Öğretmen adaylarının Öğretmenlik Meslek Kanunu ve Milli Eğitim Akademisi hakkındaki görüşlerinin incelenmesi
An examination of pre-service teachers' views on the Teaching Profession Law and the National Education Academy
- Tez No: 991560
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TOPAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Bilim ve Teknoloji, Education and Training, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen Adayları, Öğretmenlik Meslek Kanunu, Öğretmenlik Kariyer Basamakları, Milli Eğitim Akademisi, Pre-service Teachers, Teaching Profession Law, Teaching Career Ladder, National Education Academy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yaşam Boyu Öğrenme Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Sakarya Üniversitesi öğretmen adaylarının mesleki beklentilerini, Öğretmenlik Meslek Kanunu ve Millî Eğitim Akademisi hakkındaki görüşlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Çalışmada, ölçüt örneklem ve maksimum çeşitlilik örnekleme teknikleri birlikte kullanılarak 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakülteside öğrenim gören 9 farklı bölümün (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Fen Bilgisi İlköğretim Matematik, Sosyal Bilgiler, Türkçe, Okul Öncesi, Sınıf, Özel Eğitim, İngilizce Öğretmenliği programları) 3. ve 4. sınıf öğretmen adaylarından her bölümden iki kişi olmak üzere toplam 36 öğrenci çalışma grubuna seçilmiştir. Veri toplama aracı olarak, araştırmacılar tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Formda öğretmen adaylarının Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ve Milli Eğitim Akademisi'ne dair algılarını, beklentilerini, ilgili kanun ve akademi uygulamalarının olası etkilerini anlamaya yönelik 12 soru yer almaktadır. Tüm görüşmeler katılımcı onamı ile sesli olarak kaydedilmiş ve yazılı metne dönüştürülmüştür. Öğretmen adaylarının görüşleri tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda öğretmen adaylarının Öğretmenlik Meslek Kanunu ve Milli Eğitim Akademisi hakkında hem olumlu beklentilere hem de uygulamaya ilişkin kaygılara sahip olduklarını; özellikle şeffaflık, adalet ve objektiflik konularında beklentilerin öne çıktığını göstermektedir. Bununla birlikte araştırma sonuçları öğretmen adayları, her ne kadar Öğretmenlik Meslek Kanunu öğretmenlerin mesleki saygınlığını ve gelişimini destekleme potansiyeline sahip olsa da bilgi eksikliği ve uygulamadaki belirsizliklerin bu potansiyelin tam olarak gerçekleşmesini engellediğini düşünmektedir. Ayrıca kariyer basamakları öğretmen adayları tarafından öğretmenleri motive edici bir araç olarak görülmesine karşın bunun öğretmenler arasında rekabet ve statü farklılıklarına yol açabileceği düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the professional expectations of pre-service teachers at Sakarya University and their views on Teaching Profession Law and the National Education Academy. In accordance with this purpose, a case study design, one of the qualitative research methods, was employed. In the study, using criterion sampling and maximum variation sampling techniques together, a total of 36 students were selected for the study group, with two students from each of the 9 different departments (Guidance and Psychological Counseling, Science Education, Elementary Mathematics, Social Studies, Turkish, Preschool, Primary Education, Special Education, and English Language Teaching programs) among 3rd and 4th-year pre-service teachers studying at Sakarya University Faculty of Education in the 2024-2025 academic year. A semi-structured interview form developed by researchers was used as the data collection tool. The form included 12 questions aimed at understanding pre-service teachers' perceptions and expectations regarding the Teaching Profession Law and the National Education Academy, as well as the potential effects of the related law and academy practices. All interviews were audio-recorded with participant consent and transcribed. Pre-service teachers' views were analyzed using the thematic analysis method. The findings revealed that pre-service teachers have both positive expectations and implementation-related concerns about the Teaching Profession Law and the National Education Academy, with expectations particularly emphasizing transparency, fairness, and objectivity. Additionally, the research results indicate that pre-service teachers believe that although the Teaching Profession Law has the potential to support teachers' professional prestige and development, lack of knowledge and uncertainties in implementation prevent this potential from being fully realized. Furthermore, while career ladder is viewed by pre-service teachers as a motivating tool for teachers, it is thought that this could lead to competition and status differences among teachers.