Investigating novel methods to child-centered design of classroom robots
Sınıf içinde kullanılacak robotların çocuk merkezli tasarımında yeni yöntemlerin incelenmesi
  1. Tez No: 991963
  2. Yazar: GÜNCEL KIRLANGIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASIM EVREN YANTAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, İletişim Bilimleri, Industrial Design, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Deney tasarımı, Robot tasarımı, Süreç tasarımı, Experimental design, Robot design, Process design
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasarım Teknoloji ve Toplum Bilim Dalı
Özet
Robotlar hayatımızı kolaylaştırmak için hayatımızın her alanına girmektedir. Eğitim alanları, özellikle de sınıflar bunlardan biridir. Sınıf içinde kullanılacak robotların başlıca kullanıcılarından biri olan çocukların bu robotların tasarımına katkıları çok değerlidir. Ancak, sınıf içinde kullanılacak robot teknolojisi hakkında çocukların yeterli bilgiye sahip olmayışları ve çocuk ile tasarımcı arasındaki iletişimsel yetersizlikler tasarım sürecini zorlaştırır. Bu engelleri hafifletmek için çocuklarla birlikte sınıf içinde kullanılacak robotları tasarlarken diğer tasarım etkinlikleriyle birlikte kullanılmak üzere bir sınıf içi robotu prototipleme araç seti geliştirilmiştir. Bu tez, araç setinin tasarımdan kullanıcı değerlendirmesine geliştirme sürecini sunmakta, çocukların sınıf içinde kullanılacak robotlar için gereksinimlerini tartışmakta ve araç setinin kullanımını, sınıf içi robotların çocuklarla tasarım süreçlerinde kullanılan diğer tasarım etkinlikleriyle karşılaştırmaktadır. Tez boyunca keşifsel bir araştırma yaklaşımı ve kullanıcı merkezli tasarım yöntemleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Robots are entering every aspect of our lives to make our lives easier, and educational settings, specifically classrooms, are one of them. As one of the main user groups of classroom robots, children's contributions to the design of these robots are very valuable. However, their lack of knowledge on state-of-the-art of classroom robots, and the means of communication issues between the child and the designer makes the process challenging. To ease these hurdles, a tangible classroom robot prototyping toolkit for children is developed to be utilized with other design activities while designing classroom robots with children. This thesis presents the development process of the toolkit – from design to evaluation, discusses children's requirements for classroom robots, and compares the use of toolkit with other design activities used in classroom robot design processes with children. An exploratory research approach and user-centric design methods were employed throughout the thesis.