Science and art center mathematics teachers' perceptions of differentiated instruction
Bilim ve sanat Merkezi matematik öğretmenlerinin farklılaştırılmış öğretim algıları
  1. Tez No: 991686
  2. Yazar: İREM YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN KÜRŞAT ERBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Yetenekli Öğrencilerin Eğitimi, Farklılaştırılmış Öğretim, Öğretim Uygulaması, Bilim ve Sanat Merkezi, Matematik Öğretmenleri, Gifted Education, Differentiated Instruction, Instructional Practice, Science and Art Center, Mathematics Teachers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Öğrencilerin farklı öğrenme ihtiyaçlarına cevap veren farklılaştırılmış öğretim (FÖ), özel yetenekli bireylerin eğitiminde kritik bir öneme sahiptir. Türkiye'de Bilim ve Sanat Merkezleri bu gereklilikleri yerine getirmeyi ve öğrencilerin potansiyellerini ortaya çıkarmalarına ve geleceğe katkıda bulunacak bireyler olmalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, Ankara'daki Bilim ve Sanat Merkezlerinde görev yapan matematik öğretmenlerinin farklılaştırılmış öğretime ilişkin algılarını ve bu yaklaşımın uygulanabilirliğini incelemektir. Bu amaca yönelik nitel araştırma yöntemlerinden toplu vaka (durum) çalışması deseni kullanılmıştır. Çalışmanın verileri, Ankara'daki Bilim ve Sanat Merkezlerinde görev yapan sekiz matematik öğretmeninden amaçlı örnekleme yöntemiyle toplanmış; veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Toplanan veriler tematik analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Tüm katılımcılar, öğrencilerinin hepsinin aynı şekilde öğrenmediğini ve eğitim sürecinin farklılaştırılması gerektiğini kabul etmektedir. Bulgular, öğretmenlerin farklılaştırılmış öğretimi kavramsal düzeylere göre farklı şekillerde uyguladığını ve temel olarak içerik ve süreç farklılaştırmasına odaklandığını göstermiştir. Ayrıca, bu sürecin öğrenci farklılıkları, zaman ve süreç yönetimi, aile ve sosyoekonomik faktörler, kurumsal ve fiziksel kısıtlamalar, materyal ve kaynak yönetimi gibi çeşitli zorluklarla yürütüldüğü belirlenmiştir. Bu bulgular, farklılaştırılmış öğretimle en çok ilgilenen ve bilgili olması beklenen grup olan fen ve sanat merkezlerinde çalışan matematik öğretmenlerinin algı ve pratik deneyimlerine katkıda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Differentiated instruction (DI), which addresses students' diverse learning needs, is critical in the education of gifted individuals. In Türkiye, Science and Art Centers aim to fulfill these requirements and help students reveal their potential and become individuals who will contribute to the future. This study aims to examine the perceptions of mathematics teachers working in Science and Art Centers in Ankara regarding differentiated instruction and its applicability. A collective case study, a qualitative research design suitable for this purpose, was employed. Data were collected through semi-structured interviews with eight mathematics teachers at Science and Art Centers in Ankara, who were purposively sampled. The collected data were analyzed using thematic analysis. All participants acknowledged that their students do not all learn in the same way and that instruction should be differentiated. The findings revealed that teachers' use of DI varied by conceptual level and was primarily implemented through content and process differentiation. The study also showed that this process is executed with several difficulties, particularly those related to student differences, time and process management, family and socioeconomic factors, institutional and physical constraints, and material and resource management. These findings contribute to the understanding of the perceptions and practical experiences of mathematics teachers working at Science and Art Centers, a group critically involved in and expected to be knowledgeable about DI.