Yalova'da su kültü
Water cult of Yalova
  1. Tez No: 991872
  2. Yazar: EZGİ ŞAHİN SEVDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA TAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyoloji, Folklore, Turkish Language and Literature, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Gelenekler, Geçiş ritüelleri, Halk bilimi, Halk inançları, Yalova, Yalova-Armutlu, Yalova-Termal, Traditions, Rites of passage, Folklore, Public beliefs, Yalova, Yalova-Armutlu, Yalova-Termal
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halkbilimi Bilim Dalı
Özet
Su, yaşamın kaynağıdır. Eski çağlardan bu yana suyun etrafında pek çok inanış ve ritüel meydana gelmiştir. Dünya mitolojilerinde, dinlerde ve çeşitli inanç sistemlerinde suyun kutsallığının ön plana çıktığı görülmektedir. Su kültü yalnızca yerel bir inanış sisteminde var olmamıştır. Kültürel etkileşimler göz önünde bulundurulduğunda, suyun toplumların kozmik düzeni algılayış biçimini, kutsalla kurdukları ilişkiyi ve ritüel pratiklerini şekillendiren temel bir kültürel kod olduğu ifade edilebilir. Evrensel mitlerde olduğu gibi, Türklerin kültürel hafızasında da su, yaratıcı, arındırıcı, dönüştürücü ve koruyucu nitelikleriyle merkezi bir sembolik unsurdur. Bu çalışma, Yalova'da yaşamın her anında mevcut uygulamalarda su kültünün izlerini halk bilimi açısından sistematik biçimde tespit etmeyi ve kayıt altına almayı amaçlamaktadır. Bölgenin şifalı suları ve sahil şeridi boyunca denizle doğrudan ilişki kuran coğrafyasında suya atfedilen kutsiyetin toplumsal pratik ve inanışlara yansıması bu çalışmanın zeminini oluşturmuştur. Araştırma sahasında gözlem ve görüşme teknikleri kullanılmış; suya dair çeşitli inanışlar, ritüeller, gelenekler, anlatmalar kayıt altına alınmıştır. Su kültüyle ilgili bu unsurların, kültürün dinamik yapısı ve dinî dönüşümlerin etkisiyle günümüzde varlıklarını nasıl sürdürdükleri de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Water is the source of life. Throughout history, numerous beliefs and rituals have emerged surrounding water. In the mythologies, religions, and various belief systems of the world, the sanctity of water has often been emphasized. The water cult has not existed solely within local belief systems. Considering cultural interactions, it can be stated that water is a fundamental cultural code that shapes societies' perception of cosmic order, their relationship with the sacred, and their ritual practices. As in universal myths, water is also a central symbolic element in the cultural memory of the Turks, characterized by its creative, purifying, transformative, and protective qualities. This study aims to systematically identify and document traces of the water cult in the everyday practices of life in Yalova, from the perspective of folk science. The sacred waters of the region and its geographical location, directly connected to the sea, form the foundation of the study, exploring how the sanctity of water is reflected in social practices and beliefs. Observational and interview techniques were employed in the research, and various beliefs, rituals, traditions, and narratives related to water were recorded. The study also examines how these elements of the water cult continue to exist in the present day, influenced by the dynamic structure of culture and religious transformations.