Sağlık çalışanlarının“Okuma ve okuma alışkanlığı”kavramlarına yönelik görüşleri ve algıları: Bir metafor çalışması
The opinions and perceptions of health workers on the concepts of“Reading and reading habit”: A metaphor study
  1. Tez No: 991545
  2. Yazar: FİLİZ DEMİRHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK TUTKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sağlık çalışanı, Okuma, Okuma alışkanlığı, Metafor, Algı, Health, Healthcare worker, Reading, Reading habit, Metaphor, Perception
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada sağlık çalışanlarının“okuma ve okuma alışkanlığına”yönelik algılarının metaforlar aracılığıyla ortaya çıkarılması, aynı zamanda geliştirilen metaforların tercih edilme nedenlerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel yöntem kullanılarak fenomenoloji deseni uygulanmıştır. Çalışma grubunu Ankara ili sınırlarında görev yapmakta olan sağlık çalışanları oluşturmaktadır. Bu kapsamda, Ankara il sınırları içinde hizmet veren 112 Acil Sağlık Hizmetleri'nde görev yapan 500 sağlık çalışanı çalışma grubu olarak belirlenmiştir. Araştırmanın verileri, sağlık çalışanları için düzenlenerek ilk bölümde demografik bilgilerin yer aldığı, ikinci bölümde ise“okumak... gibidir; çünkü...”ve“okuma alışkanlığı… gibidir; çünkü…”şeklinde verilen ifadeleri tamamlayacakları görüşme formları aracılığıyla elde edilmiştir. Bu görüşme formu, uzman görüşüne tabi tutularak alınan eleştiriler doğrultusunda oluşturulmuştur. Araştırma sorularına yönelik elde edilen bulgular şunlardır: Bu araştırmada, sağlık çalışanlarının“okuma”,“okuma alışkanlığı”,“kitap”,“kitaplık”ve“okuma saati”kavramlarına yönelik metaforik algıları incelenmiş, elde edilen bulguları doğrultusunda, sağlık çalışanlarının“Okuma”kavramına ilişkin algılarının büyük oranda olumlu olduğu gözlemlenmiştir. Katılımcılar okumayı“ışık”,“yolculuk”,“nefes”ve“şifa”gibi metaforlarla tanımlamışlardır. Bu metaforlar, okumanın yalnızca bilgi edinme işlevi değil; aynı zamanda zihinsel rahatlama, kişisel gelişim ve ruhsal yenilenme aracı olarak görüldüğünü göstermektedir.“Okuma alışkanlığı”kavramına dair metaforlar ise daha çok süreklilik, ihtiyaç ve bağlılık temasına odaklanmıştır. Katılımcıların okumayı“bir bardak su”,“diş fırçalamak”,“günlük vitamin”ve“nefes almak”gibi metaforlarla ifade etmeleri, alışkanlıkların davranışsal boyutunu vurgulamaktadır. Bu bulgu, okuma alışkanlığının yalnızca bilgi edinmeye değil, bireyin yaşam rutini içinde yer edinmesine yönelik bir eğilim taşıdığını göstermektedir.“Kitap”kavramı, katılımcılar tarafından sıklıkla“dost”,“hazine”,“öğretmen”,“ayna”gibi metaforlarla betimlenmiştir. Bu metaforlar, kitabın yalnızca bilgi kaynağı olmanın ötesinde duygusal, kültürel ve psikolojik birer rehber olarak da görüldüğünü ortaya koymaktadır.“Kitaplık”kavramı ise daha çok bilgi birikimi, düzen ve aidiyet duygusunu temsil eden metaforlarla tanımlanmıştır. Katılımcıların kitaplığı“beyin”,“arşiv”,“kalp”,“sessiz öğretmen”gibi ifadelerle metaforlaştırmaları, kitaplığın yalnızca bir saklama alanı değil; bir kimlik göstergesi, birikim simgesi ve entelektüel hafıza olarak algılandığını göstermektedir.“Okuma saati”kavramı da katılımcılar tarafından oldukça değerli ve kişisel bir zaman dilimi olarak değerlendirilmiştir.“Kendime ayırdığım vakit”,“çay molası”,“zihin dinlenmesi”,“içsel yürüyüş”gibi metaforlar, sağlık çalışanlarının okuma saatini mesleki yoğunluktan uzaklaştıkları, bireysel ve zihinsel yenilenme yaşadıkları özel bir zaman olarak gördüklerini ortaya koymuştur. Sağlık çalışanlarının okuma eylemine yönelik eğilimleri; 1. Bilgi Edinme: Sağlık çalışanları, mesleki ve kişisel alanlarda bilgi düzeylerini artırmak amacıyla okuma eylemine yönelmektedir. 2. Kişisel Gelişim: Okuma, bireylerin kendini geliştirme ve daha donanımlı hale gelme çabalarının bir parçası olarak görülmektedir. 3. Stres Yönetimi: Zorlayıcı çalışma koşullarının yarattığı stresi azaltmak amacıyla kitap okuma bir rahatlama yöntemi olarak kullanılmaktadır. 4. Duygusal Rahatlama: Okuma, sağlık çalışanlarının duygusal olarak rahatlamalarına ve içsel denge sağlamalarına yardımcı olmaktadır. Bu çalışma, sağlık çalışanlarının okuma ve okuma alışkanlıklarını anlamaya yönelik veriler sunarak; okuma kültürünün geliştirilmesi, mesleki destek sağlanması ve bireysel iyi oluşun artırılması için öneriler geliştirilmesine zemin hazırlayacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to reveal the perceptions of healthcare professionals regarding“reading and reading habits”through metaphors and also to determine the reasons for preferring the developed metaphors. The phenomenological design was applied in the study using the qualitative method. The study group consists of healthcare professionals working within the borders of Ankara province. In this context, 500 healthcare professionals working at 112 Emergency Health Services within the borders of Ankara province were reached using the convenience sampling method, and 300 of them who agreed to participate formed the study sample. Data were collected using a semi-structured interview form developed by the researchers, and the data obtained were analyzed through content analysis to identify metaphorical perceptions and the reasons behind their choices. The data of the study were obtained through interview forms arranged for healthcare professionals, in which demographic information was included in the first section and in which they completed the statements given in the form of“reading is like…; because…”and“reading habit is like…; because…”in the second section. This interview form was created in line with the criticisms received after being subjected to expert opinion. The findings obtained regarding the research questions are as follows: In this study, the metaphorical perceptions of healthcare professionals regarding the concepts of“reading”,“reading habit”,“book”,“library”and“reading time”were examined, and according to the findings obtained, it was observed that healthcare professionals' perceptions regarding the concept of“reading”were largely positive. Participants defined reading with metaphors such as“light”,“journey”,“breath”and“healing”. These metaphors emphasize that healthcare professionals perceive reading as a vital, enlightening, and transformative activity that nourishes both the mind and the soul. Metaphors regarding the concept of“reading habit”focused more on the themes of continuity, need and commitment. The fact that participants expressed reading with metaphors such as“a glass of water”,“brushing teeth”,“daily vitamin”and“breathing”emphasizes the behavioral dimension of habits. This finding shows that the reading habit has a tendency not only to acquire information but also to find a place in the individual's life routine. The participants frequently described the concept of“book”with metaphors such as“friend,”“treasure,”“teacher,”and“mirror.”These metaphors reveal that books are not only a source of information but are also seen as emotional, cultural, and psychological guides. The concept of“bookshelf”was defined more with metaphors representing the accumulation of knowledge, order, and a sense of belonging. The participants' metaphorization of the bookshelf with expressions such as“brain,”“archive,”“heart,”and“home”indicates that they perceive the bookshelf as a central, nurturing, and indispensable space that safeguards knowledge and provides intellectual security. The concept of“reading time”was also evaluated by the participants as a very valuable and personal time period. Metaphors such as“time for myself”,“tea break”,“mental rest”, and“inner walk”revealed that healthcare professionals see reading time as a special time when they get away from professional intensity and experience individual and mental renewal. Healthcare professionals' tendencies towards the act of reading: 1. Acquiring Information: Healthcare workers turn to reading in order to increase their level of knowledge in professional and personal areas. 2. Personal Development: Reading is seen as a part of individuals' efforts to improve themselves and become more equipped. 3. Stress Management: Reading is used as a relaxation method in order to reduce the stress created by challenging working conditions. 4. Emotional Relaxation: Reading helps healthcare workers relax emotionally and achieve inner balance. It can be said that this study will provide data to understand the reading and reading habits of healthcare workers and pave the way for developing suggestions for developing a reading culture, providing professional support and increasing individual well-being.