Obsesif kompulsif bozuklukta duygu düzenleme güçlüğü ve üst bilişin nörokognisyon üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of emotion regulation difficulties and metacognition on neurocognition in obsessive-compulsive disorder
- Tez No: 991704
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BALTACİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Obsesif Kompulsif Bozukluk, Duygu Düzenleme, Üst Biliş, Nörokognisyon, Yürütücü İşlev, Obsessive-Compulsive Disorder, Emotion Regulation, Metacognition, Neurocognition, Executive Function
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, obsesif kompulsif bozukluk (OKB) tanılı bireylerde duygu düzenleme güçlüğü (DDG) ve üst bilişin nörokognitif işlevler üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya, Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı 5. baskı (The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders Fifth Edition (DSM-5)), tanı ölçütlerine göre OKB tanısı almış 50 hasta ve herhangi bir psikiyatrik bozukluk tanısı bulunmayan 47 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Katılımcılara sosyodemografik bilgi formu, Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği (Y-BOCS), Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği (DDGÖ), Üst Biliş Ölçeği (ÜBÖ-30) ve Nöropsikolojik test bataryası uygulanmıştır. Bulgular: Hasta grubunda DDGÖ ve ÜBÖ-30 puanları kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Nöropsikolojik testlerde ise OKB grubunun dikkat, yürütücü işlev, bellek ve öğrenme performanslarında kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük olduğu görülmüştür. Regresyon analizlerinde DDGÖ puanlarının özellikle Stroop 5 alt testi performansını anlamlı biçimde yordadığı görülmüştür. Ancak ÜBÖ-30 puanlarının nörokognitif testler üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamıştır. Sonuç:OKB hastalarında duygu düzenleme güçlüğü ve işlevsel olmayan üst bilişsel stratejilerin nörokognitif performansla kısıtlı miktarda ilişkili olduğu, ancak DDG'nin özellikle bilişsel ketlenme alanında belirgin etkiler gösterdiği sonucuna varılmıştır. Bulgularımız OKB'li hastalara duygu düzenleme, üst biliş stratejileri ve bilişsel işlevler açısından bütüncül yaklaşılmasını destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine the effects of emotion regulation difficulties and metacognition on neurocognitive functions in individuals with obsessive-compulsive disorder (OCD). Method: The study included 50 patients diagnosed with OCD according to The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders Fifth Edition (DSM-5) criteria and 47 healthy controls with no psychiatric diagnosis. Participants were administered a sociodemographic information form, Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale (Y-BOCS), Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS), Metacognitions Questionnaire (MCQ-30), and a neuropsychological test battery. Results: The OCD group had significantly higher DERS and MCQ-30 scores compared to the control group. Neuropsychological assessments revealed that the OCD group performed significantly lower in attention, executive function, memory, and learning tasks. Regression analyses showed that DERS scores significantly predicted performance on Stroop 5, whereas MCQ-30 scores had no significant effect on neurocognitive tests. Conclusion: In OCD patients, emotion regulation difficulties and dysfunctional metacognitive strategies were found to be only partially associated with neurocognitive performance, but emotion regulation difficulties showed a prominent influence on cognitive inhibition. These findings support a holistic approach to OCD treatment addressing emotion regulation, metacognitive strategies, and cognitive functioning together.