Kastamonu tarihi hamamları
Historical baths of Kastamonu
- Tez No: 991887
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇETİNASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Kastamonu, Mimarlık, Su Yapıları, Hamam, Kastamonu, Architect, Water Structures, Hammam (Bath)
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
Özet
“Kastamonu Tarihi Hamamları”adlı doktora tezi; giriş, katalog, değerlendirme ve karşılaştırma ile sonuç olmak üzere dört ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde konunun tanımı, önemi ve sınırları belirtilmiş, konuyla ilgili yapılmış çalışmalar hakkında bilgi verilmiş ve tezde izlenen yöntem açıklandıktan sonra Kastamonu ilinin coğrafi konumu ve tarihçesi hakkında genel bilgiler sunulmuştur. İkinci bölüm, Kastamonu il ve ilçe merkezleri ile köylerinden günümüze ulaşan, kısmen ulaşan ve günümüze ulaşamamış olup seyahatnameler, tapu tahrir defterleri, vakfiyeler, şer'iyye sicilleri, arşiv vesikaları, sâlnâmeler, kitabeler, rölöve çizimleri, raporlar ve çeşitli araştırmalardan yararlanılarak varlığı tespit edilen toplam 72 tarihî hamamın tek tek ele alındığı katalog çalışmasından oluşmaktadır. Katalog, günümüze ulaşan hamamlar, günümüze kısmen ulaşan hamamlar ve günümüze ulaşamayan hamamlar olmak üzere üç alt başlık altında ele alınmış; her bir alt başlıktaki hamamlar kendi içerisinde alfabetik sırayla, sanat tarihi yöntemlerine göre hazırlanan katalog çalışmasında incelenmiştir. Katalogda hamamların yerleşim konumlarını gösteren haritalara da yer verilmiş, haritalar içerisindeki konumları kırmızı çerçeve ile belirginleştirilmiştir. Hamamlara dair özgün çizimler ve güncel fotoğraflar ise tez sonunda verilmiştir. Üçüncü bölüm, araştırma kapsamında ele alınan hamamların plan tipolojisi, mekân dağılımı, malzeme ve teknik, strüktür elemanları, örtü elemanları, giriş açıklıkları, kubbe geçişleri, aydınlatma, süsleme ve kitabeler alt başlıklarıyla incelendiği değerlendirme ve karşılaştırma bölümüdür. Dördüncü bölüm ise araştırma kapsamında elde edilen yeni bilgiler ışığında Kastamonu il sınırları içerisinde tespiti mümkün olan tarihi hamamların, Türk Hamam Mimarisi içindeki yeri ve öneminin ortaya konulduğu sonuç bölümünü oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The doctoral thesis entitled“Historical Baths of Kastamonu”consists of four main sections: introduction, catalog, evaluation and comparison, and conclusion. In the introduction section, the definition, importance and boundaries of the subject are specified, information is given about the studies conducted on the subject and after explaining the method applied in the thesis, general information is presented about the geographical location and history of Kastamonu province. The second part consists of a catalogue study where a total of 72 historical baths in Kastamonu province and district centers and villages, which have survived to the present day, partially survived, and have not survived to the present day, have been identified based on travel books, land registers, foundation deeds, sharia records, archive documents, yearbooks, inscriptions, survey drawings, reports, and various researches, are discussed one by one. The catalogue is divided into three subheadings: extant bathhouses, partially extant bathhouses, and non-existent bathhouses. Each bathhouse is presented in alphabetical order within the catalogue, which is prepared using art historical methods. The catalogue includes maps showing the bathhouses' locations, and their locations are highlighted with red frames. Original drawings and contemporary photographs of the bathhouses are provided at the end of the thesis. The third section is an evaluation and comparison section where the baths covered within the scope of the research are examined under the subheadings of plan typology, place distribution, material and technique, structural elements, covering elements, entrance openings, dome transitions, lighting, ornamentation and inscriptions. The fourth section constitutes the conclusion, presenting the place and importance of historical baths that could be identified within the borders of Kastamonu province in Turkish bath architecture, in light of the new information obtained within the scope of the research.