Tespih ağacı (Melia azedarach) meyvelerinden elde edilen ekstraktlar ile ağaç malzemenin korunabilirliğinin incelenmesi
Investigation of the preservatability of wooden materials with extracts obtained from the fruits of the rosary tree (Melia azedarach)
- Tez No: 991838
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YENİOCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Melia azedarach, Melia azedarach
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezin temel amacı, insan sağlığına zarar vermeyen ahşap koruyucu bir malzeme geliştirme arayışıdır. Bu bağlamda, tespih ağacı (Melia azedarach L.) meyvelerinden elde edilen ekstraktların saf su ile karıştırılarak, ahşap zararlılarına karşı dayanıklı yeni bir doğal emprenye malzemesi geliştirilmesi hedeflenmiştir. Tespih ağacı meyve ekstraktları, böcek kovucu, tarım ilacı ve farmakolojik alanlardaki etkinliğini gösteren mevcut araştırmalarla dikkat çekmektedir. Bu çalışmanın başarısı, doğal bir koruyucu madde kullanarak insan ve çevre sağlığına zararsız olmasının yanı sıra, ülke ekonomisine de önemli katkılar sunma potansiyeli taşımaktadır. Çalışma kapsamında, ağaç malzeme olarak sarıçam (Pinus sylvestris L.) ve kayın (Fagus orientalis) türleri kullanılmıştır.Tespih ağacı meyvelerinden elde edilen ekstraktlar, %10, %25 ve %50 oranlarında saf su ile karıştırılarak daldırma yöntemleriyle ağaç malzeme örneklerine uygulanmıştır. Uygulama yapılan ahşap malzemeler yıkanma testleri, su alma testleri, mantar dayanım ve antibakteriyel aktivite testlerine tabi tutularak tespih ağacı meyvelerinin koruma performansları belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, ekstrakt oranı arttıkça, çürüklük mantarlarına karşı dayanımın arttığı, su alma oranının azaldığı gözlenmiştir. Tespih ağacı meyvelerinden elde edilecek doğal ve çevre dostu ahşap koruyucuların sentetiklere alternatif olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis's primary goal is to create a wood preservative that is safe for human health. In this case, the goal was to combine extracts from Melia azedarach L. fruits with pure water to create a novel natural impregnation material resistant to wood pests. Research has shown that Melia azedarach L. fruit extracts are effective in the fields of pharmacology, insect repellent, and pesticides. By employing a natural preservative, the study's success has the potential to significantly boost the country's economy while also posing no risk to human or environmental health. The wood used in this study was beech (Fagus orientalis) and Scots pine (Pinus sylvestris L.). Melia azedarach L. fruit extracts were applied to wood material samples using the dipping method after being combined with pure water at concentrations of 10%, 25%, and 50%. To find out how well Melia azedarach L. tree fruits protected the wood materials, tests for leaching, water absorption, rot fungus resistance, and antibacterial activity were conducted. The results showed that the water absorption rate decreased and the resistance to decay fungi increased as the extract ratio increased. Melia azedarach L. fruits are thought to provide natural, eco-friendly wood preservatives that could replace synthetic ones.