ve yakın civarında çoğunlukla ofiyolit ile derin deniz çökellerinden oluşan Jura–Kretase yaşlı Koçali Karmaşığı birimleri bulunmaktadır. Hopur içmesindeki çamur ve suyun balneoterapi için uygunluğunu araştırmak üzere, içmede yer alan doğal kaynaktan su ve çamur örnekleri alınmıştır. Çamur örnekleri XRD, XRF ve SEM, su örnekleri ICP analizlerine tabi tutulmuştur. Ayrıca çalışma alanı ve yakın civarının petrografik özelliklerinin anlaşılması için de ince kesit analizleri yapılmıştır. XRD analiz sonuçlarına göre çamur örnekleri aragonit, kalsit, krizotil, vermikülit ve lizardit mineralleri içermektedir. Özellikle Krizotil minerali oldukça yüksek seviyede çıkmıştır. Petrografik analizlerde çalışma alanının yakın civarında Koçali Karmaşığına bağlı ofiyolitik birimlerle ilişkilendirilen serpantinit mineralleri tespit edilmiştir. Dolayısıyla krizotilin kökeni serpantinit olarak kabul edilmiştir. Ancak krizotilin hangi ölçekte sağlık riski barındırdığını anlayabilmek için, çamur örneklerinde oldukça yüksek oranda çıkan üç örnek Taramalı Elektron Mikroskopu'nda (SEM) incelenmiş, lif ve çapları ölçülerek WHO'nün riskli sınırlar içinde kalıp kalmadığına bakılmıştır. Ölçümler WHO'nün (uzunluk ≥ 5 ve çap ≤ 3; uzunluk: çap ≥ 3:1 uzunluk: çap) potansiyel olarak kanserojen ve akciğer dokusuna derin nüfuz eden riskli gruba girdiğini göstermiştir. Çalışma alanının mineralojik yapısını detaylandırmak için çamur örneklerinin XRF değerlerine de bakılmıştır. XRF analizlerinde MgO ve SiO₂ değerleri oldukça yüksek çıkmış, bu durum serpantinit minerallerinin (dolayısıyla krizotilin) varlığı ile ilişkilendirilmiştir. XRF analiziyle tespit edilen CaO ve Fe₂O₃ varlığı düzensizdir. Ayrıca XRF analizleriyle Cr, Ni ve Mn gibi iz elementler de tespit edilmiştir. Bu tür iz elementler balneoterapi uygulamaları için istenmemektedir. Tez çalışması kapsamında Hopur içmelerindeki kaynak sularının balneoterapi uygunluğunun tespiti için 3 su örneği alınarak ICP-OES ve İyon Kromatografi (IC) yöntemleriyle incelenmiştir. Ancak olasılıkla laboratuvarda kullanılan yanlış metodoloji ve/veya kalibrasyon hatası nedeniyle suların kimyasal özelliklerini temsile edemeyeceği sonucuna varılmış, bu durum tez savunması sırasında Jüri üyeleriyle değerlendirilmiş ve bu verilerin Tez raporunda kullanılmamasına karar verilmiş ve tez raporundan çıkartılmıştır. Sonuç olarak, Hopur İçmesindeki çamur örneklerinde özellikle WHO tarafından kanserojen olarak belirlenen Krizotil mineralinin bazı örneklerde %90 gibi yüksek oranlarda bulunduğu tespit nedeniyle Hopur İçmesinin balneoterapi için uygun olmadığı, herhangi bir nedenle kullanılması sağlık riski oluşturabileceği sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the properties of water and mud used in balneotherapy at Hopur Spring, located in the Türkoğlu district of Kahramanmaraş Province. The region includes geological units belonging to the Southeastern Anatolian autochthonous group. The study area and its immediate surroundings comprise Jurassic–Cretaceous–aged units of the Koçali Complex, which are mainly composed of ophiolites and deep-sea sediments. To evaluate the suitability of the mud and water from Hopur Spring for balneotherapy, water and mud samples were collected from the natural spring. Mud samples were analyzed using XRD, XRF, and SEM techniques, while water samples were analyzed by ICP. In addition, thin-section analyses were conducted to determine the petrographic characteristics of the study area and its surroundings. According to the XRD results, the mud samples contain aragonite, calcite, chrysotile, vermiculite, and lizardite. Chrysotile was found at particularly high concentrations. Petrographic analyses revealed serpentinite minerals associated with the ophiolitic units of the Koçali Complex in the vicinity of the study area. Therefore, the origin of the chrysotile was attributed to serpentinite. However, to assess the potential health risks posed by chrysotile, three mud samples exhibiting very high chrysotile concentrations were examined using Scanning Electron Microscopy (SEM). Fiber lengths and diameters were measured to determine whether they fall within the World Health Organization (WHO) risk criteria. The measurements indicated that the fibers fall within the WHO-defined risky group (length ≥ 5 µm, diameter ≤ 3 µm, and length-to-diameter ratio ≥ 3:1), suggesting potential carcinogenicity and deep penetration into lung tissue. To further characterize the mineralogical composition of the study area, XRF data from the mud samples were evaluated. The XRF analyses revealed very high MgO and SiO₂ contents, which are associated with the presence of serpentinite minerals and, consequently, chrysotile. The distribution of CaO and Fe₂O₃ was irregular. In addition, trace elements such as Cr, Ni, and Mn were detected by XRF analysis. These trace elements are considered undesirable for balneotherapy applications. As part of this thesis, three water samples were taken from the spring waters of Hopur to determine their suitability for balneotherapy and analyzed using ICP-OES and Ion Chromatography (IC) methods. However, it was concluded that the samples could not accurately represent the chemical properties of the waters, possibly due to incorrect methodology and/or calibration errors used in the laboratory. This was discussed with the jury members during the thesis defense, and it was decided that these data would not be used in the thesis report and were therefore removed. In conclusion, the presence of chrysotile—classified as a carcinogenic mineral by the WHO—in the mud samples from Hopur Spring, together with the insufficient mineral composition of the spring waters, indicates that Hopur Spring is not suitable for balneotherapy, and its use for any purpose may poses health risks.