İşlevini yitirmiş ofislerin otel yapıları için yeniden kullanılması
Ransforming functionally vacant office buildings into hotel uses through adaptive reuse
  1. Tez No: 991929
  2. Yazar: ASYANUR AZAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT BAŞDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Oteller, Hotels
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Konut Üretimi ve Yapım Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Günümüzde kentlerin ekonomik, toplumsal ve mekânsal koşullarda hızla dönüşüm geçirmesi, mevcut yapı stoğunun kullanım biçimlerinde de belirgin değişimlere neden olmaktadır. Özellikle pandemi sonrası gelişen hibrit ve uzaktan çalışma pratikleri, birçok ofis binasının işlevsel kullanımını azaltmış ve bu yapıların büyük kısmını atıl konuma sürüklemiştir. Öte yandan, son yıllarda gözlemlenen turizmdeki artış eğilimi ve konaklama gereksinimi, bu yapıların işlev dönüşümlerini alternatif bir çözüm haline getirmiştir (Remoy, 2010) Bu tez, İstanbul'daki atıl ofis yapılarının, konaklama işlevine dönüştürülme potansiyelini hem mekânsal hem de sosyoekonomik boyutlarıyla ele alarak; sürdürülebilir ve işlevsel yeniden kullanım stratejilerini tartışmaktadır. Araştırma dahilinde, yapı yaşam döngüsü, mekânsal esneklik ve dönüşüm fizibilitesi gibi kavramlar üzerinden ofis binalarının mimari ve teknik dönüşüm kapasiteleri incelenmiş, konaklama yapılarının planlama ilkeleri ile karşılaştırmalı analizler yapılmıştır (Vassigh, Fuller & Doering, 2021). İstanbul'da ofis boşluk oranlarının yüksek seyrettiği alanlarla yoğun turistik aktivitelerin bulunduğu bölgeler mekânsal olarak analiz edilerek, dönüşüm için uygun çakışma noktaları tespit edilmiştir. Ek olarak, İstanbul'daki konaklama ihtiyacına ilişkin talep artışı ve mevcut otel arzının mekânsal dağılımı TÜİK ve TÜROB kaynaklı veriler ışığında analiz edilmiştir. Son olarak uluslararası ölçekte başarılı bir ofis – otel dönüşüm uygulaması olan Hotel Marcel hedef yapı olarak seçilerek case study süreci yürütülmüştür. Elde edilen bulgular, mevcut taşıyıcı sistemleri ve mimari düzenlemeleri dönüşüme elverişli olan, yapısal ömrünü henüz doldurmamış ofis yapıların otel fonksiyonuna uyarlanabileceğini göstermektedir. Bu dönüşüm süreci sadece fiziksel bir müdahale olarak değil, bununla beraber şehirde ekonomik değer oluşturan, çevresel açıdan sürdürülebilir ve kullanıcı deneyimini iyileştiren bir strateji olarak görülmektedir. Bu tez, günümüz kentlerinin artan konaklama ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak; atıl ofis yapılarını, bütüncül bir yeniden kullanım senaryosu çerçevesinde değerlendirmenin mümkün olduğunu vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, the rapid transformation of cities in terms of economic, social, and spatial conditions leads to significant changes in the usage patterns of existing building stock. In particular, hybrid and remote working practices that have become widespread after the pandemic have reduced the functional use of many office buildings, rendering a large portion of them obsolete. Meanwhile, the recent upward trend in tourism and the growing demand for accommodation have positioned these functionally idle structures as alternative solutions for adaptive reuse (Remoy, 2010). This thesis explores the potential for transforming vacant office buildings in Istanbul into accommodation facilities by examining the issue through both spatial and socio-economic dimensions, and discusses sustainable and functional reuse strategies. Within the scope of the study, the architectural and technical transformation capacities of office buildings are evaluated through concepts such as building life cycle, spatial flexibility, and conversion feasibility, while comparative analyses are conducted with the planning principles of hospitality buildings (Vassigh, Fuller & Doering, 2021). Spatial analyses are carried out to identify areas in Istanbul where high office vacancy rates overlap with regions of intensive tourist activity, thereby determining suitable convergence points for transformation. Furthermore, the increasing demand for accommodation and the spatial distribution of existing hotel supply in Istanbul are analyzed based on data provided by TÜİK and TÜROB. The findings reveal that office buildings with structural systems and architectural configurations suitable for adaptation, and which have not yet reached the end of their physical life span, can be transformed into hotel facilities. This transformation process is not merely a physical intervention, but also a strategy that creates economic value, promotes environmental sustainability, and enhances user experience within the urban context. This thesis emphasizes that it is possible to evaluate vacant office buildings within the framework of an integrated reuse scenario to address the growing accommodation needs of contemporary cities.