Termal çevrim yaşlanmasına maruz kalan nanoselüloz takviyeli ABS nanokompozitlerin mekanik ve termal özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the mechanical and thermal properties of nanocellulose-reinforced ABS nanocomposites subjected to thermal cycling aging
- Tez No: 991837
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN SEPETÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Metalurji Mühendisliği, Bilim ve Teknoloji, Polymer Science and Technology, Metallurgical Engineering, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Kompozit polimerler, Lif takviyeli polimerler, Polimer kompozitler, Composite polymers, Fiber reinforced polymers, Polymer composites
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmadaki ana hedef, nano boyutundaki selüloz (nanoselüloz elyaf) partikülleri takviye edilmiş Akrilonitril Bütadien Stiren (ABS) kompozitlerin termal çevrim yaşlanmasına bağlı mekanik ve termal davranışlarını kapsamlı bir şekilde incelemektir. Yapılan çalışma çerçevesinde, ağırlıkça %0, %0,125, %0,25, %0,5 ve %1,0 oranlarında nanoselüloz elyaf içeren nanokompozit numuneler üretilmiştir. Üretilen bu numuneler, termal yaşlanmayı simüle etmek amacıyla 150, 300, 450, 600 çevrim sayılarında hızlandırılmış çevrimsel termal yaşlandırma süreçlerine maruz bırakılmıştır. Çevrimsel termal yaşlandırma süreçlerinin tamamlanmasının ardından, nanokompozitlerin mekanik performansı; çekme, eğme, darbe, sertlik testleri ile değerlendirilmiştir. Ayrıca, numunelerin termal karakterizasyonu için FTIR, DSC ve TGA/DTA analizleri gerçekleştirilmiştir. Ek olarak, kırılma yüzeyleri SEM analizi ile detaylı incelenmiştir. Deneysel sonuçlar, nanoselüloz elyaf takviyeli ABS nanokompozitlerin mekanik performansının ve termal yaşlanma direncinin yaşlanma çevrimine ve takviye oranına bağlı olarak değiştiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to comprehensively investigate the mechanical and thermal behavior of Acrylonitrile Butadiene Styrene (ABS) composites reinforced with nano-sized cellulose (nano-cellulose fiber) particles under thermal cycling aging. Within the scope of this study, nanocomposite samples containing 0%, 0.125%, 0.25%, 0.5%, and 1.0% nano-cellulose fiber by weight were produced. These samples were subjected to accelerated cyclic thermal aging processes at 150, 300, 450, and 600 cycles to simulate thermal aging. After completing the cyclic thermal aging processes, the mechanical performance of the nanocomposites was evaluated using tensile, flexural, impact, and hardness tests. Additionally, FTIR, DSC, and TGA/DTA analyses were performed for the thermal characterization of the samples. Furthermore, the fracture surfaces were examined in detail using SEM analysis. The experimental results reveal that the mechanical performance and thermal aging resistance of nanocellulose fiber-reinforced ABS nanocomposites vary depending on the aging cycle and reinforcement ratio.