Kuramsal ve uygulama bakımından öğretim elemanları disiplin soruşturmasının idare hukukundaki boyutları ve tazminat hakkı
Theoretical and practical dimensions of teaching staff disciplinary investigation in administrative law and the right to compensation
- Tez No: 991681
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN ÇINARLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Disiplin cezası, Disiplin hukuku, Disiplin soruşturması, Maddi tazminat, Discipline punishment, Disciplinary law, Disciplinary investigation, Material compensation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Bakırçay Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Disiplin kavramı, kamu görevlileri bakımından hususi bir öneme sahiptir. Kamu hizmetinin muntazam, düzgün, tertipli ve verimli şekilde yürütülmesini amaçlar. Bu amaca uygun düzenlemeler ve gerçekleştirilen iş, işlem ve eylemler kamu hizmetinin aksamasına sebebiyet vermemelidir. Bundan dolayı, disipline dair düzenlemeler yapılırken kamu görevlilerinin görev, sorumluluk ve yetkileri ile yürüttükleri kamu hizmetinin niteliği dikkate alınmalıdır. Öğretim elemanlarına özgü disiplin hükümleri büyük ölçüde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nda düzenlenmiş durumdadır. Bu Kanun bazı yönlerden 657 sayılı Devlet Memurları Kanun'daki disiplin düzenlemesine benzemekte ise de kimi yönlerden ise farklılaşmaktadır. Öğretim elemanının kendine has statüsü bilhassa akademik özgürlük ilkesiyle birlikte değerlendirildiğinde, öğretim elemanı disiplin düzenlemesinin birçok açıdan ayrışması gerektiği aşikardır. Bu kapsamda, öğretim elemanına özgü disiplin düzenlemesinin genel disiplin sistemiyle karşılaştırmalı şekilde değerlendirilmesi, hali hazırdaki yapının anlaşılması bakımından önem arz etmektedir. Bu doğrultuda, çalışmanın ilk bölümünde disiplin hukukuna dair temel kavramlar, disiplin cezasının hukuki mahiyeti, anayasal ve diğer temel ilkelere değinilmiştir. İkinci bölümde, öğretim elemanının tabi olduğu disiplin kuralları, soruşturma süreci, genel disiplin sistemiyle karşılaştırması ve disiplin cezalarına yönelik başvuru yolları ele alınmıştır. Son bölümdeyse haksız ve hukuka aykırı gerçekleşen disiplin cezalarının, maddi ve manevi tazminat taleplerinin hangi koşullarda gerçekleşebileceğine ve talep edilebileceğine dair yüksek mahkeme kararlarıyla değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of discipline has a special importance for public officials. It aims to ensure that public service is carried out in a regular, orderly, neat, and efficient manner. Regulations and work, transactions and actions carried out in accordance with this purpose should not cause disruption of public service. Therefore, when making regulations regarding discipline, the duties, responsibilities and authorities of public officials and the nature of the public service they carry out should be taken into account. The provisions specific to teaching staff are largely regulated in the Higher Education Law No. 2547. Although this Law resembles the disciplinary regulation in the Civil Servants Law No. 657 in some respects, it differs in some respects. When the unique status of teaching staff is evaluated together with the principle of academic freedom in particular, it is obvious that the regulation of teaching staff discipline should be differentiated in many respects. In this context, the comparative evaluation of the disciplinary regulation specific to the academic staff with the general disciplinary system is important in terms of understanding the current structure. In this context, the first part of the study touched upon the basic concepts of disciplinary law, the legal nature of disciplinary punishment, constitutional and other basic principles. The second part addressed the disciplinary rules that academic staff are subject to, the investigation process, their comparison with the general disciplinary system, and the means of appeal for disciplinary punishments. In the last part, an evaluation was made with the decisions of the high court regarding the conditions under which material and moral compensation claims can be made and demanded as a result of unjust and unlawful disciplinary punishments.