Yöneticilerin karar verme eyleminde örgütsel hafızanın rolü: Bankacılık sektöründe bir inceleme
The role of organizational memory in the decision making act of managers: An examination in banking sector
- Tez No: 991589
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN KANBUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık sektörü, Örgütsel hafıza, Banking sector, Organizational memory
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, örgütsel hafızanın banka yöneticilerinin karar verme eğilimleri üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışmada öncelikle konuyla ilgili kavramsal çerçeve incelenerek veri toplama araçları belirlenmiştir. Verilerin toplanacağı evren ve örneklem tanımlandıktan sonra, çalışma için etik kurul izni alınmıştır. 423 banka yöneticisinin katıldığı çalışmada anket verileri çevrimiçi ve yüz yüze olmak üzere iki farklı yöntemle toplanmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında Örgütsel Hafıza Ölçeği ve Genel Karar Verme Stilleri Ölçeği kullanılmıştır. Yapılan analizlere göre, kullanılan ölçeklerin geçerli ve güvenilir olduğu, veri dağılımının araştırma hipotezlerinin testi için uygun olduğu belirlenmiştir. Araştırma anketindeki demografik özelliklerin dağılımı frekans analizi ile açıklanarak katılımcıların profili belirlenmiştir. Araştırma anketlerinde kullanılan ölçüm araçlarının her bir maddesi için frekans, ortalama ve standart sapma, çarpıklık ve basıklık değerleri hesaplanarak araştırma modelindeki değişkenlerin tanımlayıcı bulguları açıklanmıştır. Araştırma modeli kapsamında örgütsel hafızanın banka yöneticilerinin karar verme eğilimleri üzerinde etkisinin olup olmadığını belirlemek amacıyla oluşturulan hipotezlerin test edilmesi için kısmi en küçük kareler yol analizi (PLS-SEM) kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, örgütsel hafızanın mesleki bilgi ve geçmiş bilgisi boyutlarının yöneticilerin rasyonel karar verme eğilimini anlamlı ve pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca mesleki ağlar boyutunun sezgisel karar verme ve bağımlı karar verme eğilimleri üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisi olduğu belirlenmiştir. Örgütsel hafızanın geçmiş bilgisi alt boyutunun ise yöneticilerin anlık karar verme eğilimini anlamlı ve negatif yönde etkilediği görülmüştür. Araştırma sonucunda, örgütsel hafızanın yöneticilerin karar verme eğilimleri üzerinde hem destekleyici hem de sınırlandırıcı etkilerinin olabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effect of organizational memory on the decision-making tendencies of bank managers. The study first examined the conceptual framework of the topic and determined the data collection tools. After defining the population and sample from which the data would be collected, ethical committee approval was obtained for the study. In the study, which involved 423 bank managers, survey data was collected using two different methods as online and face-to-face. The Organizational Memory Scale and the General Decision-Making Styles Scale were used to collect the research data. According to the analyses, it was determined that the scales used were valid and reliable, and the data distribution was suitable for testing the research hypotheses. The distribution of demographic characteristics in the research questionnaire was explained using frequency analysis to determine the profile of the participants. For each item of the measurement tools used in the research questionnaires, frequency, mean and standard deviation, skewness and kurtosis values were calculated to explain the descriptive findings of the variables in the research model. Within the scope of the research model, partial least squares path analysis (PLS-SEM) was used to test the hypotheses formulated to determine whether organizational memory has an effect on the decision-making tendencies of bank managers. According to the findings, it was determined that the professional knowledge and background knowledge dimensions of organizational memory significantly and positively influence managers' rational decision-making tendencies. Furthermore, it was found that the professional networks dimension has a significant and positive effect on intuitive decision-making and dependent decision-making tendencies. The background knowledge sub-dimension of organizational memory, however, was found to significantly and negatively influence managers' impulsive decision-making tendencies. As a result of the research, it can be said that organizational memory may have both supportive and limiting effects on managers' decision-making tendencies