Öğretmenliğin prekarizasyonu: Kamuda sözleşmeli ve ücretli çalışma üzerine inceleme
Precarization of teaching: Rewiew on contracted and paid work in the public sector
- Tez No: 991871
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BERKAY AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Eğreti istihdam, Neo-liberalizm, Prekarya, Öğretmenlik, Precarious employment, Neo-liberalism, Precariat, Teaching
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, geç kapitalist dönemde emeğin istihdam edilme biçimlerindeki farklılaşmanın öğretmenlik mesleği üzerinde inşa ettiği yapısal kırılganlığa prekarizasyon olgusu etrafında teorik çerçeve çizmeyi amaçlamaktadır. Erken modern dönemin klasik istihdam biçimlerine içkin emeğin güvence ve istikrarlılık üzerinde temellenişi fikrinin esneklik rejimleriyle birlikte çözülmesiyle öğretmenlik mesleği süreksizleştirilmiş ve kırılgan bir pozisyona sürüklenmiştir. Söz konusu pozisyon, sosyolojik açıdan bir dizi problematiği doğurmuştur. Artık öğretmenler, toplumun norm ve değerlerinin yeniden üretilmesini sağlayacak alışılagelmiş misyonlarından koparak neoliberal rasyonalite tarafından kuşatılmış bir güvencesizliğin öznesi olarak varlık göstermektedir. Bu araştırmanın ulusal ölçekte önemi haizdir. Çünkü prekarizasyon olgusu toplumsal yapının her katmanında varlığını her geçen gün giderek daha çok hissettirmektedir. Bu zamana kadar prekarya hakkında yapılan çalışmalar, bilhassa emeğin kullan-at tarzı istihdam edilme biçimlerine yoğunlaşmıştır. Ancak prekarizasyon olgusu, yalnız çalışma hayatına ilişkin güvence kayıplarıyla sınırlı kalmamalıdır. O, siyasi, ekonomik, sosyolojik ve psikolojik açıdan multidisipliner bir perspektifle ele alınması gereken bir konudur. Bu araştırmada tarih boyunca toplumların kendilerini yeniden ürettiği eğitim kurumlarının ve sembolik sermayeye sahip olan 'öğretmenlik' mesleğinin neoliberal politikaların ayyuka çıkmasıyla paralel olarak ortaya çıkan prekarizasyon olgusuna tabi olduğunu varsayılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to draw a theoretical framework around the phenomenon of precarization, which is the structural fragility created by the differentiation in the forms of employment of labor in the late capitalist period on the teaching profession. The idea that labor is based on structural security and stability, inherent in the classical professional definitions of the early modern period, was dissolved with the emergence of flexibility regimes, and the teaching profession was dragged into a discontinuous and fragile position. This position has given rise to a series of sociological problems. Teachers are now breaking away from their traditional roles and missions that will ensure the reproduction of the norms and values of society and are now the subjects of insecurity surrounded by neoliberal rationality. This research topic has importance on national, global and individual scales. Because the phenomenon of precarization makes its presence felt more and more every day in every layer of the social structure. This phenomenon, which affects educational institutions, should be taken into consideration on a national and international scale. Studies on the precariat to date have focused particularly on the disposable forms of employment of labour. However, the phenomenon of precariousness should not be limited to the loss of security related to working life. It is an issue that needs to be addressed with a multidisciplinary perspective from a political, economic, sociological and psychological perspective. In this research, it is assumed that the educational institutions through which societies have reproduced themselves throughout history and the profession of 'teaching', which has a high social status and habitus, are subject to the phenomenon of precarization that emerged in parallel with the emergence of neoliberal policies.