العلاقة بين الحوكمة والأداء المالي للبنوك الإسلامية في قطر من الفترة بين2011- 2020
2011-2020 yillari arasinda katardaki islami bankalarin yönetim ve finansal performansi arasindaki i̇lişki
  1. Tez No: 991964
  2. Yazar: AHMED ABDELRAHIM MOHAMED ALI AGWILI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDALRAHMAN M.I. MIGDAD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Matbaacılık, Finance, Typography
  6. Anahtar Kelimeler: Faizsiz finans kurumları, Interest-free finance institution
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
Özet
Çalışma, Katar'daki üç İslami bankadan oluşan bir örneklem için 2011-2020 döneminde İslami bankaların finansal performansının iyileştirilmesi ile yönetişim mekanizmalarının uygulanması arasındaki bağlantıya ilişkin sorunu ele almayı amaçlamaktadır. Çalışmada bağımsız değişkenler olarak dokuz yönetişim değişkeni kullanılmıştır: (yönetim kurulu üyelerinin sayısı - yönetim kurulu toplantılarının sayısı - buradaki bağımsız üyelerin sayısı - başkanın bağımsızlığı ve icra kurulu başkanı işlevi - denetim komitesi üye sayısı - komite toplantılarının sayısı - Şeriat kurulu üyelerinin sayısı - Şeriat komitesi toplantılarının sayısı - ve Komisyon üyelerinin bağımsızlığı). Finansal performansın bağımlı değişkenler olarak değerlendirilmesinde kriter olarak bankaların performansı da üç ölçüm göstergesi ile ölçülmüştür; bunlar varlık getirisi, yatırım getirisi ve ekonomik katma değerdir. Çalışma, gerekli hedeflere ulaşmak için, yönetişim değişkenleri ile finansal performans arasındaki ilişkinin türünü bilmek için değişkenler üzerinde tümevarım yaklaşımı ve SPSS programını kullanan analitik istatistiksel yaklaşım dahil olmak üzere birçok yaklaşım kullandı. Çalışma, en önemlisi denetim komitesi üye sayısı, aktif getiri ve bankaların özkaynak getirisi arasında doğrudan ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin varlığı olan birçok sonuç ortaya çıkardı. Yönetim kurulu toplantılarının sayısı ile özkaynak kârlılığı arasındaki ilişkide de aynı eğilim var. Sonuçlar ayrıca, 2011-2020 arası dönem iki bağımsız değişken, denetim komitesi üye sayısı ve yönetim kurulu toplantılarının sayısı ile Katar'daki İslami bankaların katma ekonomik değerlerinin temsil ettiği bağımlı değişken arasındaki istatistiksel anlamlılıkla ters bir ilişki olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The study aims to address the problem related to the link between improving the financial performance of Islamic banks and applying governance mechanisms, during the period from 2011-2020 for a sample consisting of three Islamic banks in Qatar. The study used nine governance variables as independent variables: (The number of board members - The number of board meetings - The number of independent members of the Board Directors - The independence of the chairman and chief executive officer function - The number of members of the audit committee - The number of committee meetings - The number of members of the Sharia board - The number of meetings of the Sharia board - and the independence of the members of the Sharia body). The performance of banks was measured by three measurement indicators, as dependent variables, which are return on assets, return on equity and economic value added. To reach the goals, the study used many approaches, the most important one was the analytical statistical method using the SPSS program. The study showed many results, which was the existence of a direct and statistically significant relationship between the number of members of the audit committee, the return on assets, and the return on the equity of banks. There is also the same trend of the relationship between the number of board meetings and the return on equity. The results also demonstrated an inverse relationship with statistical significance between the two independent variables, the number of members of the audit committee and the number of board meetings, and the dependent variable represented by the added economic values of Islamic banks in Qatar in the period between 2011-2020.