Yaşlılarda dehidratasyon ve fonksiyonel bağımlılık ve bakım verenin tükenmişliği
Dehydration and functional dependence in the elderly and caregiver burnout
  1. Tez No: 991705
  2. Yazar: ŞAİKA YURDAKUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı, dehidratasyon, fonksiyonel bağımlılık, bakım veren tükenmişliği, birinci basamak, Older adults, dehydration, functional dependency, caregiver burnout, primary care
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, toplumda yaşayan yaşlı bireylerde dehidratasyonun fonksiyonel bağımlılık ve bakım veren tükenmişliği ile ilişkisini incelemek ve dehidratasyon riskinin yalnızca biyokimyasal göstergelerle değil, fonksiyonel ve psikososyal bileşenlerle birlikte değerlendirilmesinin önemini ortaya koymaktır. Yöntem: Bu kesitsel tanımlayıcı çalışma, birinci basamak sağlık hizmetleri kapsamında 65 yaş ve üzeri 400 birey ile yürütülmüştür. Katılımcıların fonksiyonel durumları Kalk–Yürü Testi (KYT), Otur–Kalk Testi (OKT), Katz Günlük Yaşam Aktiviteleri (ADL) ve Lawton–Brody Aletli Günlük Yaşam Aktiviteleri (IADL) ölçekleri ile değerlendirilmiştir. Dehidratasyon, klinik dehidratasyon tarama ölçeği ve hesaplanmış serum osmolaritesi ile belirlenmiştir. Depresif belirtiler Geriatrik Depresyon Ölçeği (GDÖ), bakım veren tükenmişliği ise Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MBI) ile ölçülmüştür. Bulgular: Katılımcıların %34,8'inde yüksek düşme riski, %31,3'ünde düşük otur–kalk performansı ve %35,3'ünde depresif belirti saptanmıştır. KYT ve OKT'de riskli bulunan bireylerde dehidratasyon ve bakım veren tükenmişliği düzeyleri anlamlı olarak daha yüksek, ADL puanları ve serum osmolarite değerleri ise daha düşük bulunmuştur (p<0,05). Çoklu doğrusal regresyon analizinde dehidratasyon puanlarını açıklamada BKİ'nin pozitif, Katz ADL puanının ise negatif yönde bağımsız olarak ilişkili olduğu saptanmıştır. Serum osmolaritesi demografik ve sosyodemografik değişkenlere göre anlamlı farklılık göstermemiştir. Sonuç: Bu çalışma, yaşlı bireylerde dehidratasyonun yalnızca biyokimyasal bir sorun değil; fonksiyonel bağımlılık, mobilite kısıtlılığı ve psikososyal durumla yakından ilişkili, çok boyutlu bir klinik durum olduğunu göstermektedir. Dehidratasyon riskinin değerlendirilmesinde laboratuvar temelli yaklaşımlara ek olarak fonksiyonel testler ve psikososyal değerlendirmelerin birlikte kullanılması, birinci basamak ve geriatri pratiğinde erken tanı ve önleyici müdahaleler açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the association between dehydration, functional dependency, and caregiver burnout among community-dwelling older adults, and to emphasize the importance of evaluating dehydration risk using functional and psychosocial parameters in addition to biochemical measures. Methods: This cross-sectional descriptive study was conducted with 400 individuals aged 65 years and older within the scope of primary care services. Functional status was assessed using the Timed Up and Go (TUG) test, Sit-to-Stand (STS) test, Katz Activities of Daily Living (ADL) scale, and Lawton–Brody Instrumental Activities of Daily Living (IADL) scale. Dehydration was evaluated using a clinical dehydration screening scale and calculated serum osmolarity. Depressive symptoms were assessed with the Geriatric Depression Scale (GDS), and caregiver burnout was measured using the Maslach Burnout Inventory (MBI). Results: High fall risk was identified in 34.8% of participants, low sit-to-stand performance in 31.3%, and depressive symptoms in 35.3%. Participants classified as high risk according to TUG and STS tests had significantly higher dehydration and caregiver burnout scores, while ADL scores and serum osmolarity levels were significantly lower (p<0.05). In multivariable linear regression analysis, body mass index (BMI) was independently and positively associated with dehydration, whereas ADL score was independently and negatively associated. Serum osmolarity did not differ significantly according to demographic or sociodemographic characteristics. Conclusion: This study demonstrates that dehydration in older adults is not merely a biochemical imbalance but a multidimensional clinical condition closely related to functional dependency, mobility limitations, and psychosocial factors. Incorporating functional mobility assessments and psychosocial evaluation alongside laboratory measures may improve early detection and preventive strategies for dehydration in primary care and geriatric practice.