Konik taramalı radarlarda Otomatik Kazanç Kontrol (AGC) devresinin karıştırma sinyallerine karşı tepkisinin incelenmesi
Analysis the response of Automatic Gain Control (AGC) circuit to jammer signals in conical scan radars
  1. Tez No: 991688
  2. Yazar: AHMET TOPCUOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN TERZİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: AGC, Elektronik Harp, Radar, Radyo frekansı (RF), Sinyal İşleme, AGC, Electronic Warfare, Radar, Radio Frequency (RF), Signal Processing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
Özet
Radar, elektromanyetik dalgaları kullanarak nesnelerin konumunu, hızını, yönünü ve bazı fiziksel özelliklerine tespit edip izleyebilen sistemlerdir. Radar sistemleri hedeflerin mesafesine, radar kesit alanına (RCS), ortam yansımaları ve zayıflamasına bağlı olarak alıcı taraftaki sinyal seviyesi değişimini dengelemek ve sayısal olarak sinyal işlemede uygun dinamik aralıkta kalmasını sağlamak için Otomatik Kazanç Kontrol (Automatic Gain Control, AGC) devrelerini kullanır. AGC devre kazancını göreceli bir sabit çıkış sinyali halinde sürdürmesi amacıyla gerekli ayarlamaları sağlar. Böylesi bir ayarlama sistem girişinde sinyal seviyesinden bağımsız olarak çıkışta sabit genlikte bir sinyal seviyesi elde etmeyi amaçlar. Özellikle askeri radar sistemlerinin tespit kararlılığı yalnızca mesafe ve ortam özelliklerine bağlı olarak değil aynı zamanda Elektronik Harp (EH) ortamında maruz kalınan karıştırma sinyallerine rağmen sürdürülmelidir. Bu tezin amacı bir radar alıcısında modellenen AGC devresinin karıştırma sinyaline karşı davranışının incelenmesini MATLAB ortamında göstermektir.
Özet (Çeviri)
Radar is a system that can detect and track the position, speed, direction and some physical properties of objects using electromagnetic waves. Radar systems use Automatic Gain Control (AGC) circuits to balance the signal level change on the receiver side depending on the distance of the targets, radar cross section (RCS), ambient reflections and attenuation and to ensure that it remains in the appropriate dynamic range in digital signal processing. The AGC circuit provides the necessary adjustments to maintain the gain as a relatively constant output signal. Such an adjustment aims to obtain a constant amplitude signal level at the output regardless of the signal level at the system input. In particular, the detection stability of military radar systems should be maintained not only depending on the distance and environmental characteristics but also despite the jamming signals exposed in the Electronic Warfare (EW) environment. The aim of this thesis is to show the behavior of the AGC circuit modeled in a radar receiver against the jamming signal in the MATLAB environment.