Radar ve elektronik harp sistemleri etkileşim analizi
Interference analysis of radar and electronic warfare systems
- Tez No: 991687
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN TERZİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Elektronik Harp, Etkileşim Analizi, Radar, Güvenli mesafe, Electronic Warfare, Interference Analysis, Radar, Safe Distance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
Özet
Radar ve Elektronik Harp (EH) sistemleri, II. Dünya Savaşı'ndan itibaren kullanılmakta olup, özellikle günümüzde harekât ortamında bu sistemlerin artan önemiyle birlikte kullanımları yaygınlaşmaktadır. Bu tez çalışmasında radar ve EH sistemlerinin harekât sahasında birbirlerine yakın konuşlandırılmasının planlandığı durumlarda ortaya çıkabilecek elektromanyetik etkileşim kapsamlı olarak incelenmiştir. Bu çalışmada, radar ve EH sistemleri arasındaki etkileşim durumları; frekans alanı, zaman alanı ve anten hüzme örtüşmesi parametreleri üzerinden değerlendirilmiştir. Frekans alanı analizlerinde spektral örtüşme, harmonik bileşenler ve güç yoğunluğu dağılımları incelenmiş; zaman alanında radar tarama karakteristiklerinin kesişme ihtimali irdelenmiştir. Ayrıca anten hüzme yapılarının etkileşime katkısını belirlemek için ana hüzme ve yan lob örtüşme oranları hesaplanmıştır. Gerçek radar ve EH parametreleri kullanılarak gerçekleştirilen güvenli mesafe analizleri, bazı senaryolarda algılama performansının ciddi ölçüde bozulabileceğini göstermiştir. Elde edilen sonuçlar, radar ve EH sistemlerinin birlikte kullanıldığı operasyon ortamlarında etkileşim risklerinin önceden analiz edilmesinin ve uygun konuşlandırma stratejilerinin belirlenmesinin kritik öneme sahip olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Radar and Electronic Warfare (EW) systems have been in use since World War II, and their use is becoming increasingly widespread, particularly with the increasing importance of these systems in the operational environment. This thesis comprehensively examines the electromagnetic interference that may arise when radar and EW systems are planned to be deployed in close proximity in the operational area. This study evaluates the interaction between radar and EW systems using parameters such as frequency domain, time domain, and antenna beam overlap. Spectral overlap, harmonic components, and power density distributions were examined in frequency domain analyses, and the possibility of overlap between radar scanning characteristics in the time domain was investigated. Furthermore, main beam and sidelobe overlap ratios were calculated to determine the contribution of antenna beam structures to the interaction. Safe distance analyses using real radar and EW parameters revealed that detection performance could be significantly degraded in some scenarios. The results demonstrate the critical importance of pre-analyzing interaction risks and determining appropriate deployment strategies in operational environments where radar and EW systems are used together.