Karayca Yedi Bilge hikâyesi (İbrani harflerinden aktarım - metin - sözlük - dizin)
The Seven Sages narrative in the Karaim language (Transliteration from the Hebrew alphabet – text – glossary – index)
- Tez No: 991930
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY ÇULHA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Karayca, Karayca
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma Kırım Karaycasıyla ve İbrani alfabesiyle kaleme alınmış olan Yedi Bilge hikâyesinin Latin alfabesine transkripsiyonlu aktarımını, metin tahlilini ve dizinini kapsamaktadır. Yedi Bilge hikâyesi, çerçeve hikâye biçiminde yazılmış bir hikâyedir. Bu hikâye tüm dünyada farklı dillerde, nazım ya da nesir formunda ve farklı isimlerde karşımıza çıkmaktadır. Birçok toplumda yer alan ve çalışmamızda yer verdiğimiz yedi bilge ve yedi sayısının sembolik değerleri ise oldukça dikkat çekicidir. Hikâyelerin kaynağı hakkında çeşitli görüşlere ve gerekçelere yer verilip bu hikâyelerin versiyonları tanıtılıp versiyonlar arasındaki farklara değinilmiştir. Karay Türkçesiyle yazılmış olan Yedi Bilge hikâyesinin söz konusu versiyonlardan Batı grubunda yer alan The Seven Sages of Rome'un Historia Septem Sapientum versiyonuna dâhil olduğu dayanaklarıyla tespit edilmiştir. Metin, motif yapısı bakımından da değerlendirilmiş; hikâyenin ortak anlatı şemaları, tekrar eden temaları ve kültürler arası dolaşımı motif tipleri aracılığıyla ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca eser, metinler arasılık açısından incelenmiş; diğer Yedi Bilge varyantlarıyla paylaştığı yapısal unsurlar ile Karayca versiyonun özgün yönleri belirlenmiştir. Son olarak hazırlanan dizinle, Karaycanın söz varlığına katkı sağlayacak kapsamlı bir kelime hazinesi ortaya konmuş; çalışma, Karayca, Karay edebiyatı, anlatı motifleri ve çerçeve hikâye geleneği üzerine araştırma yapanlar için önemli bir başvuru kaynağı niteliği kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study comprises the transcription of The Seven Sages story -originally written in Crimean Karaim using the Hebrew alphabet- into the Latin alphabet, together with its textual analysis and index. The Seven Sages narrative is a frame tale that appears across the world in various languages, in both verse and prose forms, and under different titles. The Seven Sages and the symbolic significance of the number seven, which appear in many societies, are particularly noteworthy; therefore, we also addressed these aspects in our study. In our study, we included various views and justifications regarding the origins of the stories, introduced their different versions, and highlighted the differences among these versions. Based on textual evidence, the Crimean Karaim version analyzed in this study has been identified as belonging to the Western group of these narratives, specifically corresponding to the Historia Septem Sapientum version of The Seven Sages of Rome. The text has also been evaluated in terms of its motif structure, revealing its common narrative patterns, recurring themes, and intercultural circulation through motif types. In addition, the work has been examined from an intertextual perspective, identifying both the structural elements it shares with other variants of The Seven Sages tradition and the distinctive features of the Karaim version. Finally, the index compiled for this study presents an extensive lexical inventory that contributes to the vocabulary of Karaim. As such, this work serves as an important reference for researchers studying Karaim language, Karaim literature, narrative motifs, and the frame-tale tradition.