Restoran atmosferinin marka sadakatine etkisinde algılanan fiyat adaletinin aracılık rolü: Ankara masstige restoranlar örneği
The effect of restaurant atmosphere on customer loyalty and the medation role of perceived price fairness: The case of masstige restaurants in Ankara
- Tez No: 991943
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Pazarlamama, Demarketing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
Özet
Günümüzde restoran tercihleri, yalnızca yiyecek ve içecek kalitesiyle değil, mekânın atmosferi, fiyat politikalarının adil bulunması ve müşteride bıraktığı bütüncül deneyimle şekillenmektedir. Bu doğrultuda“prestij”ile“ulaşılabilirlik”unsurlarını bir araya getiren masstige restoranlar, özellikle büyük şehirlerde yükselen bir tüketim alanı hâline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, Ankara'daki masstige restoran müşterilerinin restoran atmosferine, algılanan fiyat adaletine ve müşteri sadakatine ilişkin algılarını incelemek; bu değişkenler arasındaki yönlü ilişkileri ve aracılık etkilerini ortaya koymaktır. Araştırmada nicel yöntem benimsenmiş ve veri toplama sürecinde çevrim içi anket kullanılmıştır. 403 katılımcıdan elde edilen veriler, Yapısal Eşitlik Modellemesi yaklaşımının PLS-SEM yöntemiyle analiz edilmiştir. Ölçüm modeliyle birleşme ve ayrışma geçerliği ile iç tutarlık güvenirliği test edilmiştir. Yapısal modelle de araştırma ipotezleri sınanmıştır. Bulgular, restoran atmosferi boyutlarından aydınlatma ve yemek ekipmanları hariç diğer boyutların müşteri sadakati üzerinde, tüm boyutlarında algılanan fiyat adaleti üzerinde pozitif yönde etkileri olduğuğu ortaya çıkarmıştır. Algılanan fiyat adaletinin de müşteri sadakati üzerinde pozitif yönde etkileri tespit edilmiştir. Algılanan fıyat adaletinin restoran atmosferi boyutlarıyla (tesis estetiği, aydınlatma, ambiyans, yemek ekipmanları, personel, genel plan ve düzen) müşteri sadaki arasındaki ilişkiye aracılık ettiği gözlemlenmiştir. Çalışma sonuçlarının, masstige restoran kavramının Türk literatürüne uyarlanması açısından teorik katkı sunabileceği değerlendirilmektedir. Ankara örneği üzerinden fiyat adaletinin yerel tüketici davranışlarındaki belirli rolünün ortaya çıktığı düşünülmektedir. Uygulama açısından ise restoran yöneticilerine atmosfer tasarımı, adil ve şeffaf fiyatlandırma politikalarının müşteri sadakatiyle sonuçlanabilecek önemli bulgulara yer verdiği ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
In contemporary dining behavior, restaurant preferences are shaped not only by the quality of food and beverages but also by the atmosphere of the venue, perceptions of price fairness, and the overall experiential value perceived by customers. Within this context, masstige restaurants; combining“prestige”and“accessibility”have emerged as a growing consumption domain, particularly in large metropolitan areas. The purpose of this study is to examine the perceptions of masstige restaurant customers in Ankara regarding restaurant atmosphere (aesthetics, lighting, ambiance, dining equipment, staff, general layout perceived price fairness, and customer loyalty, and to reveal the directional relationships and mediation effects among these variables. A quantitative research design was adopted, and data were collected through an online survey. Data obtained from 403 participants were analyzed using the Partial Least Squares Structural Equation Modeling (PLS-SEM) approach. The measurement model was assessed in terms of convergent and discriminant validity as well as internal consistency reliability, while the structural model was employed to test the proposed research hypotheses. The findings indicate that, except for lighting and dining equipment, all other atmosphere dimensions have a positive effect on customer loyalty and that all atmosphere dimensions positively influence perceived price fairness. Perceived price fairness was also found to have a positive effect on customer loyalty. Furthermore, perceived price fairness was observed to mediate the relationship between restaurant atmosphere dimensions and customer loyalty. The results of the study are considered to provide theoretical contributions by adapting the concept of masstige restaurants to the Turkish literature. Based on the Ankara context, the findings highlight the distinctive role of price fairness in local consumer behavior. From a managerial perspective, the study offers important implications for restaurant managers regarding atmosphere design and the development of fair and transparent pricing strategies that can foster customer loyalty.