Yabancılar İçin Türkçe öğretimi ders kitaplarında sözcük öğretimi
Vocabulary teaching in textbooks used in teaching Turkish for foreigners
- Tez No: 991773
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAHİDE İREM AZİZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancılara Türkçe öğretimi, sözcük öğretimi, yabancılara Türkçe öğretimi ders kitap, Teaching Turkish to foreigners, vocabulary teaching, teaching Turkish to foreigners textbooks
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancılara Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancılara Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Araştırma Konusunun Tanımı: Yabancılara Türkçe öğretimi ders kitapları olan Yunus Emre enstitüsü, Yedi İklim, Gazi Tömer ve Yeni Hitit kitapları inceledik her dört yayınevindeki toplam etkinlik sayılarının ve oranları tespit ettik. Gazi Yabancılar İçin Türkçe: Yeni Hitit yabancılara Türkçe: % 20) olduğu gördük Ancak Gazi tömer yabancılara Türkçe kitaplarındaki ekinlik sayısı diğer Yabancılar İçin Türkçe Ders Kitaplarındaki etkinliklerin oranından, Fazladır. Bu farkın, Gazi Tömer Yabancılara Türkçe kitabında görsel etkinliklerin çok fazla olmasıdır her ünite 4 ayrı metin ve bu metinlerden sonra Okuma, Anlama, Dinleme, konuşma yazma etkinliklerine çok fazla yer verilip sözcük öğretimi yapılmasi amaçlanmıştır. Her yönden Türkçe öğretilmeye çalışılmıştır. Konuşma ve yazma becerisi geliştirmek istenmiştir. Her yayınevinin kitaplarındaki sözcük öğretimi karşılaştırıp Her dört yayınevinin kitaplarındaki sözcük dağılımı inceleyip tablolar halinde oluşturduk. Hangi etkinliklerde hangi kelime öğretilmeye çalışılmıştır gösterdik. Yabancılara Türkçeöğretimi alanında hazırlanan kitap setlerindeki metinlerde geçen kelimelerin etkinliklere göre dağılımı ve bu dağılımın hangi frekanslarda öğretildiğini tespit ettik.
Özet (Çeviri)
Assessment of Textbooks for Teaching Turkish as a Foreign Language in terms of Vocabulary Teaching Abstract People are becoming interested and interested in learning languages in the globalized world order. The child learning his native language has revealed the second learning obligation in his life to communicate with people of different nationalities. This is because there are communities from different countries around. Another reason is that with the development of technology, the child who is curious about foreign series and programs needs a second language. The developing world and the global economy have involuntarily made a second language mandatory because their construction increased interaction in the world. Many societies around the world have attempted to teach their language to foreigners. Looking at the tables, it is seen that the total number of events and rates in both publishing houses are different from each other Turkish for Gazi Foreigners: 40, Turkish for Istanbul Foreigners: 20%). However, the number of Turkish books in Gazi Tumer foreigners is more than the rate of activities in Turkish Textbooks for Istanbul Foreigners. This difference is that there are a lot of visual activities in the book Turkish to Gazi Tumer Foreigners, each unit is 4 separate texts and after these texts, Reading, Understanding, Listening, speaking writing activities are given a lot of space and reinforced. Turkish was tried to be taught in every way. It is aimed to develop the ability to speak and write.