Türkiye ve Kazakistan İngilizce öğretmeni yetiştirme programlarının karşılaştırılması
Comparison of Turkish and Kazakhstani English teacher training programs
- Tez No: 941437
- Danışmanlar: PROF. DR. İSA KORKMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizce Öğretmeni, Türkiye, Kazakistan, Eğitim programları, lisans, program, English language teaching education, Türkiye, Kazakhstan, curricula, bachelor's degree
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmada, Kazakistan ve Türkiye olmak üzere iki ülkedeki İngilizce öğretmeni hazırlama eğitim programları için tasarlanan lisans programlarının karşılaştırması yapılmıştır. Bu doktora çalışması, Türkiye'de Eğitim Fakültelerinin İngilizce Öğretmenliği Bölümünde uygulanan program ile Kazakistan'daki Pedagojik fakültelerin ''Yabancı Dil: İki Yabancı dil'' bölümünde takip edilen lisans programlarını karşılaştırmak, bu sayede farklı ülkelerde İngilizce öğretmeni vasfıyla mezun olacak öğrencilerin yeterliliklerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Eğitim programlarının karşılaştırmalı analizi, her iki ülkedeki İngilizce öğretmen adaylarının aldığı belirli derslere odaklanmaktadır. Dersler, iki müfredat arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları analiz etmek için meslek bilgisi, genel kültür ve alan eğitimi kategorileri altında gruplandırılmıştır. Doküman analizi yöntemiyle yapılan çalışmada Türkiye ve Kazakistan İngilizce Öğretmeni Yetiştirme süreçleri, programların yapısı ve tarihi, her iki ülkede uygulanan ders programları ve içerikleri öncelikle temin edilmiş̧, Ablay Khan Üniversitesindeki program Rus ve Kazak dilinden Türkçeye çevrilmiş̧ programlardaki ders sayıları, ders saatleri ve alanlara ilişkin ders dağılımları karşılaştırılmıştır. Çalışma sonucunda her iki ülkede de İngilizce öğretmeni yetiştirmek maksadıyla tasarlanan programların birbirinden pek çok noktada farklılık arz ettiği belirlenmiştir. Ayrıca çalışma, Türkiye ve Kazakistan'daki İÖYP'ları arasında ders dışı benzerlik ve farklılıkları şu değişkenler açısından ortaya koymaktadır: eğitim süresi, mezuniyet için gereken toplam kredi sayısı, aday giriş sınavları, mezunların mezun olduktan sonra öğretmen adayları işe alım süreçleri de karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study compares undergraduate programs designed for English Teacher Training Education in two countries, Kazakhstan and Türkiye. This study was conducted to compare the program implemented in the English Language Teaching Department of the Faculties of Education in Türkiye with the undergraduate programs followed in the ''Foreign Language: Two Foreign Languages'' department of the Foreign Languages Teacher Training Faculties, and thus to determine the competencies of students who will graduate with the qualification of English teachers in different countries. The comparative analysis of the education programs focuses on specific courses taken by English teacher candidates in both countries. The courses were grouped under the categories of professional knowledge, general culture and field education in order to analyze the similarities and differences between the two curricula. In the study conducted with the document analysis method, the English teacher training processes in Türkiye and Kazakhstan, the structure and history of the programs, the course programs and their contents implemented in both countries were primarily obtained, and the program at Ablay Khan University was translated from Russian and Kazakh into Turkish, and the number of courses, course hours and course distributions related to fields were compared. As a result of the study, it was determined that the programs designed to train English teachers in both countries differed from each other in many points. In addition, the study reveals the similarities and differences between the ELTE's in Türkiye and Kazakhstan in terms of the following variables: duration of education, total number of credits required for graduation, candidate entrance exams, and the recruitment processes of graduates as teacher candidates after graduation were also compared.