İlkokul öğrencilerinin inovasyona yönelik tutumlarının bazı değişkenler açısından incelenmesi
Examination of primary school students' attitudes towards innovation in terms of some variables
  1. Tez No: 991551
  2. Yazar: ELİF KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İnovasyon, İlkokul, Merak, Yaratıcılık, Özgüven, Farklı Kullanım Boyutu, Innovation, Primary School, Curiosity, Creativity, Self-Confidence, Different Use Dimension
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Nitelikli insan gücü yetiştirme hedefiyle eğitim sistemlerinin dönüşüm geçirdiği 21. yüzyılda, erken yaşlardan itibaren bireylerde inovasyon tutumunun geliştirilmesi geleceğin yenilikçi toplumlarının inşasında kritik öneme sahiptir. Bu bağlamda öğretim programları, öğretim süreçleri ve öğrencinin yaşantı çevresi öğrencinin inovatif becerilerini geliştirecek şekilde kurgulanmalıdır. Bu araştırmanın amacı, ilkokul öğrencilerinin inovasyona yönelik tutumlarının demografik değişkenlere (cinsiyet, sınıf düzeyi, okul türü, baba mesleği, anne mesleği, sevdiği dersler ve sevdiği oyun türü) göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Araştırma, nicel araştırma desenlerinden betimsel tarama modeli kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Sakarya il merkezinde yer alan resmî ve özel ilkokullarda öğrenim görmekte olan 3. ve 4. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak“İlkokul Öğrencileri İçin İnovasyona Yönelik Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Söz konusu ölçek, Sakarya genelinde toplam 680 öğrenciye uygulanmıştır. Katılımcıların 393'ü merkezdeki devlet okullarında, 131'i ilçe ve köy devlet okullarında, 156'sı ise özel okullarda öğrenim görmektedir. Toplanan veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Ölçek kapsamında öğrencilerin inovasyona yönelik tutum toplam puanları ile merak, özgüven, alternatif kullanım ve yaratıcılık alt boyutlarına ilişkin puanları çeşitli demografik değişkenler açısından incelenmiştir. Araştırma bulguları doğrultusunda; cinsiyet, okul türü, tercih edilen dersler ve tercih edilen oyun türleri değişkenleri ile öğrencilerin inovasyona yönelik tutumları ve alt boyutları arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Özellikle oyun türü değişkeninin, öğrencilerin inovasyon tutumları üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Buna karşın, anne ve baba mesleği ile sınıf düzeyi değişkenlerinin inovasyona yönelik tutum üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the 21st century, when education systems are transformed with the aim of raising qualified manpower, developing innovation attitudes in individuals from an early age is of critical importance in the construction of innovative societies of the future. In this context, curricula, teaching processes and the student's life environment should be designed in a way to develop students' innovative skills. The aim of this study is to examine whether primary school students' attitudes towards innovation differ according to demographic variables (gender, grade level, school type, father's occupation, mother's occupation, favourite courses and favourite game type). This study was conducted using the descriptive survey model, which is one of the quantitative research designs. The study group consisted of third and fourth grade students enrolled in public and private primary schools located in the city center of Sakarya during the 2024–2025 academic year. The“Attitude Scale Towards Innovation for Primary School Students”was employed as the data collection instrument. The scale was administered to a total of 680 students throughout Sakarya. Of these participants, 393 attended public schools in the city center, 131 attended public schools in districts and villages, and 156 were enrolled in private schools. The collected data were analyzed using the SPSS software package. Within the scope of the scale, students' total attitude scores towards innovation, as well as their scores for the sub-dimensions of curiosity, self-confidence, alternative use, and creativity, were examined in relation to the specified demographic variables. Based on the findings, significant differences were identified between students' attitudes towards innovation and its sub-dimensions and the variables of gender, type of school, favorite subjects, and preferred types of games. Notably, the preferred type of game was found to have a significant impact on students' innovation attitudes. On the other hand, the variables of parental occupations and grade level did not yield significant differences in students' attitudes towards innovation.