Temel toplumsal kurumlara kuşaklar arası karşılaştırmalı bir bakış
A comparative intergenerational view of social organizations
  1. Tez No: 991534
  2. Yazar: ABDURRAHİM YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH TOPCUOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal kurumlar, Social institutions
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
Sosyolojik kuramlar, açıkça ifade edilmese de, insan ve toplum doğasına ilişkin belirli varsayımlara dayanmaktadır İnsan doğası tartışmaları hem sosyoloji hem de psikoloji bağlamında insanın kim olduğuna ve toplumla ilişkisine dair temel soruları gündeme getirmektedir. İnsanın doğasını anlamaya yönelik çalışmalar toplumun doğasının ve sosyal düzenin nasıl şekillendiğini kavrayabilmek açısından vazgeçilmez bir önem taşımaktadır. Toplumsal kurumlar, yalnızca işlevsel yönleriyle değil, aynı zamanda insanın doğası temelinde şekillenen çok katmanlı yapısını analiz ederek, insan-doğa/fıtrat-toplum etkileşimini merkeze alan bütüncül bir yaklaşımla ele alınmalıdır. Bu yaklaşım, kurumlar sosyolojisi alanında insan ihtiyaçlarının ontolojik, tarihsel, kültürel ve manevi boyutlarını birlikte değerlendiren özgün bir perspektiftir. Belirli bir toplumda doğan ve deneyimleri, içinde bulundukları toplumda şekillenen kuşakların, aynı zaman diliminde doğmuş olması, benzer grupta olanların benzer duygu ve düşüncelere sahip olması, benzer tutum ve davranışlar taşıması ve referans kaynakları benzeşmesi anlamına gelmektedir. Toplumsal değişimi anlamanın en önemli unsurlarından biri, temel toplumsal kurumlara yönelik bireysel tutumlardaki değişimi kavramaktır. Bu bağlamda aile, din, ekonomi, adalet, siyaset ve eğitim kurumlarına X, Y ve Z kuşaklarının bakışını ve aralarındaki yaklaşım farklarını ortaya koymak; toplumsal yapıyı ve toplumsal değişimleri yorumlayabilmek açısından kritik bir önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Sociological theories, even if not explicitly articulated, depends on specific assumptions regarding human nature and the nature of society. Debates on human nature raise fundamental questions concerning what human being is and its relationship with society within the contexts of both sociology and psychology. Studies aimed at understanding human nature are of indispensable importance for comprehending how the nature of society and the social order are shaped. Social institutions must be addressed through a holistic approach that centers on the human-nature/innate disposition-society interaction, analyzing their multi-layered structure shaped on the basis of human nature, rather than solely through their functional aspects. This approach constitutes a unique perspective within the field of the sociology of institutions that collectively evaluates the ontological, historical, cultural, and spiritual dimensions of human needs. The fact that generations, born in a specific society and whose experiences are shaped within that society, are born in the same time period implies that those in a similar group possess similar emotions and thoughts, exhibit similar attitudes and behaviors, and share similar sources of reference. One of the most critical elements in understanding social change is comprehending the shift in individual attitudes toward fundamental social institutions. In this context, demonstrating the perspectives of Generations X, Y, and Z regarding the institutions of family, religion, economy, justice, politics, and education, as well as the differences in approach among them, is of critical importance for interpreting social structure and social changes.