Mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören bilişim teknolojileri alanı öğrencilerinin işletmelerde mesleki eğitim dersi uygulamasında paydaşların karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri
Problems faced by stakeholders in the implementation of vocational training courses in businesses for students in the information technology field training at vocational training centers and solution proposals
  1. Tez No: 991541
  2. Yazar: GÜLER KÜTÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜBİN KIYICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki Eğitim, İstihdam, Ekonomik Kalkınma, Vocational Education, Employment, Economic Development
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Ülkemizin gelişmesi için öğrencilerimiz, kendi istekleri ve yetenekleri doğrultusunda meslek seçmelidir. Eğitim sistemimizin bunu desteklemesi ülkemizin ekonomik kalkınmasında büyük rol oynayacaktır. Sistemin meslekler hakkında bilgilendirme yapması, öğrencinin çalışma hayatı ile arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi önemlidir. Ülkemizde insan kaynaklarının geliştirilmesi için bu konuya önem verilmelidir. Bu kapsamda mesleki eğitim merkezleri, ülkemizin meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayabilmek adına çalışmalarını sürdürmektedir. İşletmelerde uygulanan İşletmelerde Mesleki Eğitim dersi ile öğrenci, öğrendiği teorik bilgiyi sahada uygulamaktadır. Bilişim Teknolojileri alanındaki öğrencilerin mesleki uygulama dersindeki mesleki süreçlerini MEB tarafından görevlendirilen koordinatör öğretmenler gözlemlemektedir. Öğrencinin çalıştığı işletmedeki eğitici personel, mesleği ve meslek etiğini öğretmek açısından önem arz etmektedir. Bu üç ayak, iş birliği içinde çalıştığı sürece sektöre kalifiye elaman yetişmektedir (Özkan,2023). Bu çalışmadaki amacım; öğrenci, koordinatör öğretmen ve işletmelerdeki eğitici personel açısından oluşan sorunları belirlemek ve öneriler sunabilmektir. Araştırma deseni olarak olgu bilim deseni (Fenomenoloji) kullanılmıştır. Araştırmada, Sakarya ilinde 2023-2024 eğitim-öğretim döneminde meslek okullarında görev yapan Bilişim Teknolojileri alanı koordinatör öğretmenleriyle, İşletmelerde Mesleki Eğitim dersi alan Bilişim Teknolojileri alanı öğrencileri ve bu öğrencilerden sorumlu olan eğitici personellerle görüşülmüştür. 6 öğretmen, 6 öğrenci ve 4 eğitici personel olmak üzere toplam 16 kişi ile görüşülmüştür. Alan yazın taraması yapıldıktan sonra hazırlanan ve açık uçlu sorulardan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile bilgiler toplanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu öğrenciler için 13, öğretmenler için 7 ve eğitici personel için 6 olmak üzere toplam 26 sorudan oluşmaktadır. Konuşmanın akışının sağlanması, daha fazla bilgiye sahip olmak ve katılımcının çok yönlü cevap vermesini sağlamak amacıyla alt sorular hazırlanarak görüşmenin devamı sağlanmıştır. Bu veriler içerik analiz yöntemiyle derinlemesine incelenmiştir. Toplanan verilerden araştırma ile ilgili kavramlar ve kodlar oluşturulmuştur. Birbiri ile ilişkili kodlardan kategoriler meydana getirilmiştir. Oluşan kategorilerden de temalara gidilmiştir. Bu başlıklar altında analiz yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda, öğrencilerin iş yerine ve iş kurallarına adaptasyon sürecinde eğitici personelin çok büyük katkısı olduğu görülmüştür. İşletmelerdeki usta öğreticilerin öğrencilere mesleki birikimlerini aktarırken yaparak yaşayarak öğrenme metodunu kullandıkları ve bu metodun öğrenciler tarafından benimsendiği görülmüştür. Koordinatör öğretmenlerin görevlerinin, öğrencilerin işletmedeki oryantasyon süreci başlamadan önce başladığı belirtilmiştir. Okulda verilen iş güvenliği eğitimlerinin, öğrencilerin yasal hakları konusunda yapılan bilgilendirmelerin öğrencinin meslek hayatına olan katkısına sıkça değinilmiştir. Koordinatör öğretmenlerin, öğrenci iş yerine başladıktan sonra yasal süreçlerin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için, okul ve işletme arasında bir köprü görevinde oldukları sonucuna varılmıştır. Öğrencilerin kendini okuldan daha çok işletmeye ait hissetmelerinin sebeplerinin, işletmenin teknolojik imkânları, işletmenin öğrenciye sunduğu maaş, öğrencinin çalışan kimliğini benimsemesi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
For the development of our country, our students should choose a profession in line with their own desires and abilities. The support of our education system in this regard will play a major role in the economic development of our country. It is important for the system to provide information about professions and to strengthen the relationship between students and their working life. This issue should be given importance for the development of human resources in our country. In this context, vocational training centers continue their work to meet our country's need for skilled workers. Through vocational training courses implemented in businesses, students apply the theoretical knowledge they have learned in the field. The professional processes of students in the field of Information Technologies in their vocational application courses are observed by coordinator teachers appointed by the Ministry of National Education. The educational staff at the workplace where the student is employed plays a crucial role in teaching the profession and professional ethics. As long as these three pillars work in collaboration, the sector will continue to produce qualified personnel (Özkan, 2023). The aim of this study is to identify the issues arising from the perspectives of students, coordinating teachers, and educational staff at workplaces and to offer recommendations. The research design used was the phenomenological research design. In the study, interviews were conducted with Information Technology field coordinator teachers working in vocational schools in Sakarya province during the 2023-2024 academic year, Information Technology field students taking vocational education courses in companies, and the educational staff responsible for these students. A total of 16 people were interviewed, including 6 teachers, 6 students, and 4 educational staff members. After conducting a literature review, information was collected using a semi-structured interview form consisting of open-ended questions. The semi-structured interview form consisted of a total of 26 questions, including 13 for students, 7 for teachers, and 6 for educational staff members. Sub-questions were prepared to ensure the flow of the conversation, to obtain more information, and to enable participants to provide multifaceted answers, thereby ensuring the continuation of the interview. These data were analyzed in depth using content analysis methods. Concepts and codes related to the research were created from the collected data. Categories were formed from the related codes. Themes were then derived from the categories. The analysis was conducted under these headings. The results of the study showed that educational staff made a significant contribution to the process of adapting students to the workplace and work rules. It was observed that master instructors in companies used the learning-by-doing method to transfer their professional knowledge to students, and that this method was accepted by the students. It was stated that the duties of coordinator teachers began before the orientation process of students in the company. The contribution of occupational safety training provided at school and frequent information sessions on legal rights to students' professional lives was frequently mentioned. It was concluded that coordinating teachers act as a bridge between the school and the workplace to ensure that legal processes proceed smoothly after students begin working. It was concluded that the reasons why students feel more connected to the workplace than to the school are the workplace's technological capabilities, the salary offered to the student, and the student's adoption of an employee identity.