Adli muhasebe kapsamında uzman tanıklık ve bilirkişilik müessesesinin Türk hukuk sistemine göre değerlendirilmesi
Evoliotion of the institution of expert witnessing and expert witnessing within the scope of forentic accounting according to the Turkish legal system
- Tez No: 991866
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Adli Muhasebe, Bilirkişi, Bilirkişilik, Uzman Tanıklık, Forensic Accounting, Expert, Expert Witness, Expert Testimony
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Adli muhasebe, denetim ile araştırma metodlarının birlikte kullanılması ile yasal sorunların çözülmesi sürecidir. Dünya'da ve ülkemizde finans ile ekonomiye ilişkin suistimallerin ve anlaşmazlıklarınartması ve daha kompleks hale gelmesiyle adli muhasebe alanı ve kavramının önemi giderek artmaktadır. Ülkemiz uygulamasında adli muhasebeciliğin en önemli ve en yaygın çalışma alanı bilirkişiliktir. Bilirkişi; en kısa tanımıyla hakim veya savcıların hukuk bilgisinin kapsamında olmayan, çözülmesi uzmanlık ile özel ve teknik bilgi gerektiren davalarda bilgisine başvurulan ve o konunun uzmanı olan kişi ya da kişilerdir. Bilirkişiliğin amacı, yargılama sürecinde uzmanlıkları dahilindeki özel ve teknik konularda hakimlere destek sağlamaktadır. Uygulamada, uzmanlık, alt uzmanlık alanlarıyla davalarda oluşan kompleks uyuşmazlıkların artması bilirkişilik kurumunun önemini arttırmıştır. Bilirkişilik denince aklımıza tarafsızlık, güvenirlirlik, etik gibi bazı hususlar gelmektedir. Bu husus ve olgular bilirkişiliğin zorunlu ilkeleridir. Çünkü bu ilke ve standartların varlığı yargılama için de oldukça önemlidir.Ancak adaletin sağlanabilmesi için hayati öneme sahip olan ve ayrılmaz bir parçası olan bilirkişilik uygulamasının ciddi sorunları bulunduğu da bir gerçektir. Bu sorunlar sadece bilirkişilik etik ilkeleriyle alakalı değildir. Özellikle muhasebe, finans ve denetim alanlarında bilirkişilerin teknik bilgisinin yetersizliği dava süreçlerini de olumsuz etkilemektedir.Dolasıyla adalet sistemi içindeki problemlereçözüm getirmesi beklenen kavramlardan birisi de uzman görüşü kavramıdır. Bu doğrultuda hazırlamış olduğum tez çalışmasında öncelikle adli muhasebenin kapsamı açıklanmış ve adli muhasebenin temel kavramlarından bir olan uzman tanıklık ile bilirkişilik arasındaki farklar mahkeme kararları incelenerek değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Forensic accounting is the process of resolving legal issues through the combined use of auditing and investigative methods. As financial and economic misconducts and disputes have increased worldwide and in Türkiye and have become more complex, the importance of the field and concept of forensic accounting has grown steadily. In practice in Türkiye, the most important and most common area of work for forensic accountants is expert witnessing. An expert witness can be defined, in its simplest terms, as a person or group of persons whose opinion is sought by judges or prosecutors in cases that require specialized and technical knowledge beyond the scope of legal expertise, and who possess expertise in the relevant subject matter. The purpose of expert witnessing is to provide support to judges during the judicial process on specialized and technical issues within the expert's field of competence. In practice, the increasing complexity of disputes arising in cases, together with the diversification of areas of expertise and sub-specializations, has further increased the importance of the institution of expert witnessing. When expert witnessing is mentioned, concepts such as impartiality, reliability, and ethics come to mind. These principles are mandatory foundations of expert witnessing, as the existence of such principles and standards is critically important for judicial proceedings. However, it is also a reality that the practice of expert witnessing—which is of vital importance for the administration of justice and constitutes an integral part of it—faces serious challenges. These problems are not limited solely to ethical principles. In particular, the insufficient technical knowledge of expert witnesses in the fields of accounting, finance, and auditing adversely affects judicial processes. Therefore, one of the concepts expected to contribute to the resolution of problems within the justice system is the concept of expert opinion. In this context, this thesis study first explains the scope of forensic accounting and then evaluates the differences between expert testimony and court- appointed expertise—both of which are fundamental concepts of forensic accounting— through an examination of court decisions.